Publiceringsdatum:

Var uppmärksam på algblomning

Varmt väder innebär ökad risk för algblomning. Avstå bad om vattnet visar tydliga tecken på det.

Nu har det varit en tid av varmt väder, vilket gynnar algblomningen. Algblomning orsakas av cyanobakterier som förökar sig fort vid tillgång på näring och värme. Perioder av algblomning kan uppstå under sommaren. Undvik att bada i kraftig algblomning eftersom det är giftigt att svälja och kan ge hudirritationer.

Algerna kan blåsa in eller försvinna på kort tid beroende på vindriktningen. Det är därför svårt att ställa prognoser i förhand för vilken strand som är bäst att besöka. Stränder med frånlandsvind brukar vara ett bättre val.

Är vattnet klart är det ingen fara, men avstå från bad när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning. Barn, husdjur och boskap ska särskilt undvika att få i sig vatten med cyanobakterier. Att svälja vattnet kan orsaka magont och illamående även för vuxna.

Algblomningen ser ut som en gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Grumligt vatten kan ibland bero på andra typer av alger eller pollen. SMHI:s hemsida om algblomning i Östersjön uppdateras löpande Länk till annan webbplats..

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats kan du läsa mer om algblomning Länk till annan webbplats.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer