Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Brevväxling blev illustrerad bok

Älskade mamma – Äiti kulta heter en ny bok som släpps på sverigefinnarnas dag i morgon 24 februari. Bokreleasen sker på Koordinaten.

Rainer Paakkinens ”Älskade mamma – Äiti kulta” skildrar livet i det nya landet när huvudkaraktären likt tusentals andra finländare flyttar från Finland till Sverige efter arbete i slutet av 60-talet. Den handlar om saknad och om längtan, den handlar om den som lämnade och om den som blev kvar.

”Älskade mamma – Äiti kulta” är den första boken Rainer har skrivit och den tredje som han har illustrerat själv. Rainers illustrationer har tidigare kunnat ses i ”Lakritspipor och korvsoppa – Lakupiiput ja makkarasoppa” som gavs ut 2019 och också handlar om arbetskraftsinvandring. Både böckerna har kommit till som ett samarbete mellan de sörmländska förvaltningskommunerna Eskilstuna, Oxelösund och Trosa samt Litteraturutveckling i Sörmland som är en del av Region Sörmland.

Startskottet till bokprojektet var behovet att ta vara på sverigefinnarnas berättelser. Arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige var som störst för femtio år sedan då över hundratusen finländare lämnade hemlandet och började ett nytt liv i Sverige. De allra flesta blev kvar och fick en ny identitet – sverigefinnar. Det finns lika många berättelser om flytten som det finns personer som flyttade, men en sak har de gemensamt: saknad och längtan.

Rainers inspiration har varit såväl den egna familjehistorien som många andra berättelser som han tagit del av. Han är född i Uddevalla som äldsta barnet i familjen som kommer från Finland. Rainer började teckna för tio år sedan och gör det vid sidan av sitt arbete på pappersbruket i Figeholm.

Det var 2012, som jag bestämde mig för att börja teckna varje dag. Samt att försöka satsa på det, försöka jobba på att få ut mina linjer och i alla fall försöka på riktigt, istället för att bara vänta på att någon skulle hitta mig från ingenstans! Sen dess har jag tecknat i princip varje dag och går oftast ingenstans utan skissbok och pennor. Jag har även studerat på HDK där jag gick en kurs i Bild och berättande. Det har blivit utställningar i Malmö, Oskarshamn och Stockholm sedan dess och några stipendier, bland annat kulturstipendium 2017 från fackföreningen Pappers. Jag tänker fortsätta med att teckna, och nu även skriva, berättar Rainer.

När den första boken Lakritspipor och korvsoppa togs fram blev han anlitad av Region Sörmland som en del av projektet Sörmland berättar för att illustrera berättelserna som sverigefinnarna i Sörmland bar på. Då reste han tillsammans med författaren Eija Salminen till Oxelösund och Eskilstuna och träffade flera äldre sverigefinnar. Det var från början givet att båda böckerna skulle bli tvåspråkiga, dels för att underlätta läsandet för generationer som talar olika språk men också för att det finns så få böcker med både svensk och finsk text.

Bokrelease för ”Älskade mamma – Äiti kulta” är på Seniorcaféet på torsdag den 24 februari kl. 10. Det finns möjlighet att köpa eller tävla om böckerna och få dem signerade av Rainer. Dragspelsmästaren Ari Haatainen står för musikunderhållningen på caféet.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer