Publiceringsdatum:

Lägesbild vattenläcka i Oxelösund

Publicerad kl. 09:00 2022-06-04

Den stora vattenläckan på en av två huvudledningar in till Nyköping och Oxelösund är nu lagad. Men vattenflödet går ännu inte på maximal kapacitet och det är fortsatt viktigt att vara sparsam med användandet. Under flera dagar framöver måste kranvatten som ska användas till mat och dryck kokas. Vattentankar står kvar och fylls på regelbundet.

Även om de flesta har fått tillbaka vattnet är trycket i hushållens vattenkranar är ännu inte tillbaka helt. Störningarna i vattenförsörjningen beräknas fortsätta i flera dagar till. Det är därför fortsatt viktigt att alla är mycket sparsamma med användandet av kranvattnet och tänka på att vattnet ska användas till personlig hygien, mat och dryck.

Uppdatering 8 juni 13.00: Du behöver inte längre koka dricksvattnet


Det är fortsatt viktigt att kranvattnet kokas om det ska användas till att dricka eller laga mat.

Frågor och Svar finns på denna webbplats Länk till annan webbplats.

Medan lagning pågått har misstanken funnits om en ny läcka alternativt stora uttag av vatten, eftersom trycket gick ner och vattentornen i både Nyköping och Oxelösund stod utan vatten en tid. Men någon ny läcka har inte hittats och nu börjar tornen fyllas igen och trycket går upp.

Provtagning av vattnet kommer att börja ske först när vattenförsörjningen är stabil. Det kommer att ta flera dagar från det att de första proverna tas och resultat kommer.

Vi vill fortsatt uppmana alla att vara sparsamma med dricksvattnet och tänka på att vattnet ska användas till personlig hygien, mat och dryck. Det är inte läge att fylla pooler eller vattna gräsmattan i nuläget.

Publicerad kl. 15:45 2022-06-03

Just nu är det lågt vattentryck i kranarna i Nyköping och Oxelösund, med anledning av vattenläckan. I vissa områden saknas vatten helt. Störningarna i vattenförsöjningen beräknas pågå i flera dagar. Var sparsam med dricksvattnet och fortsätt att koka vatten till dryck och matlagning.

Publicerad 10.35 2022-06-03

Under natten har lagningsarbetet pågått framgångsrikt och fortsätter under dagen. Vattnet är tillbaka på många håll, men behöver kokas. Oxelösunds kommun fyller på de utplacerade vattentankarna kontinuerligt. Det vattnet behöver inte kokas.

Läget är försiktigt positivt. Hanteringen under natten har fungerat bra och vattentornet i Oxelösund börjar försiktigt fyllas upp igen, säger Jonny Jakobsson, Energi- och VA-chef på Oxelö Energi.

Vad har gjorts

Arbetet i Minninge har pågått under hela natten. En av två ledningar är i gång sedan torsdagseftermiddagen. I Oxelösund börjar vattnet i kranarna komma tillbaka under helgen. Vattnet är bortpumpat kring läckan och lagningsarbetet är påbörjat.

Vad händer framåt

Vi fyller de utställda vattentankarna regelbundet och det fortsätter under helgdagarna. När läckan är lagad och båda ledningarna används börjar provtagning av vattnet. Det görs för att vara säker på att vattnet håller godkänd kvalitet för att användas som livsmedel. Därför kommer det att dröja en tid innan vi tar bort rekommendationen om kokning av vattnet. Vi kommer att meddela när vattnet inte längre behöver kokas. Det går bra redan nu att spola i toaletterna, duscha och diska med vattnet. Vi uppmanar till fortsatt sparsamhet med vattnet.

Här hittar du mer information om när du behöver koka vattnet, Länk till Oxelö energis hemsida Länk till annan webbplats.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer