Oxelösunds logga

Information om coronaviruset

Här hittar du Oxelösunds kommuns samlade information om vad som gäller runt coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Här kan du läsa om vad som gäller från den 1 november.

Informationen är senast uppdaterad 2021-11-26

Information från myndigheter

Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige.

Du hittar uppdaterad information och svar på de vanligaste frågorna om coronaviruset på följande webbplatser:

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer om coronaviruset genom att vara källkritisk och dela endast bekräftad information.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller just nu Länk till annan webbplats.

Alla har ett eget ansvar att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och att smitta andra.

Vaccinationsbevis på våra publika event från 1 december 2021.

Vi följer Folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer vad det gäller evenemang med över 100 personer i publiken. Vi kommer därför begära vaccinationsbevis av vår publik från 1 december 2021.

I Eventsalen på Koordinaten får vi vara 170 deltagare. Ska vi följa Folkhälsomyndigheten rekommendationer när det gäller arrangemang utan vaccinationsbevis kan vi endast vara 70 personer i Eventsalen. Det gör det inte ekonomiskt hållbart för oss utifrån det scenprogram som är inplanerat för våren 2022. Vaccinationsbevis gäller även för andra aktörers evenemang i vår Eventsal, där publikantalet är över 100 personer.

Vi har därför beslutat att vi kommer begära vaccinationsbevis på våra evenemang. Du kan visa upp det från din mobil eller ett utskrivet bevis.

Läs mer om vaccinationsbevis på E-hälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats.

Vi informerar om vi har smittade i våra verksamheter. Finns det ingen smittad väljer vi att inte lägga ut information med siffran noll.

Så informerar vi om smitta
Uppgiften om konstaterad covid-19 inom äldreomsorgen får Oxelösunds kommun från Region Sörmland. Läkare som ordinerat provtagning meddelar provsvar till ansvarig sjuksköterska. Om någon på våra boenden har konstaterad covid-19 informerar sjuksköterskan personen.

När det gäller en enskild brukare avgör den personen själv om anhöriga ska känna till dennes hälsotillstånd. Detta gäller även vid covid-19. De flesta godkänner att anhöriga ska få den informationen. Andra på boendet som medboende, personal och besökare som är berörda genom smittspårning kommer också att få information.

Vi publicerar inte detaljer om inom vilken avdelning eller på vilket boende det finns smittade brukare. Oxelösund är en liten kommun med få boenden och brukare där det är lätt att identifiera en enskild person och dennes anhöriga. Vi värnar den enskilde personens integritet. Våra brukare måste kunna vara trygga i att de är skyddade från att uppgifter om deras hälsotillstånd blir publicerade i våra kanaler.

Du är varmt välkommen på besök men du har fortfarande ett stort ansvar när du är på besök på våra boenden.

Det här gäller när du kommer på besök:

 • Du ska vara frisk och känna dig helt symptomfri vid besöket. Avstå från besöket även om det är milda sjukdomssymtom
 • Var mycket noga med handhygien. Tvätta händerna inför och efter besöket. Använd handdesinfektion ofta
 • Använd gärna munskydd
 • Håll avstånd till den du besöker, personal och andra boende
 • Besöket bör i första hand ske i den enskildes lägenhet
 • Om ni vill träffas i de gemensamma utrymmena på avdelningen, håll avstånd till andra

Om du har funderingar, prata med personalen på avdelningen så löser vi ditt besök till det bästa.

De nya rutinerna bygger på att vi alla hjälps åt för att hålla smittspridningen nere. De gäller tills vidare, men kan komma att ändras om läget förändras vad gäller smittspridningen av coronaviruset eller instruktioner från Folkhälsomyndigheten eller Smittskyddsläkare.

Det här gäller från den 22 november

Både vaccinerade och ovaccinerade bör testa sig vid symtom
Som tidigare uppmanas alla att vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma men från 22 november rekommenderas även vaccinerade att testa sig för covid-19 när de får symtom.

Följande rekommendationer gäller:

 • Var uppmärksam på nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.
 • Stanna hemma om du får dessa eller andra symtom på luftvägsinfektion.
 • Testa dig för covid-19 om du får symtom. Det gäller både dig som är ovaccinerad och dig som är vaccinerad. Barn som ännu inte börjat förskoleklass och de som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte testa sig. På 1177.se finns information om hur testningen går till där du bor.
 • Genom att stanna hemma när du får symtom minskar du spridningen av covid-19 och andra infektioner som influensa och RS-virus.
 • Även om du får ett negativt testsvar för covid-19 bör du fortsätta stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter när du får symtom på luftvägsinfektion. Det minskar spridningen av andra infektioner.
 • Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller råd om var du kan söka vård. Det gäller särskilt personer i riskgrupp som kan behöva behandling även för andra sjukdomar än covid-19, som till exempel influensa.

Stanna hemma vid symtom!

Följande rekommendationer gäller för barn som inte börjat skolan samt alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret:

De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

De behöver som regel inte testa sig för covid-19.
De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de:

 • varit feberfria ett dygn och
 • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet känner sig friskt för att återgå till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbete.

Följande rekommendationer för alla vuxna, unga och barn från förskoleklass och äldre, som inte är fullvaccinerade:

 • De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
 • De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.
 • De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de:
 • Varit feberfria ett dygn och
 • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet känner sig friskt för att återgå till förskola, skola, aktiviteter och arbete.

De som testat positivt ska stanna hemma och följa de förhållningsregler som finns sedan tidigare. Detta ändras inte den 1 november.


Vad gäller för personer som testat positivt för covid-19
(bär på sjukdomen)

De som testat positivt ska stanna hemma och följa de förhållningsregler som finns sedan tidigare.
läs mer på 1177.se Länk till annan webbplats. Detta ändrades inte den 1 november.


Välkommen in att hämta och lämna på förskolan

Det här gäller på våra förskolor- och skolor efter den 29 september. Du är nu välkommen att hämta och lämna ditt barn inomhus på förskolan. Men det är fortfarande viktigt att tänka på:

 • Håll avstånd till varandra
  Du är välkommen in till oss igen men vi behöver fortsätta hålla avstånd. Ser du att det är flera inne för att hämta eller lämna får du gärna vänta utanför tills det finns gott om utrymme att mötas på.
 • Stanna hemma vid symtom
  Vi har fortfarande ett ansvar att motverka smittspridningen av covid-19. Det innebär att elever, vårdnadshavare och personal ska stanna hemma när de är sjuka. Hur länge ska ditt barn stanna hemma? (länk till Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.
 • Tvätta händerna – noga och ofta
  Vi fortsätter tvätta våra händer noga och ofta. Påminn ditt barn om detta och använd handspriten som finns på våra förskolor och skolor.

Gymnasieskolor

För information om gymnasieelevers undervisning hänvisar vi till respektive skolas hemsida.

Campus Oxelösund (vuxenutbildning)

Campus undervisar och handleder under säkra former. Undervisningen sker på plats i skolan från och med höstterminen 2021.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer