Publiceringsdatum:

Bosafari Oxelösund blir en riktig safari

I år bli Bosafari Oxelösund en riktig safari! Bengt, Doris, Rosa och Rolf är fyra nya Oxelösundsprofiler du kan möta i bosafarin.

Ordet safari har väckt förhoppningar om att få se djur och nu tillmötesgår vi de önskemålen, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bosafarin utökas alltså från och med i dag med sevärdheter som brunbjörnen Bengt, giraffen Doris och två flamingos, Rosa och Rolf. Djuren är inköpta från närliggande djurparker.

Vi är jätteglada att kunna utöka vår Bosafari på det här sättet. Trots att djuren var ganska billiga i inköp tycker vi att fyra stycken är en bra början, säger Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande. Det här är ju ett helt nytt uppdrag för oss.

Kompetensen att sköta djuren finns redan internt i kommunen. Karl Mård är viltstrateg. Han säger att djuren är vana vid människor och att alla utom Bengt är väldigt lugna.

Björnen ska ströva omkring på Rekylvägen och Jägarvägen. Giraffen kommer att kunna ses runt Mastvägen. Flamingoparet kommer att vada runt som en färgklick i fontänen på Järntorget.

När det gäller säkerheten är han inte orolig men kastar ändå in en brasklapp.

Björnen är ju trots allt ett rovdjur, och jag vill därför uppmana dem som bor i Sunda-området att vara extra vaksamma. Bengt är vackrast på håll.

Karl tillägger att det finns en studie som visar att man kan avskräcka rovdjur genom målade ögon. Ett tips är därför att måla ögon på sitt staket eller på brevlådan.

Vi kommer att göra det på giraffens bakdel för att skydda den om den kommer på avvägar, säger Karl.

Vintertid kommer djuren få stallplats i nya Prisman vid Järntorget. Som exempel får Bengt ett eget litet ide och en skylt med uppmaningen att inte väcka den björn som sover. Doris får en etagevåning med utsikt över torget.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer