Vi kan hjälpa dig med olika typer av kartor och geografisk information när du planerar för ett större byggprojekt. Som att bygga om på tomten hemma eller göra en broschyr till din idrottsförening.
Vår kartdatabas täcker hela Oxelösunds kommun och vi kan ta fram alla kartor digitalt.
Oxelösunds karta innehåller kommunal och annan samhällsnyttig information. Du hittar bland annat information om detaljplaner, fastighetsgränser, badplatser, lekplatser, naturreservat, skolor och mycket mer. Det är en enkel men väldigt användbar karttjänst som hela tiden utvecklas.
När du ska ansöka om bygglov behöver du en situationsplan som i de flesta fall ska vara baserad på en Bygglovskarta. Situationsplanen ska vara skalenligt måttsatt och visa hur hela tomten ser ut med alla byggnader redovisade. Situationsplanen ska tydligt visa vad som är nytt och ändrat.
Vilken typ av karta du behöver för din bygglovsansökan avgör bygglovshandläggaren på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
När du ska söka bygglov finns det två olika typer av Bygglovskartor.
Nybyggnadskarta och enkel nybyggnadskarta kan bara beställas om du har ett pågående bygglovsärende hos oss. Din handläggare hjälper dig att beställa. Om du vill ha ett kartunderlag innan du ansökt kan vi hjälpa dig att få ett utdrag ur baskartan. Det innebär att ett fältbesök inte görs utan baskarteutdraget visar bara de förhållanden som finns i vårt kartsystem sedan tidigare. Önskar du något annat kartunderlag innan du lämnat in din ansökan får du vända dig till en privat mätkonsult.
När vi har fått in din beställning kontaktar vi dig och berättar när vi kommer ut och mäter på tomten. Efter mätningen tar vi fram kartan och skickar den sen till dig.
Leveranstiden är cirka tio arbetsdagar.
Under juli och delar av augusti kan handläggningstiden och svarstiden bli något längre på grund av semestrar.
Kostnaden bestäms efter den gällande Kart- och mättaxan.
Bygglovskartan ingår i kostnaden för bygglovet. Debiteras om ansökan återtas eller avvisas. Köp utanför en ansökan om lov eller en anmälan debiteras enligt tabellen i taxan.
Fastigheten som du beställer en Nybyggnadskarta över kan ha oklara fastighetsgränser. Det innebär att gränspunkter med koordinater i vårt referenssystem saknas eller är av sämre kvalitet. Om gränsavvikelserna är små noteras detta på Nybyggnadskartan. Om gränsavvikelserna är stora kan Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen kräva en fastighetsutredning och då kan handläggningen ta längre tid.
Förutom Oxelösunds karta tar vi fram följande kartprodukter:
När bygglov har beviljats för en ny byggnad kan det stå i lovet att byggnaden ska sättas ut eller stakas ut. Det betyder att byggnaden uppförs på exakt den plats som anges i bygglovet. Vi från kommunen utför inte husutsättning, du får istället ta kontakt med ett privat företag för den tjänsten.
Vid en grovutsättning slås käppar ner vid varje hörn där huset ska stå. Noggrannheten på detta är cirka 10 centimeter. Detta görs innan schaktning för att veta byggnadens placering.
Vid finutsättning sätts huset ut med hög precision. Sökande sätter upp profiler som ligger någon eller några meter utanför hörnen på det tänkta huset. Man sätter en punkt på profilen och slår ned en spik i punkten. Därefter kan man spänna murarsnöre mellan spikarna för att få husets sidor. Där snörena skär varandra kommer hushörnet vara.
Ofta görs en inmätning av ett färdigbyggt hus för att kontrollera att det blev rätt enligt bygglovet. I vissa fall räcker det att sökande lämnar in en egen lägeskontroll. Bygglovshandläggaren avgör om lägeskontroll behövs eller inte och vilken typ av lägeskontroll som ska utföras. Kommunen utför inte lägeskontroller.
Det här dokument behöver du om du ska gör en egen lägeskontroll (privat person). Pdf, 107.4 kB.
Avvägning är en mätmetod för att få olika detaljers läge i höjd. Det är ett mycket noggrant sätt att mäta den relativa höjdskillnaden mellan två eller flera punkter i landskapet.
Är du osäker på var din tomtgräns går? Om gränsmarkeringar försvunnit eller är svåra att hitta kan en gränsutvisning utföras. Vid gränsutvisningar så sättes oftast träkäppar där det finns eller har funnits en gränsmarkering längs tomtgränsen. Tyvärr så är det inte alltid gränserna är tydligt dokumenterade ens hos Lantmäteriet, i sådana fall är det inte säkert att det går att göra en utvisning. För att få en gräns markerad med mer bestående markeringar eller då gränserna är för osäkra och bristfälligt dokumenterade för att visas ut krävs det en lantmäteriförrättning.
Referenssystemet i plan har benämningen SWEREF 99 16 30 och är en lokal projektion. I höjd (z) används höjdsystemet RH2000 (Rikets Höjdsystem 2000).
1 maj 2015 bytte Oxelösunds kommun höjdsystem, från RH00 till RH2000.
Skillnaden mellan det gamla höjdsystemet RH00 och det nya RH2000 varierar mellan olika områden, det värde som adderas till det gamla höjdvärdet ligger mellan 0,422 m och 0,446 m.
Vi använder idag drönare i vår mätverksamhet som ett komplement till traditionell mätning. Med hjälp av de bilder som drönaren tar kan vi uppdatera kommunens kartor och flygbilder. Materialet används från start i detaljplaneprocessen fram till färdigställd byggnad eller mark.
Drönare är ett komplement till traditionell mätning med totalstation eller GPS. Att använda en drönare är i vissa fall en mycket snabbare metod för insamling av geografisk information jämfört med traditionell mätning. Drönarteknik skapar även en säkrare arbetsmiljö vid till exempel mätning av en vägkorsning.
Kontaktinformation
Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Besöksadress
Höjdgatan 26
Telefon 0155-380 00
E-post kartor@oxelosund.se