Tjänstemannavillorna på Stenviksvägen

Oxelösund är en plats där historien möter framtiden, och våra bebyggelseområden speglar olika kapitel i stadens utveckling. Tillsammans bär vi ansvaret att vårda och värna detta unika kulturarv, så att även kommande
generationer får njuta av det.

Gällande detaljplan för området togs fram redan innan husen byggdes och innehåller därför inga specifika varsamhets- och skyddsbestämmelser. Trots detta är området skyddat enligt Plan- och bygglagen (PBL) 8 kap. 13 §, då det anses vara särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Det innebär att ändringar och underhåll måste göras med
omsorg för att bevara byggnadernas unika värden och kvaliteter, enligt PBL 8 kap. 14 och 17 §§.
Kom ihåg att varsamhetskravet gäller både byggnadernas exteriör och interiör!

tjänstemannavillorna på stenviksvägen

Under järnverkets stora expansion på 1960-talet ritades tjänstemannavillorna vid Stenviksvägen av det välrenommerade arkitektkontoret Ahlgren Olsson Silow (AOS). Området omfattar tio kedjehus för lägre tjänstemän, femton fristående villor för högre tjänstemän, och en större chefsvilla strategiskt placerad på höjden med utsikt mot havet. Samtliga byggnader uppfördes 1961–1962 och kompletterades med genomtänkta och enhetliga planteringar som förstärkte områdets karaktär.

Villorna är klädda med fasadtegel i olika rödbruna nyanser, fönsterband med en sarg av träpanel. Dörrar, fönster och träpanel är laserade i mörkt bruna nyanser, varierande mellan husen.

Byggnaderna är omsorgsfullt inpassade i naturen och har en sammanhållen trädgårdsgestaltning över tomtgränserna som saknar avgränsningar i form av häckar eller staket. I kombination med den i stor utsträckning orörda naturen planterades träd samt både blommande och städsegröna buskar, i form av bland annat pappersbjörk, scharlakansek, rhododendron, tujor, prakthäggmispel, forsythia och benved. På gavelfasaderna planterades klätterväxter, bland annat rosor och vildvin.

Området är unikt på flera sätt. Det berättar en historia om samhällsstrukturen och den tydliga hierarkin mellan bostadstyper kopplade till olika tjänsteroller på järnverket. Dess arkitektoniska kvalitet,
tillsammans med den bevarade trädgårdsgestaltningen och tidstypiska designen, gör området till en ovärderlig del av Oxelösunds kulturarv. Att dessa värden har bevarats genom åren är ovanligt – och en skatt som vi har ett ansvar att föra vidare till kommande generationer.

detaljbilder på stenviksvillorna

De nya riktlinjerna för kulturhistoriska områden, framtagna i samarbete med Sörmlands museum och beslutade av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, hjälper oss att förstå värdena i våra miljöer och hur de bäst kan bevaras. För dig som fastighetsägare blir det enklare att veta vad som är viktigt att tänka på vid förändringar och underhåll, samtidigt som du bidrar till att stärka Oxelösunds identitet och charm. Tillsammans bygger vi vidare på vår historia!

Du kan läsa riktlinjerna i sin helhet i vår broschyr Pdf, 1.9 MB.

Kontaktinformation

Välkommen att boka besök för personlig rådgivning för att få svar på dina frågor om bygglov och anmälan. Boka en tid för telefon, videomöte eller besök i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du kan också boka tid via mejl eller telefon. Ange vilken fastighet/adress din fråga gäller.

Telefontider Bygglov
Måndagar: kl. 9-11
Onsdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11

Välkommen att boka en tid med oss!

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00

E-post bygg@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer