Loggan för Oxelösunds kommun

Information om coronaviruset

Här hittar du Oxelösunds kommuns samlade information om vad som gäller runt coronaviruset och sjukdomen covid-19.

29 september släpptes de flesta restriktioner i Sverige. Läs mer om vad som gäller i Oxelösund från och med nu.

Informationen är senast uppdaterad 2021-10-15

Information från myndigheter

Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige.

Du hittar uppdaterad information och svar på de vanligaste frågorna om coronaviruset på följande webbplatser:

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer om coronaviruset genom att vara källkritisk och dela endast bekräftad information.

Vi informerar om vi har smittade i våra verksamheter. Finns det ingen smittad väljer vi att inte lägga ut information med siffran noll.

Så informerar vi om smitta
Uppgiften om konstaterad covid-19 inom äldreomsorgen får Oxelösunds kommun från Region Sörmland. Läkare som ordinerat provtagning meddelar provsvar till ansvarig sjuksköterska. Om någon på våra boenden har konstaterad covid-19 informerar sjuksköterskan personen.

När det gäller en enskild brukare avgör den personen själv om anhöriga ska känna till dennes hälsotillstånd. Detta gäller även vid covid-19. De flesta godkänner att anhöriga ska få den informationen. Andra på boendet som medboende, personal och besökare som är berörda genom smittspårning kommer också att få information.

Vi publicerar inte detaljer om inom vilken avdelning eller på vilket boende det finns smittade brukare. Oxelösund är en liten kommun med få boenden och brukare där det är lätt att identifiera en enskild person och dennes anhöriga. Vi värnar den enskilde personens integritet. Våra brukare måste kunna vara trygga i att de är skyddade från att uppgifter om deras hälsotillstånd blir publicerade i våra kanaler.

Från och med 1 oktober 2021 kommer de verksamheter som har låst dörr till entrén öppnas upp. Du är nu varmt välkommen på besök men du har fortfarande ett stort ansvar när du är på besök på våra boenden.

Det här gäller när du kommer på besök:

 • Du ska vara frisk och känna dig helt symptomfri vid besöket. Avstå från besöket även om det är milda sjukdomssymtom
 • Var mycket noga med handhygien. Tvätta händerna inför och efter besöket. Använd handdesinfektion ofta
 • Använd gärna munskydd
 • Håll avstånd till den du besöker, personal och andra boende
 • Besöket bör i första hand ske i den enskildes lägenhet
 • Om ni vill träffas i de gemensamma utrymmena på avdelningen, håll avstånd till andra

Om du har funderingar, prata med personalen på avdelningen så löser vi ditt besök till det bästa.

De nya rutinerna bygger på att vi alla hjälps åt för att hålla smittspridningen nere. De gäller tills vidare, men kan komma att ändras om läget förändras vad gäller smittspridningen av coronaviruset eller instruktioner från Folkhälsomyndigheten eller Smittskyddsläkare.

Från och med 29 september 2021 upphör de föreskrifter och allmänna råd om covid-19 som riktar sig till verksamheter. Det inkluderar även skolverksamheter som förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och andra skolformer.

Hur länge bör man stanna hemma vid symtom?

Hur länge vuxna och barn bör stanna hemma om de har symtom på covid-19, eller är konstaterat sjuka i covid-19, förändras inte den 29 september 2021. Det gäller även förskolebarn med milda symtom.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, Hur länge bör jag stanna hemma? Länk till annan webbplats.

När ska jag testa mig? Vilka ska testa sig?

Alla måste vara uppmärksamma på symtom på covid-19 och stanna hemma från sitt arbete eller skola vid minsta misstanke om sjukdom. Alla som fyllt 6 år rekommenderas att testa sig för en pågående infektion av coronaviruset. På 1177.se kan du läsa allt om provtagning för covid-19, hur du gör, vilka som ska testa sig och vad som gäller vid provtagning. Länk till annan webbplats.

Välkommen in att hämta och lämna på förskolan

Det här gäller på våra förskolor- och skolor efter den 29 september. Du är nu välkommen att hämta och lämna ditt barn inomhus på förskolan. Men det är fortfarande viktigt att tänka på:

 • Håll avstånd till varandra
  Du är välkommen in till oss igen men vi behöver fortsätta hålla avstånd. Ser du att det är flera inne för att hämta eller lämna får du gärna vänta utanför tills det finns gott om utrymme att mötas på.
 • Stanna hemma vid symtom
  Vi har fortfarande ett ansvar att motverka smittspridningen av covid-19. Det innebär att elever, vårdnadshavare och personal ska stanna hemma när de är sjuka. Hur länge ska ditt barn stanna hemma? (länk till Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.
 • Tvätta händerna – noga och ofta
  Vi fortsätter tvätta våra händer noga och ofta. Påminn ditt barn om detta och använd handspriten som finns på våra förskolor och skolor.

Gymnasieskolor

För information om gymnasieelevers undervisning hänvisar vi till respektive skolas hemsida.

Campus Oxelösund (vuxenutbildning)

Campus undervisar och handleder under säkra former. Undervisningen sker på plats i skolan från och med höstterminen 2021.