Publiceringsdatum:

Nu hävs kokningsrekommendationerna

Nu behöver dricksvattnet inte längre kokas i Oxelösunds och Nyköpings kommuner. Onsdag klockan 13 hävdes kokningsrekommendationerna. Analyserna är klara och alla prover visar att dricksvattnet går att dricka igen, precis som vanligt.

Vi har tagit flera prover i olika omgångar och alla visar entydigt att vattnet håller den höga kvalitet som Livsmedelsverket kräver, säger Madeleine Jansson, chef för Nyköping Vatten

Sen i söndags 5 juni har det tagits 22 prover per dag på spridda platser i Nyköping och Oxelösund. Två provomgångar i följd ska visa godkända resultat, vilket nu har skett. Vattnet har analyserats i Nyköpings kommuns laboratorium.

Under onsdagen börjar vi plocka undan vattentankarna som är utställda.

Du bör nu köra igenom exempelvis kaffemaskiner och ismaskiner för att få bort stillastående vatten ur ledningarna.

Eftersom vattenförsörjningen inte går på full kapacitet uppmuntras alla att fortsätta vara sparsamma med vattnet, och inte exempelvis fylla upp pooler.

Bakgrund

Natten mot torsdag 2 juni 2022 inträffade en stor vattenläcka vid Minninge, söder om Skavsta, i Nyköping. Huvudvattenledningen hade brustit. Läckan identifierades under torsdagen och lagning påbörjades direkt.

Vattnet var tillbaka i kranarna under torsdagen men med lägre tryck på flera håll och med kokningsrekommendationer. Alla som får sitt vatten från Högåsens vattenverk uppmanades att koka vattnet och vara sparsamma.

Vattenläckan har haft stor påverkan på både Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun. Flera delar var utan vatten under torsdagen, andra har upplevt lägre tryck i kranarna. Kokningsrekommendationer gällde från torsdag eftermiddag 2 juni till klockan 13 onsdag 8 juni.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer