Prövning och beställning av betyg

Här hittar du information om prövningar och hur du beställer betyg.

Du som bor i Sverige har möjlighet att göra en prövning inom komvux (kommunal vuxenutbildning). Det gäller alla kurser som det sätts betyg på inklusive komvuxarbetet, även om du tidigare har fått betyg i kursen.

Är du elev i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan får du inte genomgå en prövning inom komvux om du redan har ett godkänt betyg i en kurs.

En prövning innebär att du läser in en hel kurs på egen hand. Det ingår ingen undervisning eller lärarhandledning och du skaffar själv litteratur. Prövningen kan innehålla skriftliga, muntliga och praktiska uppgifter som bedöms och betygssätts.

Planera din prövning i god tid eftersom en prövning kan vara omfattande!

Du som tidigare har läst kursen och fått betyget F eller IG betalar ingen avgift. För dig som har ett godkänt betyg i kursen sedan tidigare eller saknar betyg i kursen är avgiften 500 kronor.

Du kan bara göra prövningar under vissa datum. Se aktuella datum och hur du anmäler dig under viktiga datum och aktuella ansökningsperioder.

Har du frågor, kontakta syvcampus@oxelosund.se.

Betyg utfärdas inte automatiskt, utan du måste själv anmäla vilka betyg som betygsutdraget ska innehålla. För att få dina betyg hemskickade mejla till syvcampus@oxelosund.se, ange personuppgifter och vilka betyg det gäller. Har du ett konto i Alvis kan du gå in på dina sidor och beställa betyg.

Mejla studie- och yrkesvägledaren på Campus Oxelösund via syvcampus@oxelosund.se i god tid när du börjar bli klar med sista kursen i din studieplanering.

Sista dag för utfärdande av slutbetyg är förlängd till 1 juli 2025.

För Gymnasieexamen/yrkesexamen finns ingen tidsgräns utan utfärdas efter beställning hos en studie- och yrkesvägledare i den kommun där du sist läste kurser på gymnasienivå.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer