Samordnat stöd för inköp av livsmedel

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 70 år och äldre eller de som tillhör riskgruppen för coronaviruset ska begränsa sina sociala kontakter. Det innebär bland annat att undvika folksamlingar, resa med kollektivtrafiken, vistas i affärer eller andra offentliga lokaler. Kom ihåg att det är viktigt att inte utsätta sig för smittorisk.

Svenska Röda Korset, Svenska kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner har träffat en överenskommelse med Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap (MSB) samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Målet är att hjälpa kommuner att stötta äldre med matinköp och upphämtning av mediciner. Organisationerna ska samordna sina volontärer runt om i landet och samarbeta med kommuner.

Oxelösunds kommun samordnar stödet till dig som är 70 år och äldre eller tillhör riskgruppen för det nya coronaviruset. Vi samarbetar med Svenska kyrkan och Finskt förvaltningsområde som i sin tur utför stödet till dig.

Har du någon i din närhet som kan hjälpa dig, ta emot den hjälpen i första hand. Kom ihåg att endast ta emot hjälp från de du litar på. Matbutiker och apotek erbjuder hemkörning av mat och särskild utlämning av receptbelagd medicin. Kontakta dina lokala matbutiker och apotek.

Vem kan få hjälp?

Invånare som är 70 och eller äldre eller tillhör riskgruppen av andra skäl.

Hur går hjälpen till?

De som behöver hjälp att handla livsmedel ringer till Kommuncenter på 0155 - 380 00 som samordnar kontakten med Svenska kyrkan och Finskt förvaltningsområde. Flera frivilligorganisationer kan komma att ansluta sig framöver. Svenska kyrkan använder sig av volontärer. Finskt förvaltningsområde har personal som i och med pandemin har fått andra arbetsuppgifter och kan stötta med inköp. Observera att inköp av mediciner inte görs.

Vilken hjälp kan jag få?

Det finns flera stöd att få, utifrån hur din situation ser ut.

Hjälp att handla via nätet

Om du har datorvana men ändå är osäker på hur du handlar livsmedel och medicin via nätet, får du prata med en av Koordinatens bibliotekspersonal. De förklarar via telefon hur du genomför ett köp.

Hjälp att handla livsmedel

Kommuncenter samordnar kontakten mellan dig och utföraren. Du blir kontaktad inom 48 timmar.

I dagsläget består stödet av inköp på ICA Kvantum. Anledningen är de olika betalningsmöjligheter som respektive utförare har. Beställningar kan inte överstiga ett värde av 500 kronor. Betalningen för handlingen hanteras av dig som privatperson och utföraren.

Hjälp med att slänga hushållssopor

Finlirarna erbjuder sig att slänga dina hushållssopor om du har svårt att lämna ditt boende. De får inte gå in i ditt hem, men kan slänga hushållssopor som du ställer utanför din dörr. De kan enligt lag hjälpa dem som är 67 år och äldre.

Hur ofta kan jag få hjälp?

Stödet är en gång per vecka. Ny beställning görs inför varje inköp. Tänk på att utförarna behöver 48 timmar på sig att hinna planera ditt inköp.

Kan jag få hjälp på helgen?

Nej, utförarna arbetar enbart helgfria vardagar.

Vad kostar hjälpen?

Stödet är kostnadsfritt för kommuninvånare i riskgruppen.