Naturvårdsprojekt

Naturvårdsprojekt är en viktig del av kommunens arbete för att skydda och utveckla vår natur och biologiska mångfald. Genom att bevara värdefulla naturområden, främja hållbara livsmiljöer för djur och växter samt bekämpa hot som invasiva arter, bidrar vi till en långsiktig hållbar utveckling. Här presenterar vi våra naturvårdsprojekt.

Pågående naturvårdsprojekt

Oxelösunds kommun har beviljats LONA-bidrag (Lokala Naturvårdssatsningen) för att revidera kommunens naturvårdsplan. Den uppdaterade planen blir ett värdefullt verktyg i det framtida arbetet med att skydda och utveckla vår natur och biologiska mångfald.

Bild på lokala naturvårdssatningens logotyp

Våra tidigare naturvårdsprojekt

2024 inventerade vi kommunens artrika vägkanter. Projektet medfinasierades med statliga bidrag till lokala naturvårdprojekt (så kallat LONA-bidrag). I sommaras satte vi upp skyltar längs med de sträckor som inventeringen pekar ut som värdefulla för den biologiska mångfalden.

Hösten 2024 utfördes det sista arbetet av ekprojektet. Under 3 år har vi frihuggt olika ekområden i kommunen. Ekar trivs bäst när de inte har andra träd eller buskar som växer för nära och därför har vi röjt bort träd och buskar runt ekarna. Genom att frihugga ekar bidrar vi till att bevara den biologiska mångfalden och skapa gynnsamma levnadsförhållanden för arter knutna till ekmiljöer. Vi ser även till att spara yngre ekar som kan ta över när de äldsta ekarna till slut dör. Projektet medfinansierades av LONA-bidrag.

Naturinventeringar i Oxelösund

För att läsa mer om inventeringarna, klicka på länken under varje rubrik.

Inventering av detaljplanelagd natur- & gatumark

Oxelösunds kommun har låtit göra en inventering av kommunalt ägd natur- & gatumark inom detaljplanelagt område Pdf, 94.9 MB. (Rydberg, 2019). Inventeringen är inte heltäckande. Filstorlek 96 Mb.

Gröna kilar

Oxelösunds kommun har låtit göra en sammanställning över gröna kilar Pdf, 5.2 MB. (Rydberg 2018) på fastlandet i Oxelösunds kommun.

Vassinventering

Oxelösunds kommun har, med stöd av statliga bidrag (LONA), tagit fram en vassinventering Pdf, 4.1 MB. (Rydberg 2015). Inventeringen omfattar vassområden på fastlandet.

Strandinventering

Oxelösunds kommun har, med stöd av statliga bidrag (LONA), tagit fram en strandinventering Pdf, 9.2 MB. (Rydberg 2014). Inventering omfattar stränder både fastlandet och i skärgården.

Naturvårdsplan för skärgården

Oxelösunds kommun har, med stöd av statligt bidrag (LONA), tagit fram en naturvårdsplan för skärgården Pdf, 6.4 MB.. Planen är en kunskapsbank och ska vara vägledande för den fysiska planeringen och naturvårdsarbetet.

Som underlag för naturvårdsplanen ligger bland annat följande rapporter. Dessa inventeringar ingår som delprojekt i naturvårdsplanen för skärgården.

Landskapsvärden i Oxelösund

Oxelösunds kommun har fått LONA-bidrag (Lokala naturvårdsprojekt) för att ta fram en rapport som omfattar en kombinerad ekosystemtjänst- och landskapskaraktäranalys Pdf, 70.4 MB.. Ekosystemtjänster är de produkter och tjänster från naturens ekosystem som bidrar till mänskligt välbefinnande och visar på den nytta människan får från naturens arbete.

Natur- och friluftsinventering Danviksområdet

Oxelösunds kommun har, med stöd av statliga bidrag (LONA), tagit fram en inventering av naturvärden och friluftsliv i Danviksområdet Pdf, 18.8 MB. (Rydberg 2019). Inventering omfattar skogsområdena Danviksskogen, Inskogen, Fåfängsbacken och Bastorpsskogen.

Fågelinventeringar på Brannäs våtmark, Bastetorpsmaden och Västra Femöre

På uppdrag av Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har Fågelföreningen Tärnan inventerat fågelbestånd på Västra Femöre Pdf, 14.5 MB., Brannäs våtmark Pdf, 17.3 MB. och Bastetorpsmaden Pdf, 12.7 MB.. Inventeringarna utfördes under våren och försommaren 2012.

Naturvårdsplan för fastlandet

Oxelösunds kommun har, med stöd av LONA-bidrag, tagit fram en naturvårdsplan för fastlandet Pdf, 15.1 MB.. Planen är en kunskapsbank och ska vara vägledande för den fysiska planeringen och naturvårdsarbetet.

Kärlväxtinventering i hagmarkerna på Femöre

Oxelösunds kommun har, med stöd av LONA-bidrag, gjort en kärlväxtinventering i de betade hagmarkerna i Femöre naturreservat Pdf, 289.2 kB.. Inventeringen utfördes under 2011.

Närströvområden

Under 2006 inventerades kommunens närströvområden Pdf, 2.8 MB.. Inventeringsområdet omfattar fastlandet utom Femöre naturreservat.

Kontakta oss

Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.

Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Onsdagar 13-15
Fredagar kl. 9-11

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer