Så här arbetar Oxelösunds kommun med anledning av kriget i Ukraina
Oxelösunds kommun precis som andra kommuner är påverkade av kriget i Ukraina. Här samlar vi information om hur kommunen arbetar. Du kan läsa mer om kommunens ansvar och ditt eget ansvar vid en allvarlig händelse på våra sidor om säkerhet och kris.
Så här arbetar Oxelösunds kommun
Kommunen följer läget och deltar regelbundet i samverkansmöten med länsstyrelsen och andra aktörer. Kommunens alla verksamheter ser över sin krisberedskap och kontinuitetsplanering utifrån omvärldsläget. Kommunen har en arbetsgrupp som samordnar och koordinerar de olika insatserna.
Det är social- och omsorgsförvaltningen som ansvarar för mottagningen.
Bli familjehem!
Vill du ha ett viktigt uppdrag så söker vi nya familjehem både i händelse av att det kan komma många ensamkommande barn och att vi förbereder ett mottagande för det men också till vår ordinarie verksamhet. Här kan du läsa mer om familjehem och lämna din intresseanmälan.
Öppna upp sitt hem och ta emot flyktingar
Många medborgare hör av sig och vill öppna upp sitt hem och ta emot flyktingar. Det står var och en fritt att låta flyktingar bo i ens hem. Det är dock viktigt att vara tydlig från början med vad man kan bistå med rent ekonomiskt och hur länge personerna kan få bo i hemmet. På Länsstyrelsen i Skånes hemsida finns samlad information som kan vara bra att ta del av inför ett eget mottagande. Länk till annan webbplats.
Hemsida med samlad information om svenska samhället på ukrainska
Informationsverige.se Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. är en hemsida med samlad information om det svenska samhället på tio språk. Informationen riktar sig till personer som sökt asyl eller nyligen fått uppehållstillstånd.
Just nu är vi inte i situationen att kommunen behöver boenden. Om det blir aktuellt återkommer vi med en förfrågan och förutsättningar kring detta. I dagsläget utgår det ingen ersättning från kommunen eller Migrationsverket när man hyr ut logi som privatperson.
Flyktingar ska kontakta Migrationsverket
EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehållstillstånd och arbetstillstånd inom EU. Det är viktigt att alla flyktingar som kommer till Sverige vänder sig till Migrationsverket. Läs mer här Situationen i Ukraina - Migrationsverket Länk till annan webbplats.
Barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare ska registreras hos Migrationsverket. Det är därför viktigt att du som tagit emot ett sådant barn säkerställer att det är gjort. Tänk på att även ett barn som kommer till Sverige med en släkting eller annan vuxen anses stå utan vårdnadshavare. Det är kommunens socialtjänst som utreder vem barnet kan bo hos under tiden i Sverige.
Det bästa sättet att hjälpa är att skänka pengar. Välj helst organisationer med 90-konton, som till exempel Röda Korset, Rädda barnen eller Unicef. De är kontrollerade så att pengarna inte kommer på avvägar.
Insamling av saker och kläder
Kommunen har ingen egen insamling. Om du vill ge saker och kläder hänvisar vi till privata initiativ eller till biståndsorganisationernas insamlingsboxar som finns på olika platser runt om i Oxelösund samt till Röda Korset i Oxelösund. Länk till annan webbplats.
Få stöd och stötta andra i en orolig omvärld
Både barn och vuxna kan känna oro inför omvärldsläget. Var inte ensam med din oro. Det finns stöd att få. Här har vi samlat länkar och information om hur du kan hantera din och andras oro och var du kan vända dig för att få stöd.
Webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats. har samlat länkar och information om vad vi vet just nu och hur du kan hantera din oro. Där finns också frågor och svar för barn och unga.
Det kan vara svårt att prata med barn och unga om det som händer just nu. Försvarsmakten har tillsammans med Bris tagit fram råd för hur du som förälder eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro.
Att prata med barn om oro för omvärldsläget, Försvarsmaktens webbplats. Länk till annan webbplats.
Röda Korset ger råd kring vad du kan göra för att må bättre och samtidigt vara ett stöd för människor i din närhet. Oro och stress över läget i världen – så hanterar du det, Röda Korsets webbplats Länk till annan webbplats.
Bris stödlinje för barn
Du kan ringa till Bris (Barnens rätt i samhället) för att prata med en kurator.
Måndag–fredag 9.00–12.00 och 14.00–21.00
Lördag–söndag 14.00–21.00
Telefon: 116 111
Chatt: Bris webbplats Länk till annan webbplats.
Sidan uppdaterad: