Oxelösunds logga

Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar (KAA)

Aktivitetsansvaret för ungdomar är en frivillig verksamhet som vänder sig till dig som är 16-20 år, är folkbokförd i Oxelösunds kommun och inte går på gymnasiet eller saknar betyg för att få din gymnasieexamen.

Du kan få hjälp med att hitta vägar till studier och/eller praktik och du erbjuds individuellt stöd och hjälp med aktiviteter utifrån dina behov och intressen! Syftet med KAA är i första hand att motivera dig som ungdom att påbörja eller återuppta dina studier.

Vägledningssamtal

Vill du börja plugga igen men är osäker på vilken utbildning du ska välja? Då kan du få hjälp av studie- och yrkesvägledaren på Campus Oxelösund med att söka kurser/utbildningar.

Praktik

Vill du få stöd i att söka sysselsättning? Vi kan hjälpa dig att hitta en praktik eller arbetsträning inom olika branscher samt vara med och stötta dig under tiden.

#KlarFramtid

Ungdomar som omfattas av KAA har möjlighet att delta i projektet #KlarFramtid som medfinansieras av Europeiska socialfonden. Projektet arbetar med individuellt anpassade aktiviteter med förstärkt stöd för ungdomar i åldrarna 15 – 24 år som har, eller väntas få, svårt att slutföra sina gymnasiestudier. Förutom studier, på distans eller platsförlagda, kan även en praktik bli aktuell.

Du som ungdom eller vårdnadshavare kan mejla till syvcampus@oxelosund.se och lämna ditt telefonnummer. Efter det kontaktar vi dig och bokar in en tid för ett första möte. Meddela hur du helst vill bli kontaktad, via mejl, sms eller telefon.

KAA har enligt Skollagen (Skollagen 29 kap 9§ Länk till annan webbplats.) ansvar att ta reda på vad du har för sysselsättning och ska erbjuda dig stöd. Att få stöd av oss är frivilligt men vi kommer fortsätta att försöka nå dig tills vi får kontakt eller att du hunnit bli 20 år.

Hemkommunen har enligt Skollagen ett aktivitetsansvar att försöka få kontakt med alla ungdomar 16-20 år som väljer att inte gå i gymnasieskolan och erbjuda dem lämpliga åtgärder. Det kommunala aktivitetsansvaret ska förhindra att ungdomar hamnar utanför både arbete och studier.

Kontakten kan ske på olika sätt, via brev, sms, telefonsamtal och som ett sista alternativ hembesök, om hemkommunen misslyckas att nå ungdomen på annat sätt. Ungdomar som tackat nej till stöd kommer återkommande att få ett nytt erbjudande tills de fyller 20 år. Hemkommunen ska även dokumentera insatser och föra register över ungdomarna som omfattas av KAA.

På Skolverket kan du läsa mer om kommunernas aktivitetsansvar. Länk till annan webbplats.

Gymnasieskolor anmäler studieavbrott via en avbrottsblankett och skickar den sedan till Campus Oxelösund för vidare hantering.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer