Publiceringsdatum:

Tillsammans sparar vi el

Genom att vi alla hjälps åt och minskar på vår elförbrukning så får vi bättre stabilitet på elmarknaden. Vad gör Oxelösunds kommun för åtgärder för att spara el i den situation vi befinner oss? Vad kan jag själv göra?

Vad gör Oxelösunds kommun?

I Oxelösund har vi under en längre tid jobbat aktivit med att minska elförbrukningen. Framför allt genom en väl utbyggd fjärrvärme som ger låga uppvärmningskostnader för de hushåll som valt denna miljösmarta värmeleverans. Alla kommunens fastigheter är idag anslutna till, och värms upp med, fjärrvärme. Andra insatser vi gjort är att vi sedan flera år tillbaka bytt ut gatljusbelysningen till LED-lampor och även närvarostyrt belysning i våra hyresfastigheter och i de kommunala fastigheterna. Även vår utbyggnation av solceller har minskat elberoendet.

Så här sparar vi

Tilllsammans jobbar vi inom kommunens verksamheter med att sänka energiförbrukningen på olika sätt, till exempel genom att släcka belysningen i kontor och lokaler när vi inte är där, minska användandet av diskmaskiner, torkskåp och tvättmaskiner genom att fylla maskinerna så mycket som möljligt, och stänga av bastuaggregaten i kommunens fastigheter.

Ytterligare enerigbesparingar vi genomför:

  • släcker ner belysningen av vattentornet och skulpturen Ståltheten i fiskehamnen
  • minskar ljusstyrkan på gatljusen under nattetid mellan 23.00-05.00, utan att ge avkall på tryggheten
  • laddar inte elbilar under de timmar med hög belasting på elnätet
  • begränsar öppettiderna för bastun i badhuset på Ramdalens sportcenter

Då vi tycker att julbelysningen är viktig under den mörka årsiden är vår målsättning att den ska vara tänd under den mörka delen av dygnet, förutom några timmar under natten. Vi använder i huvudsak LED-lampor i vår julbelysning, vilket ger låg förbrukning.

Energi- och klimatrådgivare

Visste du att vi har energi- och klimatrådgivare i Oxelösunds kommun? Om du vill bli mer energismart och behöver råd eller hjälp med att hitta ett energialternativ som passar dig kan du vända dig till kommunens energi- och klimatrådgivare. Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer är alla välkomna för stöd och råd! Läs mer på sidan Energi- och klimatrådgivning

Tips på hur du själv kan spara energi

Oxelö Energis webbplats Länk till annan webbplats. finns mer information om elsituationen i Oxelösund, tips och länkar till hur du själv kan spara el.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer