Publiceringsdatum:

Klart med KLARA – med anställningar som resultat

I fredags avslutades ESF-projektet KLARA i Oxelösunds kommun. Projektet riktade sig till utomeuropeiskt födda kvinnor med låg utbildningsbakgrund, och har sedan start 2020 genomförts på fyra orter i Sörmland, däribland Oxelösund.

Deltagarna i projektet har bland annat fått lära sig mer om svenska samhället med dess lagar, regler och skyldigheter, vilket deltagarna var väldigt nöjda med.

Jag har fått med mig kunskap som jag kommer ha nytta av hela livet. Vi har fått lära oss om jämställdhet, återvinning och återbruk, säger Alia Hardan, deltagare i KLARA.

Under projektets gång har man även pratat om till exempel brandsäkerhet, hur man skapar BankID, hur man återvinner, varför man behöver ha en försäkring och hur barnuppfostran ser ut i Sverige. Deltagarna har även fått lära sig laga svensk mat och till exempel bakat lussebullar och semlor. Aktiviteterna i projektet har varit varierande, allt från att spela kubb, minigolf, badminton, basket till att gå på gym.

19 av kvinnorna i projektet i Oxelösunds kommun har haft språkpraktik på One more time i Oxelösund. Där har de fått återvinna olika material och skapa hantverk som sedan sålts i butiken.

De har fått lära sig om återbruk. Alla kanske inte kan allt, men en har kanske spikat och sedan har en sytt och den andra klistrat och man har skapat slutprodukten tillsammans, säger ägaren Christine Aldis.

Under projekttiden blivit åtta kvinnor blivit anställda med extratjänst via Arbetsförmedlingen inom kommunens verksamheter. Två av anställningarna har hittills gått vidare till introduktionsjobb.

Man möter kvinnorna där de är, stärker dem som individer och ökar deras självkänsla, säger en av lärarna i projektet.

Projekt KLARA är ett samarbete mellan Europeiska socialfonden, samordningsförbundet RAR i Sörmland och Oxelösunds kommun. Totalt har ca 200 kvinnor har deltagit i projektet.

På bilden: Lena Hallberg, RAR Sörmland, ansvarig för projekt Klara och Christine Aldis, ägare av One more time

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer