Oxelösunds logga

Publiceringsdatum:

Valborgsfirande, eldning och Beppe i Oxelösund

Snart är det Valborg och för många är det en efterlängtad högtid, ett sätt att fira in våren. På Valborg brukar även den traditionella ”Beppe”, studenternas mösspåtagning, firas på olika sätt. Med inställda Valborgsfiranden och skärpta lokala rekommendationer för att minska smittspridningen får du här information om vad som gäller, och tips på hur du kan fira en trygg och säker Valborg.

Eldning under Valborg

I Oxelösund är arrangerade Valborgsfiranden inställda.

Du får anordna en privat, egen valborgsmässoeld, men om du ska elda eller tända ett bål finns en del att tänka på. Bland annat att du kan behöva söka tillstånd hos Polisen, att alltid ha släckutrustning till hands och att inte lämna inte platsen utan uppsikt. Hos Sörmlandskustens räddningstjänstlänk till annan webbplats hittar du vad som gäller om du vill elda på Valborg.

Alternativt och traditionellt valborgsfirande

Hos Visit Oxelösundlänk till annan webbplats hittar du en lista med förslag på hur du kan fira in och fånga våren, ensam eller tillsammans med den mindre grupp människor du brukar umgås med.

Vill du få känslan av ett mer traditionellt firande, kan du gå in på valborg.nulänk till annan webbplats. Här kan lära dig mer om högtiden Valborg och varför den firas. Du kan också titta, lyssna och sjunga med när Lunds studentsångare sjunger in vårenlänk till annan webbplats.

Följ restriktionerna

Det är fortfarande skärpta regionala rekommendationer som gäller för dig som vistas och bor i Sörmland. Detta gäller såklart även under Valborg, det gäller alla, och det gäller dig.

  • Du ska begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.
  • Träffas helst utomhus eller digitalt.
  • Maximalt 8 personer vid ett och samma tillfälle.
  • Håll avstånd, minst 2 meter.
  • Var extra noga med handhygienen. Tvätta och sprita händerna ofta!
  • Vid minsta symptom: Undvik att träffa andra och håll dig hemma.

Region Sörmlands webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa mer om de skärpta regionala rekommendationerna som gäller i Sörmland fram till 2 maj. Där finns även frågor och svar du kan ta del av.

Beppe 2021 och folksamlingar

Polisen är som vanligt ute och arbetar på Valborg och kommer att finnas på de platser i Oxelösund och Nyköping där de vet eller får tips om att många samlas.

Under valborgskvällen kommer polisen, ungdomsstöd, fritidsledare och skolpersonal att fälta. Vi efterlyser fler vuxna, fler föräldrar att röra sig ute. Det hjälper till att skapa trygghet, och minska risken för skadegörelse, säger Carina Torstensson, polis Oxelösund

Vi kommer försöka finnas på de platser där vi vet eller får tips om att många samlas. Vi kommer att påminna om rådande restriktioner och eventuellt, beroende på typ av folksamling, upplösa denna. Träffar vi på ungdomar som är berusade eller med alkohol kommer vi att hälla ut den och ringa föräldrar. Vi hoppas att alla tar smittspridningen på allvar och följer rådande restriktioner. Om vi håller ut nu, så lättar det snart, säger Frida Thörn, polis Nyköping.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer