Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Frihuggning av ekar för att bevara den biologiska mångfalden

19 januari börjar vi ett projekt för att ta hand om våra fina ekar i kommunen. Arbetet börjar vid Ramdalen och under en treårsperiod ska flera områden i Oxelösund frihuggas.

Ekar trivs bäst när de inte har andra träd eller buskar som växer för nära. Om de får växa i öppna miljöer blir de grova och vindtåliga och får på så sätt förutsättningar för att bli riktigt gamla. Gamla, grova ekar är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom de utgör livsmiljöer för mängder av insekter, fåglar, mossor, lavar och svampar. Genom att frihugga ekar på flera platser i kommunen bidrar vi till att bevara den biologiska mångfalden och skapa gynnsamma levnadsförhållanden för arter knutna till ekmiljöer. Vi ser även till att spara yngre ekar som kan ta över när de äldsta ekarna till slut dör.

Ekarna i backarna vid Ramdalen och discgolfbanan kommer att åtgärdas först. Det innebär att de som spelar discgolf kommer att finna vissa delar av banan svårtillgänglig under korta perioder. Vi hoppas på förståelse och att det inte ska inskränka för mycket på discgolfutövandet, som blivit så populärt.

Projektet medfinansieras av LONA-bidrag och är beräknat att ta ungefär 3 år att utföra. På kartan kan du se vilka områden som ingår i projektet.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer