Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Förtydligande om enstaka matcher och tävlingar för barn och unga

28 april 2021 gav Folkhälsomyndigheten besked om att barn och ungdomar upp till 19 år kan delta i match eller tävling – om det sker på ett ansvarsfullt sätt.

Smittspridningen av covid -19 har visat sig öka även hos barn och ungdomar i Sörmland under den tredje vågen och det påverkar beskedet om att idrotta på ett ansvarsfullt sätt. Möjligheten att idrotta för denna målgrupp innebär inte att den släpps helt öppen för seriespel, cuper eller liknande aktiviteter. Att förhindra smittspridning av covid -19 är allas ansvar. Idrottsarrangörer ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter utifrån deras riktlinjer. Det sker nya uppdateringar hela tiden och osäkerheten är stor, då råd och riktlinjer kan komma att ändras snabbt. Region Sörmlands smittskyddsläkare med flera har varit behjälplig i tolkningen av Folkhälsomyndighetens råd.

Med enstaka match eller tävling utomhus för barn och ungdomar födda 2002 och senare avses:

  • För lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande, och
  • För individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.

Förtydligande:

  • Med enstaka lokala matcher/tävlingar menas matcher/tävlingar lokalt inom den egna kommunen. Lokalt innebär inte hela regionen eller över kommungränser. Resandet ska fortsatt undvikas och man ska ta sig till matchen/tävlingen på ett smittsäkert sätt. Man ska inte samåka. Man ska umgås med de personer man normalt träffar.
  • Med smittsäkert sätt avses idrott där närkontakt inte förekommer. Barn och ungdomar ska kunna hålla avstånd till varandra.
  • Inga omklädningsrum ska användas. Ombyte sker hemma.
  • Folksamlingar och publik ska inte förekomma. Matcher eller tävlingar ska ske på en tydligt avgränsad arena så att publik inte har tillträde. Föräldrar eller vårdnadshavare som skjutsar sina barn lämnar platsen.
  • Inga matcher/tävlingar mot olika lag/personer ska förekomma samma dag. Man ska möta så få människor som möjligt.
  • Länsstyrelsens beslut om max 8 personer i en publik gäller fortfarande. Du kan läsa mer på deras webbplats Länk till annan webbplats..

Har du frågor om enstaka matcher och tävlingar kan du kontakta Anders Magnusson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Oxelösunds kommun, anders.magnusson@oxelosund.se

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer