En bra inomhusmiljö är viktig för hälsan. Fastighetsägaren ansvarar för att ventilation, värme och fukt hanteras korrekt. Fastighetsägaren kan vara en bostadsrättsförening eller ett fastighetsbolag.
Upplever du problem i bostaden exempel ventilationen inte fungerar, att det inte är tillräckligt varmt i bostaden, eller fukt- och mögelskador ska du först kontakta din fastighetsägare som får möjlighet att åtgärda problemet.
Om problemet kvarstår, kontakta oss på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi är tillsynsmyndighet för hälsoskydd och handlägger bostadsrelaterade ärenden som ofta handlar om klagomål på buller, fukt, mögel, temperatur, rök från vedeldning eller tobak.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens almänna råd om fukt och mögel Länk till annan webbplats.
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen utför inte egna mätningar av radon och tillhandahåller ingen mätutrustning. Vi samarbetar heller inte med något specifikt mätlaboratorium. För att mäta radon hänvisar vi till ackrediterade mätlaboratorier. Ackreditering utfärdas av Swedac Länk till annan webbplats., det nationella ackrediteringsorganet, vilket garanterar att laboratoriet uppfyller höga kvalitetskrav.
Har du frågor om radonmätningar i din fastighet? Kontakta din fastighetsägare eller miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen för mer information.
Har du frågor eller problem med buller? Kontakta verksamhetsutövaren eller miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen om problemen kvarstår.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktvärden för buller i bostäder Länk till annan webbplats. och Naturvårdsverket har tagit fram riktvärden för buller utomhus.
Länk till annan webbplats.
Om bullernivåerna överskrider de fastställda riktvärdena kan det orsaka störningar. Den som driver en verksamhet som ger upphov till buller ska följa riktvärdena och vidta åtgärder för att minska störningarna.
Om du tänker installera en värmepump till din bostad som tar värme från berg, jord-, grund- och ytvatten kan detta påverka grundvattnet. Därför måste du göra en anmälan till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Blankett Installation av värmepump - anmälan Pdf, 344.5 kB.
Blankett Installation av värmepump - grannemedgivande Pdf, 288.8 kB.
Blankett Komplettering av anmälan om värmeuttag Pdf, 217.7 kB.
Du bör alltid kontakta oss för att få reda på vilka bestämmelser som gäller om din fastighet ligger inom ett naturskyddat område, eller om du har planer på att släppa ut överskottsvatten från energibrunnsborrning inom strandskyddat område.
En luftvärmepump, det vill säga en värmepump som tar värme från luften, behöver du inte anmäla. Tänk bara på att kontrollera att den är avsedd för vårt nordiska klimat och att det inte blir bullerstörningar för omgivningen
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen hjälper dig om fastighetsägaren inte löser problemen. Tillsammans säkerställer vi en bättre inomhusmiljö!
Kontakta oss
Du kan ringa oss under våra telefontider. Om du vill boka en telefontid eller videomöte vid ett annat tillfälle, mejlar du till miljo@oxelosund.se och berätta vad ditt ärende gäller och att du vill boka en tid.
Telefontider Miljö
Tisdagar kl. 9-11
Fredagar kl. 9-11
Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
613 81 Oxelösund
Besöksadress
Höjdgatan 26
Telefon 0155-380 00
E-post miljo@oxelosund.se