Publiceringsdatum:

Ströva på nya stigar i Oxelösunds okända skogspärla

Oxelösund förknippas ofta med sitt läge vid havet, och områden som Jogersö och Femöre är uppskattade besöksmål även utanför kommunen. Men det finns en mer undanskymd pärla – Danviksskogen.

Skogarna runt Danvik tillhörde en gång i tiden Stjärnholms slott och på sommaren vallades djuren dit för att beta. Området är värdefullt för både friluftsliv och naturvård, och nu har kommunen gjort i ordning strövstigarna med hjälp av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (Lona) som medfinansierat genomförandet.

Oxelösunds kommun har drivit projektet med hjälp av Friluftsfrämjandet. Stignätet har röjts och det finns tydliga skyltar som visar vilka slingor man kan gå. Vill man stanna och vila eller äta matsäck finns det bänkbord utplacerade på strategiska platser. Det finns även en ny parkeringsplats i anslutning till strövområdet.

Vi hoppas att fler oxelösundare får upp ögonen för området nu, säger Anneli Alfredsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Oxelösunds kommun.

Det finns såväl kortare som längre slingor att gå på och terrängen är kuperad. Området har höga naturvärden och bjuder på ett flertal rödlistade arter. Längs den vita slingan kommer det att finns informationsskyltar om naturen i området.

Tillgången till tätortsnära skog är viktig för folkhälsan och friluftslivet. Det ger människor livskvalitet. Vi vill att oxelösundarna ska röra på sig. Därför känns det väldigt bra att vi kunnat göra i ordning strövstigarna, säger Tommy Karlsson (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

På visitoxelosund.se hittar du en guide till vandringsleder, motionsspår och skyltade stigar i Oxelösund. Länk till annan webbplats.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer