Koordinoitu tuki ruoan ja lääkkeiden ostoon

Kansanterveysvirasto suosittelee kaikkia yli 70-vuotiaita tai muita koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia rajoittamaan sosiaalisia kontaktejaan. Se tarkoittaa esimerkiksi suurten väkijoukkojen, julkisen liikenteen, kauppojen ja muiden julkisten paikkojen välttämistä. Muista että on tärkeää ettet altistu tartuntariskille.

Ruotsin punainen risti, Ruotsin kirkko, Valtion urheiluliitto, Pelastakaa lapset ja Ruotsin Kansanmissio ovat tehneet sopimuksen Ruotsin turvallisuusviraston (MSB) ja Ruotsin kuntaliiton (SKR) kanssa. Tavoitteena on auttaa kuntia tukemaan iäkkäitä ruokaostoksissa ja lääkkeiden hakemisessa. Organisaatiot koordinoivat vapaaehtoisia ympäri maata ja tekevät yhteistyötä kuntien kanssa.

Oxelösundin kunta koordinoi avun sinulle joka olet yli 70-vuotias tai kuulut koronaviruksen riskiryhmään. Teemme yhteistyötä Ruotsin kirkon ja suomen kielen hallintoalueen kanssa jotka puolestaan järjestävät avun sinulle.

Jos lähelläsi on joku joka voi auttaa sinua, käänny ensisijaisesti hänen puoleensa, mutta älä ota vastaan apua keneltä tahansa - vain henkilöiltä joihin luotat.

Kuka voi saada apua?

70-vuotiaat tai sitä vanhemmat asukkaat tai henkilöt jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään muista syistä.

Kuinka apu järjestetään?

Ne jotka tarvitsevat apua elintarvikkeiden, hygienia- ja apteekkituotteiden ostamiseen soittavat Kommuncenteriin numeroon 0155 - 380 00. Kommuncenter välittää yhteyden Ruotsin kirkkoon ja suomen kielen hallintoalueeseen. Muita vapaaehtoisjärjestöjä saattaa tulla mukaan yhteistyöhön myöhemmin. Ruotsin kirkolla on omia vapaaehtoisia. Suomen kielen hallintoalueella on henkilökuntaa jotka ovat pandemian vuoksi järjestäneet työtehtäviään uudelleen ja jotka voivat siksi auttaa ostoksissa.

Mitä apua voin saada?

Apua on saatavilla eri muodoissa tilnteestasi riippuen.

Apua verkossa asiointiin

Jos osaat käyttää tietokoneita mutta olet silti epävarma miten elintarvikkeita tai lääkkeitä ostetaan verkossa, voit kääntyä Koordinatenin kirjastohenkilökunnan puoleen. He neuvovat puhelimitse miten teet ostoksesi.

Apua elintarvikkeiden ja lääkkeiden ostoon

Kommuncenter välittää yhteyden sinun ja palveluntarjoajan kanssa. Sinuun otetaan yhteyttä 48 tunnin sisällä.

Tällä hetkellä ostostuki käsittää ICA Kvantumin ja Apoteksgruppenin Oxelösundissa. Se johtuu palveluntarjoajien maksumahdollisuuksista. Tilausten enimmäissumma on 500 kr, poikkeuksena tietyt lääkkeet. Maksu suoritetaan sinun ja palveluntarjoajan välillä.

Apua kotitalousroskien viemiseen

Finlirarna-ryhmä tarjoutuu auttamaan kotitalousroskiesi viemisessä jos et pääse lähtemään asunnostasi. He eivät saa tulla kotiisi sisään, mutta voivat viedä roskat jotka on jätetty oven ulkopuolelle. Heillä on lain määrittelemä mahdollisuus auttaa kaikkia 67-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Kuinka usein voin saada apua?

Apu on saatavilla kerran viikossa. Uusi tilaus tehdään ennen jokaista ostoskertaa. Huomioi että palveluntarjoajat tarvitsevat 48 tuntia ostoskäynnin suunnittelemiseen.

Voinko saada apua viikonloppuna?

Et, palveluntarjoajat työskentelevät ainoastaan tavallisina arkipäivinä.

Mitä apu maksaa?

Tuki on ilmaista riskiryhmään kuuluville kuntalaisille.