Djur

På denna sidan kan du läsa om tillstånd som kan krävas för att få ha vissa djur inom detaljplanelagt område, vad du ska göra om du misstänker att ett djur far illa och information om vilda djur.

Tillstånd för att ha djur inom detaljplanelagt område

För att ha vissa djur inom ett detaljplanelagt område i Oxelösund behöver du tillstånd från miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Djur som kräver tillstånd:

  • Nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • Pälsdjur som inte är sällskapsdjur
  • Orm
  • Tupp
  • Mer än 5 fjäderfä (som inte är sällskapsdjur, exempelvis höns)

Varför krävs tillstånd?

Djuren kan orsaka olägenheter för hälsa och miljö, såsom:

  • Ljud (t.ex. tuppar eller större grupper av fjäderfä).
  • Lukt (t.ex. gödselhantering).
  • Flugor och andra skadedjur.

Vi bedömer om djurhållningen kan tillåtas, om det behövs villkor, eller om platsen är olämplig.

Policy vid hönshållning

Om du vill ha höns behöver du först informera grannarna inom 50 meter från din tomtgräns.

Ansökan och avgifter

Blankett - Ansökan om djur inom detaljplanelagt område Pdf, 224.2 kB.

Blankett - Ansökan om tillstånd för hållande av orm inom område med detaljplan Pdf, 172.2 kB.

Vid ansökan om djur inom detaljplanelagt område tas en handläggningsavgift ut motsvarande 3 timmar. Detta gäller dock inte ansökan för tillstånd av orm. Ingen avgift tas ut vid denna ansökan.

Djur som far illa

Om du misstänker att ett husdjur vanvårdas, far illa eller stör på grund av att det lämnas ensamt för många timmar om dagen, ska du kontakta Länsstyrelsen, som ansvarar för tillsyn enligt djurskyddslagen. Du kan ringa eller lämna in en anmälan via Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats..

Djurskyddslagen omfattar både sällskapsdjur och lantbruksdjur och övervakas av Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Döda djur på motorvägen

Trafikverket ansvarar för borttagande av döda djur som påträffas i anslutning till motorvägen. Om du hittar ett dött djur på motorvägssträckan mellan Nyköping – Oxelösund som behöver forslas bort, ta kontakt med Trafikverket.

Om du själv har kört på ett större vilt djur måste du märka ut platsen och ringa 112 och anmäla en viltolycka. Det gäller: älg, rådjur, vildsvin, björn, dovhjort, lo, ren, kronhjort, utter, varg, örn, järv eller mufflonfår.

Vilda djur på tomten

Om du har problem med vilda djur som till exempel grävling eller huggorm på din tomt, läs på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats. om hur du ska gå till väga.

Bin

Har du plötsligt fått en svärm med bin på tomten? Då ska du ringa Svärmtelefonen Länk till annan webbplats.. Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids. Bisvärmar kan även vara skrämmande för allmänheten och är man allergisk kan det var mycket obehagligt att upptäcka en svärm i närheten där man bor.

Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägare att bli av med bin och därför värnar Sveriges biodlares riksförbund om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in. Läs mer hos Sveriges biodlares riksförbund Länk till annan webbplats.

Vilda fåglar

Det händer att vi får in klagomål om vilda fåglar. När många fåglar samlas i tätbebyggda områden uppstår störningsproblem genom att fåglarna för oväsen, och under häckningsperioden kan många fåglar uppträda aggressivt och attackera människor.

Fåglarna utgör i de allra flesta fall inte någon olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken, utan det är fastighetsägarens ansvar att se till att fåglar till exempel inte kan boa sig på byggnader.

Tips till dig som störs av vilda fåglar:

  • Rensa tak och hängrännor från gamla bon
  • Gör tak och hängrännor otillgängliga genom att till exempel spänna upp trådar
  • Sköt kompost och soptunnor så att de inte drar till sig fåglar eller andra skadedjur.

Sveriges ornitologiska förening - BirdLife Sverige Länk till annan webbplats., har tips på hur fåglar kan bekämpas utan att de skadas.

Kom ihåg att visa hänsyn mot dina grannar, lägg inte ut mat till småfåglar på sådant sätt att måsar och andra skadedjur lockas dit.

Har du hittat en till synes övergivna fågelunge? Läs råden om fågelungar hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Hundar

Som hundägare är du ansvarig för att hunden inte orsakar skada eller obehag. Du är alltid ersättningsskyldig om hunden orsakar skada.

Tillsyn och koppeltvång

Generellt får en hund aldrig springa lös okontrollerat, även om det inte är koppeltvång. Enligt Oxelösunds kommuns lokala ordningsföreskrifter ska hundar alltid hållas kopplade på följande platser:

  • Järntorget
  • Elljusspåret på Jogersö
  • Badplatser
  • Lekplatser
  • Parkanläggningar
  • Skolområden
  • Begravningsplatser

Enligt jaktlagen och jaktförordningen ska hundar hållas under sådan tillsyn att den hindras från att gå lös i marker där det finns vilt under tiden 1 mars till 20 augusti. Det innebär inte automatiskt att hunden måste gå i koppel, men den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.

Under övrig tid av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt när de inte används till jakt.

Plocka upp efter din hund

Enligt ordningsföreskrifterna ska du alltid plocka upp efter din hund inom detaljplanelagt område och lägga avfallet i en avsedd behållare eller ta med det hem.

Hundbad och hundrastgårdar

Kopplade hundar är välkomna på kommunens badplatser. Det finns även särskilda hundbadplatser på Jogersö och Femöre, med lätt sluttande klippor för enkel åtkomst till vattnet så det är möjligt för hunden att gå ner i vattnet och kan bada fritt. Skyltar vid parkeringarna visar vägen.

Det finns hundrastgårdar i Oxelösund där din hund kan springa fritt.

Se karta över Oxelösunds hundbad och hundrastgårdar Länk till annan webbplats.

Katter

Som kattägare är det viktigt att vara medveten om det ansvar som följer med att ha en katt. Enligt miljöbalken ska husdjur skötas så att de inte orsakar olägenheter för människors hälsa. Detta innebär att du bör se till att din katt inte stör grannar genom exempelvis ljud eller lukt. Skador på planteringar, bilar och liknande egendomsskador räknas dock inte som sådana olägenheter enligt miljöbalken.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ska katter hållas under sådan tillsyn som krävs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Detta innebär att du som kattägare har ansvar för att din katt inte orsakar problem för omgivningen. Polisen ansvarar för att denna lag efterlevs.

För att undvika konflikter med grannar och säkerställa att din katt inte orsakar olägenheter är det viktigt att:

  • Hålla katten under uppsikt: Se till att din katt inte vistas på platser där den kan orsaka störningar eller skador.
  • Förebygga oönskat beteende: Träna din katt att undvika områden där den kan orsaka problem, såsom grannars trädgårdar eller lekplatser.
  • Kommunicera med grannar: Informera dina grannar om att du har en katt och var öppen för dialog om eventuella problem som kan uppstå.

Genom att ta ansvar för din katts beteende och visa hänsyn till omgivningen bidrar du till en trivsam boendemiljö för alla.

Kontakta oss

Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.

Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Onsdagar 13-15
Fredagar kl. 9-11

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer