Eldning och sotning
Visste du att en stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar? Sotning och brandskyddskontroll är en viktig del i arbetet att förebygga bränder. Om du har en eldstad som du använder ska du regelbundet sota och göra brandskyddskontroll.
Eldning
Eldning är tillåtet så länge inte eldningsförbud råder. Från 1 maj till 30 september är det förbjudet att elda trädgårdsavfall. Allt annat avfall är förbjudet att elda.
Om det råder eldningsförbud informerar vi om det på startsidan på oxelosund.se. Se även Sörmlandskustens räddningstjänsts webbplats Länk till annan webbplats. för information om eldningsförbud eller eldningsavrådan.
Så länge räddningstjänsten inte utfärdat avrådan från eldning eller eldningsförbud är det Oxelösunds kommuns föreskrifter som ska följas.
Föreskrifterna innebär att det råder förbud att elda löv, kvistar och annat trädgårdsavfall från och med 1 maj – 30 september inom detaljplanerade områden och områden med områdesbestämmelser. Här nedan ser du utdrag från de lokala ordningsföreskrifterna för att skydda människors hälsa och miljö Länk till annan webbplats.
7 § Vid eldning i anläggning för fasta bränslen i Oxelösunds kommun gäller att lufttillförseln ska vara god och att bränslet ska förvaras torrt. Som bränsle får endast ved, pellets, briketter och liknande bränslen användas. Plast, spånskivor, målat eller tryckimpregnerat virke, eller annat liknande material samt avfall får inte eldas.
8 § Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelserär förbjuden under tiden 1 maj - 30 september. Eldning får aldrig ske i strid med gällande brandföreskrifter och endast om det kan ske utan att väsentlig olägenhet för människors hälsa eller miljön uppstår.
Kom ihåg att eldning alltid sker på eget ansvar.
Vad gör jag med mitt trädgårdavfall när jag inte får elda det?
Istället för att elda ditt trädgårdavfall kan du bygga en egen kompost på din tomt. Läs mer hos Riksförbundet Svensk Trädgård om hur du gör - Kompostera ditt trädgårdsavfall och få bästa jordförbättraren Länk till annan webbplats.
Du kan även lämna in ditt trädgårdavfall på återvinningscentralen på Föreningsgatan 45. Större grenar, träd och buskar kan du även slänga på ristippen på Näsuddsvägen. Läs mer hos Oxelö Energi - Var lämnar jag mitt avfall? Länk till annan webbplats.
Eldning i braskamin, vedspis eller kakelugn
Det finns inga särskilda regler för hur ofta man får elda, men braskaminer, kakelugnar och vedspisar är främst avsedda för trivseleldning, vilket innebär att elda någon gång i veckan under lämpliga väderförhållanden. De är inte designade för regelbunden uppvärmning av fastigheten.
När du eldar är du du ansvarig enligt försiktighetsprincipen i Miljöbalken (2 kap. 3 §) att säkerställa att din eldning inte stör grannarna eller orsakar olägenheter.
Tips för trygg och effektiv eldning:
- Visa hänsyn till grannarna: Undvik att elda dagligen eller under längre perioder.
- Använd torr ved: Veden ska ha torkat i minst 12 månader under tak och gärna ett par veckor i ett varmt utrymme innan användning.
- Undvik avfall: Elda inte avfall eller stora mängder papper.
- Håll temperaturen hög: Se till att lufttillförseln är tillräcklig och att elden brinner med full effekt. Stryp inte lufttillförseln.
- Kontrollera röken: Vid god förbränning är röken vit av vattenånga vid kalla dagar, eller nästan osynlig vid varmare väder.
- Planera eldningspassen: Elda rejält morgon och kväll på maximal effekt istället för att snålelda under hela dagen.
Kontakta gärna skorstensfejaren om du har frågor kring bränslebyte eller om din skorsten är lämplig för vedeldning. Pannor som eldas med ved behöver sotas oftare, och rätt underhåll är viktigt för säkerhet och effektivitet.
Installera eldstad eller skorsten
Om du vill installera en eldstad eller skorsten måste du anmäla detta till kommunen. Det innebär att du inte får påbörja installationen innan du fått ett startbesked. Du kan läsa mer om anmälan av eldstad på sidorna under Behöver jag bygglov?
Har du en befintlig eldstad behvöer du regelbundet sota anläggningen och göra brandskyddskontroll. Hur ofta du ska sota beror också på hur mycket du eldar. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skortstenar. Det är därför viktigt att sotning och brandskyddskontroller utförs regelbundet.
Sotning
Hur ofta du ska sota beror också på hur mycket du eldar. Om eldstaden är den främsta värmekällan i ett rum eller om en vedspis används för matlagning ska den sotas varje år. I annat fall ska du sota vart tredje år. Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand.
Om du vill anlita ett annat företag för sotning behöver du kontrollera att den som ska sota har likvärdig kompetens som den skorstensfejarmästare kommunen har har avtal med.
Kraven på sotning utgår från Lagen om skydd mot olyckor, LSO. Du kan läsa mer om att elda i kamin på msb.se Länk till annan webbplats.
Kommunen har avtal med Sörmlandskustens Sotning & Ventilation AB. Telefonnummer 0155-21 65 09
Om du vill sota själv behöver du först ansöka om dispens för egensotning hos kommunen. En bilaga som styrker att du har rätt kompetens ska bifogas ansökan.
Här finns ansökningsblankett för ansökan om sotning av egen anläggning Pdf, 55.4 kB.
Brandskyddskontroll
Vid brandskyddskontroll undersöker man att installationen/anläggningen är hela, täta och fungerar som de ska.
Anläggningen kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet:
- Sotbildning och beläggningar
- Skador eller förändringar av det tekniska utförandet
- Temperaturförhållanden
- Tryckförhållanden och täthet
- Drift och skötsel
Brandskyddskontrollen innefattar hela värmeanläggningen, taket och tillhörande takskyddsanordningar. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla de delar av huset som skorstenen passerar.
Du ska göra en brandskyddskontroll vart tredje eller vart sjätte år, beroende på hur mycket du eldar. Om du bara eldar för trivselns skull behöver du normalt sett inte göra kontrollen mer än vart sjätte år.
Du blir kontaktad när det är dags
Du behöver oftast inte göra någonting själv för att din eldstad ska blir sotad eller få en brandskyddskontroll. Din sotare kommer kontakta dig. Men vi rekommenderar dig att ha i åtanke att sotaren ska komma regelbundet. Tycker du det var länge sen sotaren var på plats? Ring och fråga när det är dags för nästa kontroll. Om du förändrar dina eldningsvanor, och eldar oftare nu än du gjorde för ett par år sedan, är det bra att sotaren kommer oftare. Du kan då ringa till dom och ändra intervallet.
Du behöver se till att sotaren kan komma upp på taket och utföra inspektionen. Du ska därför förbereda inför att sotaren kommer med tillträdesanordningar upp till taket.
Nyinflyttad?
Har du skaffat nytt hus? Då är det bra att ringa till sotaren och kolla så att dina kaminer och eldstäder står som aktiva. Om dom inte är aktiva får du inte elda i dom. Du behöver isåfall göra en brandskyddskontroll för att få börja ta dom i bruk igen.
Taksäkerhet
För att sotningen ska kunna genomföras på ett säkert sätt behöver du se till att det är säkert för sotaren att tillträda taket.
Du kan läsa mer om taksäkerhet på taksäkerhet.se Länk till annan webbplats.
Om taksäkerheten är bristfällig kommer sotaren att lämna en anmärkan på det i sitt protokoll, och du kommer få åtgärda det. Åtgärdas det inte kan sotaren säga nej till att tillträda taket och utföra sotningen, vilket resulterar i att du kan få eldningsförbud. Vi på kommunen kan också förelägga dig om att avhjälpa bristerna, men vi ser helst att det utförs på eget initiativ.
IM-kanaler
Idag finns inget krav på rengöring av imkanaler i privatbostäder. Dåvarande räddningsverket (numera MSB) tog bort lagkravet 2004. Räddningstjänsten rekommenderar fortfarande att du torkar av och rengör din fläkt och fläktfiltret regelbundet.
Sidan uppdaterad: