Hållbar livsstil
För att kunna skapa en hållbar livsstil behöver vi göra smarta val i vardagen. Alla kan inte göra allting men alla kan göra något. Dina val har betydelse för människor och miljön både nu och i framtiden.
Hållbara bostäder
Bygg- och fastighetssektorn står för en stor del av våra utsläpp av växthusgaser. Hur vi bygger, renoverar och förvaltar våra bostäder, samt vilken energi vi förbrukar, har stor påverkan på klimatet. Genom att göra medvetna val kan vi alla bidra till en mer hållbar utveckling.
Ta hand om det du har – renovera med omtanke
Att ge sitt hem en personlig prägel är naturligt, särskilt vid en flytt. Men måste vi alltid riva ut fullt fungerande kök, byta golv eller göra om badrummet helt? Att renovera i onödan är varken klimatsmart eller hållbart.
Tips för hållbar renovering:
- Fundera på om en uppfräschning räcker istället för en helrenovering.
- Bevara det som fungerar och minimera byggavfall.
- Välj material som håller över tid.
Ett exempel är köket – istället för att byta ut hela köket kan du måla om eller byta köksluckorna. Små förändringar kan göra stor skillnad både för klimatet och plånboken.
Genom att tänka långsiktigt och vårda det vi redan har bidrar vi till att minska klimatpåverkan och skapa hållbara hem för framtiden.
Behåll dina gamla fönster
Många tror att gamla fönster måste bytas ut bara för att de är gamla, men det stämmer inte. Äldre fönster har ofta bättre virkeskvalitet än moderna fönster och kan hålla betydligt längre om de underhålls rätt.
Istället för att byta ut fönster kan du energieffektivisera dem, till exempel genom att tilläggsisolera eller använda energieffektiva glas. Detta är både mer hållbart och ofta ett kostnadseffektivt alternativ.
Vill du veta mer? Läs om hur du tar hand om dina gamla fönster hos Sörmlands museum Länk till annan webbplats.
Återbruk av byggmaterial
När du renoverar, fundera på om någon annan kan ha nytta av ditt överblivna byggmaterial. Många är villiga att hämta material gratis eller köpa det för en mindre summa, vilket gör det möjligt att återanvända resurser och minska avfallet.
Om du själv planerar att renovera eller bygga, varför inte titta på begagnatmarknaden först? Återbrukat material är ofta billigare och kan ge ditt projekt en unik karaktär. Det kan också användas till kreativa lösningar – varför inte bygga ett växthus av återbrukade fönster?
Påverka din energi och elförbrukning
Vill du minska din energianvändning eller få tips inför en renovering eller nybyggnation? Vänd dig till våra energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är kostnadsfri och finansieras av Energimyndigheten.
Ett tips: Se över vinden
Eftersom varm luft stiger är det ofta vinden som står för de största värmeförlusterna i ett hus. Att tilläggsisolera vinden är en av de mest effektiva åtgärderna för att förbättra både energiförbrukningen och inomhusklimatet.
Kontakta våra energi- och klimatrådgivare för personlig rådgivning och hjälp att hitta de bästa lösningarna för just ditt hem.
Gynna biologisk mångfald
Här är några tips på vad du kan göra hemma för att gynna pollinatörer och den biologiska mångfalden:
- Gör om en del av gräsmattan till en artrik äng
- Skaffa ett bihotell där vilda biarter kan bosätta sig
- Plantera perenner som gillas av pollinerare
- Sätt ut fågelholkar
- Bygg ett igelkottshus
- Bygg ett fågelbad eller insektsbad
- Undvik att använda kemikalier i trädgården
Genom att göra dessa enkla åtgärder bidrar du till att stärka den biologiska mångfalden
Hållbar konsumtion
Vår konsumtion påverkar miljön på många sätt. Alla produkter har ett ursprung och en miljöpåverkan, från produktion och transport till återvinning eller skrotning. Under tillverkningen används energi, vatten och andra resurser, vilket ofta leder till utsläpp och föroreningar.
För att minska din miljöpåverkan, fundera på följande frågor innan du handlar:
- Behöver jag verkligen den här?
- Kan jag köpa den begagnat?
- Kan jag hyra eller låna istället?
- Kan jag reparera eller laga det jag redan har?
När du konsumerar, välj gärna varor som är hållbart producerade eller av hög kvalitet som håller längre. Många varor går att köpa på begagnatmarknaden. Det är både bra för miljön och plånboken!
Klimatsmart mat
Vill du göra skillnad för klimatet? Att börja med maten är ett effektivt och enkelt sätt att minska din klimatpåverkan. Här är några tips:
- Ät mer vegetariskt. Köttproduktion står för stora klimatutsläpp. Du behöver inte sluta äta kött helt, men att byta ut några måltider i veckan mot vegetariska alternativ gör stor skillnad.
- Välj kött med omsorg. Om du köper kött, välj helst svenskt för att stödja lokal produktion och minska transportutsläpp.
- Ät ekologiskt. Naturen mår bättre utan bekämpningsmedel. Bekämpningsmedlen påverkar inte bara skadedjur och ogräs utan även de som arbetar på lantbruket, sprids vidare till vattendrag och rester av medlet riskerar att stanna kvar i maten som vi äter.
- Minska matsvinnet: Planera dina inköp, förvara maten rätt och släng inte mat i onödan. Lukta och smaka innan du kastar något. Ett genomsnittligt hushåll slänger 95 kg matavfall per person och år, vilket påverkar både miljön och plånboken. Lukta och smaka!
- Odla din egen mat. Det både minskar dina utgifter och är kul. Det minskar också din klimatpåverkan genom att minska transporter och användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Du kan odla egna grönsaker både i trädgården och på balkongen.
Genom att göra små förändringar i din matkonsumtion kan du bidra till en mer hållbar framtid.
Res klimatsmart
Vi behöver resa annorlunda för att nå klimatmålen.
Cykelstaden Oxelösund
En av många fantastiska saker med Oxelösund är vårt omfattande cykelvägnät med en total sträcka på cirka 54 kilometer. Tack vara detta tar det många gånger lika kort tid att cykla som att åka bil dit du ska. Dessutom är cykling bra för hälsan, och du upptäcker vackra platser som du inte skulle sett om du tagit bilen.
Oxelösund utsågs till bästa cykelkommunen i Cykelfrämjandets undersökning “Cyklistvelometern 2024”. Hela 95 % skulle rekommendera andra att cykla i kommunen och många upplever att det är tryggt för både vuxna och barn att cykla här.
Det är även bra för miljön att åka kollektivt. Busshållplatsen Nedre Frösäng i Oxelösund utsågs av Sörmlandstrafikens resenärer till den finaste 2023.
Sidan uppdaterad: