Träd, växter och biologisk mångfald

Träd är viktiga för att skapa en trivsam och hållbar livsmiljö för både djur och människor, idag och för framtida generationer. Det finns många fördelar med träd. Om du funderar på att fälla träd kan det krävas vissa tillstånd.

Varför är träd viktiga?

Träd gör våra miljöer trivsamma och bidrar till vårt välmående. De skyddar mot starka vindar, dämpar buller och ger svalka under varma sommardagar. Dessutom hjälper träd till att rena luften vi andas och syresätter vår miljö. Genom att minska mängden dagvatten bidrar de också till att förebygga översvämningar.

Träd är livsmiljöer för många arter, från svampar och insekter till fåglar och andra djur. Det är inte bara de levande träden som är viktiga – även döda träd spelar en avgörande roll. Många rödlistade arter är beroende av död ved för sin överlevnad, och därför är både liggande och stående döda träd viktiga för att bevara den biologiska mångfalden och naturens balans.

På kommunal markI Oxelösunds kommun får döda träd ligga kvar eftersom de fyller en viktig funktion i landskapet. Genom att lämna döda träd där de är hjälper vi till att värna om både djurlivet och naturens långsiktiga hälsa. Dessa träd är skyddade och får inte tas för privat bruk, som till exempel ved.

ekar

Sociala fördelar

När vi människor befinner oss i ett skogsparti kan vi känna oss lugna och harmoniska. Forskning visar att den lugnande effekten från träd och urbana grönområden kan avsevärt kan minska arbetsrelaterad stress och utmattning, sänka vårt blodtryck, få trafiken att sakta ned och till och med minska patienters återhämtningstid efter operationer.

Träd kan också bidra till minskad brottslighet då gröna miljöer kan bidra till att fler människor rör sig utomhus. Flerfamiljshus omgivna av gröna ytor drabbas i lägre utsträckning av brott än närliggande hus utan träd.

Ekonomiska fördelar

De ekonomiska fördelarna med träd är både direkta och indirekta. De direkta ekonomiska fördelarna har vanligen med energikostnader att göra. Kostnaderna för luftkonditionering minskar i hus som skuggas av träd, och värmekostnaderna sjunker när träd skyddar mot vinden. Träd som en del av en välskött trädgård kan också höja värdet på ens bostad.

De indirekta ekonomiska fördelarna med träd är ännu större. Samhället sparar stora summor på att inte behöva bygga fler anläggningar för att hantera dagvatten och på att människor lever längre och blir friskare. Träden bidrar alltså mycket till att minska kostnaderna för hela vårt samhälle!

Samhälleliga fördelar

Även träd på privata tomter kan bidra positivt till omgivningen. Träd fyller ofta olika arkitektoniska och tekniska funktioner i städer. De skyddar mot insyn, ger bättre utsikt och kan dölja sådant man inte vill se. Träd kan förhindra att ljus reflekteras och bländar. De styr hur fotgängare rör sig.

Träd kan också fungera som bakgrund för utsmyckning av, eller komplement till, byggnader och anläggningar. Träd bidrar med flora och fauna i den urbana miljön, vilket ökar livskvaliteten för de boende i området.

Miljömässiga fördelar

Träd påverkar vår livsmiljö genom att förändra klimatet, förbättra luftkvaliteten, reducera mängden dagvatten, och göra det möjligt för djur att leva där. Det lokala klimatet skyddas från alltför stora mängder sol, vind och regn. Genom att plantera träd i städer kan vi mildra värmeeffekten som orsakas av markbeläggning och byggnader.

Träd stoppar upp vatten, tar upp en del av det och minskar mängden dagvatten. Luftkvaliteten förbättras med hjälp av träd, buskar och gräsmattor. Blad filtrerar luften vi andas genom att ta bort damm och andra partiklar.

gammal mossbevuxen trädstam som ligger ner

Biologisk mångfald

Död ved

Har du undrat varför det på platser i naturen på kommunens mark ligger trästockar och grenar, kanske tänkt att de ser ut att vara slarvigt kvarlämnade?

Döda träd och grenar är en livsviktig resurs för många arter i naturen, både för att hitta boplats och mat. Insekter, fåglar, mossor, lavar och svampar är beroende av död ved för sin överlevnad. Så i stället för att rensa bort den döda veden låter vi den ligga kvar i naturen för att gynna den biologiska mångfalden.

Faunadepå

På olika platser i Oxelösund har vi även ställt i ordning en så kallad faunadepå, alltså utplacerade högar med trästockar, stubbar och grenar – allt för att hjälpa våra djur och växter.

Högstubbe

Har du sett en lite högre stubbe i Oxelösund, på kommunens mark, och undrat varför den är fälld så? Kanske ligger även trädstammen kvar bredvid – varför då?

Döende eller döda stående träd är värdefulla eftersom de erbjuder boplats och mat för många olika djur och svampar. Genom att göra om träd, som riskerar att falla, till så kallade högstubbar gör vi platsen mer säker för dig samtidigt som vi värnar den biologiska mångfalden. Allt för att hjälpa våra djur och växter.

Respektera att du inte får ta med dig kvarlämnad ved från platsen. Du får inte skada, störa eller förstöra arternas fortplantningsområden eller viloplatser.

Trädfällning

Riktlinjer för trädfällning

Här finns våra riktlinjer för trädfällning på kommunal detaljplanelagd mark i Oxelösunds kommun

Riskträd – när ett träd måste fällas

Träd som anmäls som riskträd behöver ibland besiktigas av en arborist. Arboristen gör en bedömning av vilka åtgärder som behövs. I många fall behövs inga åtgärder och trädet kan stå kvar som det är. I andra fall kan det behövas beskärning, där man tar bort torra eller skadade grenar. Arborister har rätt kunskap och verktyg för att beskära, behandla och på andra sätt underhålla stora träd.

Bedöms trädet vara i så dåligt skick att det utgör en risk för människor och/eller egendom blir fällning aktuellt. För det mesta vill vi att träden ska kunna fortsätta växa och vara en uppskattad del av den gröna miljön.

Lutande träd

Ett lutande träd behöver inte vara ett riskträd. Ett lutande träd som står stabilt i marken, är friskt i övrigt samt rätar upp sin topp mot solen är fortfarande livskraftigt. Det är naturligt att trädstammar rör på sig när det blåser, annars skulle de knäckas av vinden. De svagaste grenarna går lättast av, men det innebär inte att hela trädet är ett riskträd.

Trädfällning på kommunens mark

Ibland önskar allmänheten att träd i kommunens parker och naturmarker tas ned. Om du tycker att ett träd på kommunal mark behöver fällas måste du ansöka om detta i vår e-tjänst Röjning/fällning av träd på kommunal mark Länk till annan webbplats.

Det är inte tillåtet att själv ta ned trädet – all fällning utförs av Oxelösund kommun efter att en sakkunnig har gjort en bedömning.

Trädfällning prövas restriktivt och kräver särskilda skäl. Vi tar hänsyn till både säkerhet och naturvärden i sin bedömning.

Om du som fastighetsägare vill ansöka om gallring eller nedtagning av träd på kommunens mark behöver du ansöka om detta i vår e-tjänst Röjning/fällning av träd på kommunal mark Länk till annan webbplats..

Efter ansökan gör en arborist en bedömning på plats där olika intressen vägs samman. Särskild hänsyn tas alltid till befintliga eller potentiella boplatser för djur- och fågelliv.

Regler för trädfällning:

  • Trädfällning sker endast under vinterhalvåret (15 september–15 april) för att skydda växter och djur.
  • Akuta ärenden, som träd som fallit över vägar eller lutar med risk för att falla, hanteras skyndsamt året runt.

Fälla träd på privat mark

Innan du fäller ett träd är det viktigt att du försäkrar dig om att trädet står på din fastighet så att du inte av misstag fäller ett träd på någon annans fastighet. Vill du ta ner ett träd på någon annans mark behöver du markägarens tillstånd. Du kan även behöva söka tillstånd för att ta ned trädet, även om det står på din egen fastighet.

Tillstånd som kan krävas för trädfällning

Det finns flera tillstånd som kan krävas innan du får fälla ett träd. Här är några viktiga saker att känna till:

  1. Detaljplan och marklov
    sidan Detaljplaner, gällande kan du kontrollera om din fastighet omfattas av en detaljplan och vilka planbestämmelser som gäller. Vissa detaljplaner innehåller regler kring trädfällning.
  2. Särskilt skyddsvärda träd
    Vissa träd kan vara skyddade enligt miljöbalken. För dessa krävs tillstånd från Länsstyrelsen, som gör en särskild prövning.
  3. Strandskydd
    Träd inom strandskyddat område kräver en strandskyddsdispens för att få fällas. Att ta ner träd inom strandskydd utan dispens är ett miljöbrott och kan leda till rättsliga påföljder.
  4. Kommunal mark
    Det är förbjudet att ta ner eller skada träd på kommunens mark utan tillstånd. Olovlig trädfällning, röjning eller vandalisering av träd polisanmäls alltid av Oxelösunds kommun.

Kontakta oss om du är osäker på vad som gäller för ditt träd, så kan vi säkerställa att trädfällningen sker på ett lagligt och hållbart sätt.

Kontakta oss

Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.

Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Onsdagar 13-15
Fredagar kl. 9-11

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer