Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Nu fyller vi parken med liv

Äntligen är Järnvägsparken nyinvigd och alla hälsas välkomna. Bin och humlor är redan på plats och snart är fågelholkarna upptagna. Välkommen du också att uppleva parken.

Under oktober 2020 påbörjades upprustningen av Järnvägsparken och lagom till midsommar öppnar parken igen.

Växterna du hittar i parken är valda utifrån att de ska vara till nytta för den biologiska mångfalden, och främst för pollinerande insekter som i sin tur är till nytta för fåglarna. Parken kommer blomma från tidig vår till sen höst.

I parken hittar du 14 nya större träd såsom Rosenmagnolia, Röda vinbärsträd och Silverpäron. De befintliga rododendronplanteringarna har fått sällskap av fler rododendronbuskar i varierande blomfärger samt andra buskar med senare blomning. Flera större buskar utmed Torggatan kommer växa sig höga och ge ett skydd mot trafiken.

Blommorna i parken är valda utifrån att det ska blomma från vår till höst, med blommor som attraherar humlor, bin och fjärilar. Perennerna är fleråriga och återkommer från år till år. Här hittar du bland annat; Solhatt, Stäppsalvia, Stjärnflocka, Alunrot och Backtimjan. Till hösten planteras vårblommande lökar såsom krokus, tulpaner och hyacinter.

Parken har fått också två mindre partier med äng för att gynna mångfalden. Denna yta kommer att etablera sig långsamt och vara som bäst om några år. Här finns lite mer vilda växter såsom Liten blåklocka (Sveriges nya nationalblomma), Akleja, Midsommarblomster, Mandelblomma, Borstnejlika, Vallmo, Rödklint och Blåklint, Prästkrage, Gökblomster och många fler.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer