Bebyggelsen i Gamla Oxelösund

Oxelösund är en plats där historien möter framtiden, och våra bebyggelseområden speglar olika kapitel i stadens utveckling. Tillsammans bär vi ansvaret att vårda och värna detta unika kulturarv, så att även kommande
generationer får njuta av det.

bild på bryggor och båtar

Gamla Oxelösund har en fascinerande historia som är nära knuten till segelleden som passerar Oxelösundet. Redan i slutet av 1700-talet började lotsverksamheten ta form här, vilket ledde till att enkla lotsstugor och utkikstorn uppfördes.

Under slutet av 1800-talet utvecklades området vidare, och det som då blev populärt var sommarvillor med snickarglädje och charmiga glasverandor – en spegling
av dåtidens stilideal. Under 1920- och 30-talen växte området ytterligare med egnahemsvillor, vilket gav det ännu mer variation.

Det som gör Gamla Oxelösund så unikt är dess mångfacetterade bebyggelse. Här finns allt från ljust målade träfasader och rödfärgade hus till tidstypiska tegeltak. De små uthusen och sjöbodarna är ofta varsamt bevarade och har en enkelhet som vittnar om deras historia. De stora trädgårdarna runt sommarvillorna, inramade av låga spjälstaket i trä, förstärker områdets speciella karaktär.

Att vårda och bevara de olika byggnadsstilarna är inte bara ett sätt att skydda vårt gemensamma kulturarv – det är också nyckeln till att förstå hur Oxelösund har utvecklats genom tiderna. Varje byggnad berättar sin historia, och tillsammans skapar de en levande bild av vår stad!

detaljfoton från gamla oxelösund

Bebyggelsen i Gamla Oxelösund är något alldeles extra och skyddas på flera sätt. Området omfattas av bestämmelser i den gällande detaljplanen, men också av det generella skydd som anges i Plan- och bygglagen (PBL). Enligt PBL 8 kap. 13 § är området särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Det innebär att all typ av ändring och underhåll ska ske med stor varsamhet, så att byggnadernas unika värden och kvaliteter bevaras. Detta regleras i PBL 8 kap.
14 och 17 §§. Det är viktigt att komma ihåg att varsamhetskravet gäller både exteriört och interiört. Genom att vårda dessa byggnader med omsorg bidrar vi tillsammans till att bevara Gamla Oxelösunds unika karaktär och dess historia för framtida generationer.

Utöver bestämmelserna i PBL är området Gamla Oxelösund särskilt skyddat i och med antagandet av gällande detaljplan. Länk till annan webbplats.

De nya riktlinjerna för kulturhistoriska områden, framtagna i samarbete med Sörmlands museum och beslutade av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, hjälper oss att förstå värdena i våra miljöer och hur de bäst kan bevaras. För dig som fastighetsägare blir det enklare att veta vad som är viktigt att tänka på vid förändringar och underhåll, samtidigt som du bidrar till att stärka Oxelösunds identitet och charm. Tillsammans bygger vi vidare på vår historia!

Du kan läsa riktlinjerna i sin helhet i vår broschyr Pdf, 2 MB.

Kontaktinformation

Välkommen att boka besök för personlig rådgivning för att få svar på dina frågor om bygglov och anmälan. Boka en tid för telefon, videomöte eller besök i vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. Du kan också boka tid via mejl eller telefon. Ange vilken fastighet/adress din fråga gäller.

Telefontider Bygglov
Måndagar: kl. 9-11
Onsdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11

Välkommen att boka en tid med oss!

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00

E-post bygg@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer