Oxelösunds logga

Diagrammet visar antalet fall covid-19 i Oxelösunds kommun. Indelningen per kommun/stadsdel baseras på folkbokföringsadress. Även personer som bor på äldreboende i en annan stadsdel/kommun räknas därmed som boende där de är folkbokförda. Källa: Region Sörmland

Publiceringsdatum:

Lokala allmänna råd införs i Sörmland

Smittspridning av covid-19 ökar i hela Sörmland och det även i Oxelösund. Idag kom beslut från Folkhälsomyndigheten om lokala allmänna råd och Oxelösunds kommun uppmanar nu till stort eget ansvar och har beslutat om följande åtgärde som gäller från idag den 5 november till den 26 november och kan förlängas eller upphöra tidigare om så beslutas..

Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med

Rådet innebär en inskärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor än de man bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menar vi de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter. Den typen av fysiska kontakter bör helt undvikas.

Undvik miljöer där människor samlas

Utifrån Folkhälsomyndighetens beslut uppmanar vi dig att också avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök för att till exempel köpa livsmedel eller medicin, eller medicinskt motiverad träning i badhus eller gym, omfattas inte av beslutet. Behöver du göra sådana besök uppmanar vi dig att göra det på tider då risken för trängsel är liten. Undvik omklädningsrum vid eventuell träning. Använd dig gärna av utomhusgymmen vi har i kommunen då utomhusmiljöer inte omfattas av råden.

Barnen fortsätter träna men du som medföljande stannar inte kvar under träningen

För barn och unga är idrott viktigt. Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna sin idrott men undvik onödiga fysiska kontakter som att dela vattenflaskor och skydd. Det är också bra om medföljande vuxna endast hämtar och lämnar barnet vid träningen så att nya kontakter undviks. De allmänna råden gäller barn födda senare än 2005. Matcher och tävlingar bör inte genomföras, varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär att man träffar nya människor och eftersom det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom. Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlingsarrangemang.

Undvik att besöka våra äldreboende och särskilda boende

Som det ser ut i dagsläget har vi inget fall av covid-19 på våra särskilda boenden. Vi vet att detta snabbt kan ändras. Därför ber vi dig nu att ta ditt personliga ansvar och inte besöka våra boenden.

Koordinaten begränsar antal besökande

Antalet sittplatser i biblioteket begränsas och cafét stängs. Kommuncenter håller öppet för medborgare. Vi uppmanar dock besökare att utföra sitt ärende och sedan lämna Koordinaten. På www.koordinaten.selänk till annan webbplats kan du ordna med dina boklån, ladda ner e-böcker, ljudböcker och film. Vi ordnar också så att du kan reservera böcker och hämta upp dem utan att behöva gå in på Koordinaten. Ring 0155- 383 50 så hjälper bibliotekarierna dig. Oxelösunds kommun väljer att i dagsläget inte stänga Koordinaten för besök men följer noga antalet besökare och kommer att stänga om personligt ansvar inte tas att bara utföra sitt ärende och sedan lämna Koordinaten.

Samtliga arrangemang anordnade av kommunen ställs in eller flyttas till en senare tidpunkt.

Alla arrangemang anordnade av Oxelösunds kommun under tiden 5 november till 26 november ställs in.

Fritidsgården genomför riktad gruppverksamhet

Fritidsgårdens öppna verksamhet stänger och fritidsgården kommer endast genomföra riktad gruppverksamhet med ett begränsat antal deltagare med föranmälan. Uppdaterad information om Fritidsgårdens verksamhet hittar ungdomarna i Oxelösund på fritidsgårdens instagramkonto, @koordinaten_ung som ständigt uppdateras.

Öppna förskolan

Fram till den 26 november håller Öppna förskolan stängt. Du kan alltid kontakta Öppna förskolan på telefon 0155-383 87 eller mejla till familjecentralen@oxelosund.se för frågor och funderingar.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer