Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Är du beredd vid en kris?

Ett modernt samhälle är också ett sårbart samhälle. När det inträffar kris kan det ta dagar innan vi är tillbaka till att samhällets service fungerar normalt igen. Hur gör du om du blir utan el, värme och vatten? Hur gör du om mobilnätet och internet går ner.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs i år 27 september – 3 oktober.

Tiden med covid-19 har gjort det tydligt för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner, och gett en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet. Under pandemin har påtagligt fler människor än vanligt agerat ansvarsfullt genom vardagsgärningar, som att handla åt en granne. Ett robust och enkelt sätt att bygga motståndskraft som Krisberedskapsveckan vill främja. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men det går om du tänker efter före. Om du klarar dig själv kan samhällets resurser användas till de som behöver hjälpen mest de första, akuta dygnen. Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och våra anhörigas säkerhet. Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå.

Det är bra att ställa iordning en krislåda hemma med saker som kan vara bra att ha. Ta en titt i checklistan och se om du har sakerna hemma.

 • Vattendunkar
 • Mat som klarar rumstemperatur
 • Campingkök med bränsle eller grill
 • Alternativ värmekälla om möjligt
 • Ficklampa med extra batterier
 • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
 • Varma kläder och filtar
 • Radio med batteri
 • Telefonlista på papper med viktiga nummer
 • Husapotek med det viktigaste för dig
 • Hygienartiklar
 • Kontanter

På dinsakerhet.se kan du läsa mer om vad som kan ingå i en krislåda. Länk till annan webbplats.

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer