Skyddad natur
I Oxelösund finns värdefulla naturområden som är skyddade för att bevara biologisk mångfald och unika landskap. Här kan du läsa om våra naturreservat, vilka regler som gäller enligt allemansrätten, och hur strandskyddet och Natura 2000 bidrar till att skydda känsliga miljöer.
Allemansrätten
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.
Allemansrätten innebär både rättigheter och skyldigheter, om du vill fördjupa dig eller bli påmind om vad som gäller kan du läsa mer hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Naturreservat
Det finns två naturreservat i Oxelösund. Femöre naturreservat på fastlandet som är ett kommunalt reservat och Fågelskär i skärgården som är ett statligt naturreservat.
Femöre naturreservat
Femöre är en halvö med fantastisk natur som är öppen för dig att njuta av. Större delen av halvön Femöre ingår i naturreservatet, precis som havet runt om. Femöre naturreservat skyddar vår unika natur och de växter och djur som lever där. Alla är välkomna att besöka reservatet, men det är viktigt att följa de regler som finns för att bevara områdets skönhet och biologiska mångfald. Femöre är vårt kommunala naturreservat.
Sammanfattning av regler för Femöre naturreservat
I naturreservatet gäller vissa regler. Att visa ömsesidig respekt för varandra och visa respekt för naturen är den viktigaste regeln.
För att skydda naturen och uppfylla syftet med reservatet har finns följande regler och riktlinjer:
A. Vad som är förbjudet i reservatet:
- Bygga, sätta upp master eller anlägga vägar.
- Uppföra stängsel, utom på betesmarker.
- Tippa, gräva, schakta, borra eller utföra liknande åtgärder.
- Ta bort döda träd eller vindfällen i skyddade områden.
- Köra motorfordon utanför befintliga vägar (undantag för handikappfordon).
- Använda bekämpningsmedel eller gödsla mark och vatten.
- Jaga på helger och helgdagar.
- Inplantera växt- eller djurarter som inte hör hemma i området.
B. Vad markägare måste tillåta inom reservatet:
- Reservatet ska kunna märkas ut med skyltar.
- Parkeringsplatser och vandringsleder får anläggas enligt skötselplanen.
- Undersökningar av djur, växter och miljöförhållanden ska kunna genomföras.
- Skötselåtgärder som betesdrift, röjning och liknande får utföras.
C. Regler för besökare i reservatet:
- Bryt inte kvistar och skada inte levande eller döda träd och buskar.
- Fånga inte djur eller skada deras livsmiljöer.
- Gräv inte, spräng inte och skada inte mark eller sten.
- Plocka inte växter, men bär, matsvamp och blommor för eget bruk är tillåtet.
- Sätt inte upp skyltar, affischer eller liknande utan tillstånd.
- Läger, tävlingar och tältning kräver tillstånd från kommunen.
- Gör bara upp eld på utmärkta platser.
- Hundar och andra husdjur ska hållas kopplade när det finns betesdjur.
Undantag och hänsyn:
- Aktiviteter som Sörmlandsleden och orientering får ske som vanligt, men tävlingar kräver samråd.
- Förvaltaren och tillsynsmyndigheten får utföra nödvändiga åtgärder för reservatets vård.
- Underhåll av vägar, stigar, ledningar, bryggor och sjöbodar är tillåtet med tillstånd.
Viktig hänsyn:
Boende i området har rätt till hemfrid. Visa respekt och håll dig till reglerna för att skydda vår fina natur och skapa en trivsam miljö för alla.
Föreskrifterna i sin helhet
Läs de fullständiga reservatföreskrifterna för att ta reda på vad du får och inte får göra i Femöre naturreservat utan en dispens: Femöre naturreservat - reservatföreskrifter
Ansökan om dispens för åtgärder i reservatet
Om du planerar en åtgärd som strider mot reservatets regler måste du ansöka om dispens. Det är din skyldighet som ansvarig att söka tillstånd innan arbetet påbörjas.
Blankett - Ansökan om dispens från reservatsföreskrifter Pdf, 236.6 kB.
Vem beslutar?
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden prövar alla ansökningar om dispens och bedömer om åtgärden kan tillåtas utan att skada reservatets syfte och värden.
För att säkerställa att reservatets natur och unika miljöer skyddas, är det viktigt att följa reglerna och kontakta oss om du är osäker.
Fågelskär
Fågelskär är en ö som ligger cirka tre kilometer utanför Oxelösund. Hit är det lätt att ta sig med båt och området erbjuder fina möjligheter till friluftsliv.
Fågelskär är ett statligt naturreservat. Dispens för åtgärder på Fågelskär söks hos Länsstyrelsen.
Mer information om Fågelskär finns hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Strandskydd
Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller längst våra kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området utgår från strandkanten och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. På vissa platser gäller utökat strandskydd på upp till 300 meter.
Vad innebär strandskydd?
Stränderna vid kusterna, sjöarna och vattendragen är viktiga naturområden för både människor, djur- och växtliv. Tack vare strandskyddet kan vi promenera längs stränderna, bada och fiska. Strandskyddet är också till för djur och växter som lever på och nära stränderna eller i vattnet.
Var gäller strandskyddet i Oxelösund?
I Oxelösund gäller strandskydd 100 meter från strandlinjen om det inte är utökat strandskydd. Inom vissa detaljplanerade områden i Oxelösund har strandskyddet upphävts. Läs din detaljplan här för att ta reda på om strandskyddet är upphävt på din fastighet Länk till annan webbplats.
Utökat strandskydd
Länsstyrelsen har möjlighet att i områden där de anses nödvändigt utvidga strandskyddet från 100 m upp till 300 meter. I Oxelösund gäller utökat strandskydd på 300 m vid Djursvik, Basttorp, Emtnäs, Stjärnholm, Femöre och de större öarna.
Inom det strandskyddade området är det förbjudet att:
- Bygga nya byggnader som till exempel bostadshus, fritidshus, bastu, båtskjul och friggebodar.
- Ändra byggnader, anläggningar eller utföra anordningar så att de hindrar eller håller allmänheten från att vistas i ett område som tidigare varit tillgängligt enligt allemansrätten. Det kan till exempel vara att göra om förråd till fritidshus, inreda sjöbod för boende, brygga, parkeringsplats, utöka tomten med anlagd gräsmatta, rabatt, bänk, staket eller flaggstång.
- Gräva eller på andra sätt förbereda för byggnader eller andra anläggningar, till exempel fälla träd, schakta, spränga eller bygga vägar.
- Utföra åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur och växter. Till exempel bygga en pir, muddra, fylla upp med massor, gödsla eller ta bort vass.
Dispens från strandskyddet
Har du planer på att anlägga en brygga eller utföra en muddring? Eller kanske bygga stuga, altan, sätta upp staket, fälla ett par träd eller liknande? Då behöver du ansöka om strandskyddsdispens. Du måste ha få en beviljad strandskyddsdispens innan du påbörjar åtgärden. För att du ska kunna beviljas strandskyddsdispens krävs att det finns särskilda skäl. Vilka särskilda skäl som accepteras finns reglerat i miljöbalken. Dessutom får åtgärden inte strida mot själva syftet med strandskyddet.
Åtgärder som görs i vattnet kräver en anmälan om vattenverksamhet. Du gör anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen. Om du även behöver strandskyddsdispens för åtgärden prövar Länsstyrelsen den också. Läs mer hos Länsstyrelsen om vattenverksamhet. Länk till annan webbplats.
Om du vill bygga nytt eller ändra på en byggnad behöver du ansöka om dispens från strandskyddet. Det måste du göra trots att du fått bygglov.
Vi rekommenderar dig att ansöka om strandskyddsdispensen innan du ansöker om bygglov.
Ansökan om strandskyddsdispens
Du ansöker om strandskyddsdispens i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.
I Oxelösund handlägger miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen alla strandskyddsdispenser, med undantag för de områden som Länsstyrelsen handlägger. Länsstyrelsen i Södermanlands län är tillsyns- och prövningsmyndighet för strandskydden inom:
- Naturreservatet Fågelskär
- Natura 2000-områdena Femörehuvud
- Hasselö-Bergö
- Södra delen av Furön/Bjurshalsen
- Ytterskärgården från Hävringe-Kallskären och västerut
Länsstyrelsen handlägger även de strandskyddsdispenser som även omfattar anmälan om vattenverksamhet.
Muddermassor
Muddring måste du anmäla till Länsstyrelsen. Omfattas din fastighet av strandskydd behöver du även en strandskyddsdispens.
Om behöver lägga upp muddermassor på land ska du också göra en anmälan om det till oss på kommunen. Att lägga upp muddermassor räknas som miljöfarlig verksamhet. Anmälan ska skickas in senast 6 veckor innan arbetet påbörjas. Anmälan ska göras oavsett om fastigheten omfattas av strandskydd eller inte. Du kan göra anmälan om uppläggning av muddermassa på denna blankett Pdf, 215.6 kB.
Anmäl vattenverksamhet
Områden där strandskyddsdispenser krävs kan även omfattas av andra
För arbeten som ska utföras i vattnet krävs det ofta en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen. Muddring och pålning av brygga är exempel på vattenverksamheter.
Natura 2000
Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Målet med nätverket är att stoppa utrotningen av arter och livsmiljöer.
I Oxelösunds kommun är Femörehuvud, Hasselö-Bergö, södra delen av Furön/Bjurshalsen och ytterskärgården från Hävringe-Kallskären och västerut Natura 2000-områden.
Tillstånd krävs för åtgärder som på ett betydande sätt påverkar Natura 2000-områdenas livsmiljöer eller som på ett betydande sätt stör områdenas arter utpekade enligt Natura 2000. I de allra flesta fall är det Länsstyrelsen som prövar ärendet.
Mer information om Natura 2000 finns hos Länsstyrelsen.se Länk till annan webbplats.
Biotopskyddsområde – skyddat naturområde
Ett område på Stenvikshöjden har skyddats som ett biotopområde på grund av sina höga naturvärden. Här finns äldre tallar och den rödlistade arten tallticka, som är nära hotad enligt rödlistan (NT). Området är också en viktig livsmiljö för andra ovanliga och hotade arter, som insekter, svampar och lavar. Talltickan fungerar dessutom som en signalart i Skogsstyrelsens inventering av särskilt värdefulla skogar, så kallade nyckelbiotoper.
Vad är ett biotopskyddsområde?
Biotopskydd är en skyddsform för små mark- eller vattenområden som är särskilt viktiga för hotade djur-, svamp- och växtarter. Syftet är att långsiktigt bevara och utveckla miljöer med högt naturvärde. Skyddet bidrar till att bevara biologisk mångfald och uppfylla både FN:s konvention om biologisk mångfald och Sveriges miljömål.
Promenera och upptäck naturen
Området på Stenvikshöjden är populärt för promenader. Här finns en strövstig som låter dig uppleva den rika naturen på nära håll. Det är en uppskattad plats för både rekreation och naturupplevelser.
Viktigt att tänka på i området
I detta område med gamla tallar är död ved en viktig del av ekosystemet. Många arter är beroende av den för sin överlevnad. Därför är det viktigt att låta död ved ligga kvar och inte ta med sig något från området. Genom att respektera detta bidrar du till att skydda och bevara den biologiska mångfalden.
Kontakta oss
Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.
Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Onsdagar 13-15
Fredagar kl. 9-11
Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Besöksadress
Höjdgatan 26
Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se
Sidan uppdaterad: