Bebyggelsen vid Stjärnholm
Oxelösund är en plats där historien möter framtiden, och våra bebyggelseområden speglar olika kapitel i stadens utveckling. Tillsammans bär vi ansvaret att vårda och värna detta unika kulturarv, så att även kommande
generationer får njuta av det.
Slottsområdet i Stjärnholm är en av Oxelösunds mest historiska platser och rymmer kommunens äldsta bebyggelse. Det mest framträdande är slottsanläggningen, ladugården och kyrkan, som tillsammans utgör kärnan i detta kulturhistoriska landskap. Området är klassat som regionalt intresse för kulturmiljövården och har höga kvaliteter vad gäller bebyggelse- och naturmiljö.
Under 1800-talet och framåt uppfördes flera förmans- och arbetarbostäder runt slottet, där gårdens anställda kunde bo. Bland dessa finns rättarebostaden, snickarstugan och hantverkarebostaden. Längre österut ligger Smedjebacken, där ytterligare arbetarbostäder finns, tillsammans med nyare bostäder som tillkommit under senare år. Området kring Smedjebacken är detaljplanelagt.
Förmans- och arbetarbostäderna har ett stort samhällshistoriskt värde och är mycket välbevarade. De innehåller ovanligt många byggnadsfunktioner som representerar olika tidsepoker och historiska skeenden.
Bostadsbebyggelsen har ett stort representativt värde för sin tidsepok men även för de anställningsförhållandena som fanns för gårdsförvaltningen. Tillsammans med slottsanläggningen har området ett högt kulturhistoriskt värde. Enskild bostadsbebyggelse är därför viktig att bevara och förvalta för att inte kulturarvet i sin helhet ska gå förlorat.

Smedjebacken, bebyggelseområdet öster om slottet, har en detaljplan med skyddsbestämmelser. De äldre delarna av Stjärnholmsområdet, väster och söder om slottet, saknar däremot detaljplan. Trots detta är hela området skyddat enligt Plan- och bygglagen (PBL) 8 kap. 13 §, då det anses vara särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Alla ändringar och underhåll i området måste utföras med stor varsamhet för att bevara byggnadernas unika värden och kvaliteter, enligt PBL 8 kap. 14 och 17 §§. Kom ihåg att varsamhetskravet inte bara gäller byggnadernas
exteriör utan också interiören. Genom att respektera dessa riktlinjer hjälper vi till att skydda och bevara
Stjärnholms kulturhistoriska arv för framtida generationer.
De nya riktlinjerna för kulturhistoriska områden, framtagna i samarbete med Sörmlands museum och beslutade av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, hjälper oss att förstå värdena i våra miljöer och hur de bäst kan bevaras. För dig som fastighetsägare blir det enklare att veta vad som är viktigt att tänka på vid förändringar och underhåll, samtidigt som du bidrar till att stärka Oxelösunds identitet och charm. Tillsammans bygger vi vidare på vår historia!
Du kan läsa riktlinjerna i sin helhet i vår broschyr Pdf, 3.7 MB.
Kontaktinformation
Välkommen att boka besök för personlig rådgivning för att få svar på dina frågor om bygglov och anmälan. Boka en tid för telefon, videomöte eller besök i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du kan också boka tid via mejl eller telefon. Ange vilken fastighet/adress din fråga gäller.
Telefontider Bygglov
Måndagar: kl. 9-11
Onsdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11
Välkommen att boka en tid med oss!
Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Besöksadress
Höjdgatan 26
Telefon 0155-380 00
E-post bygg@oxelosund.se
Sidan uppdaterad: