Studera på distans

Viktigt att tänka på innan du börjar studera på distans!

Du behöver ha tillgång till en dator, då du får uppgifter, material och feedback över nätet. Läser du via vår externa utbildningsanordnare är det distansprov i redovisande form via webben i slutet av kursen.

Kom ihåg att ha för vana att med jämna mellanrum gå in i din lärportal (It´s learning), för att hålla dig uppdaterad kring dina kurser.

Struktur och planering

Struktur och planering är extra viktigt när du läser på distans. Lägg upp ett schema över när och vad du ska läsa varje dag och vecka. Att ha en rutin är ännu viktigare när du studerar hemma! Försök att hålla dina schemalagda tider, det är annars lätt att skjuta upp studierna och du riskerar då att halka efter i planeringen. Använd dig av en vanlig kalender eller någon kalender som följer med de flesta mejltjänster eller i mobiltelefonen. Med hjälp av den får du en tydlig bild över studieupplägget de kommande veckorna. Skriv en ”att göra – lista”, när en punkt är utförd, stryk över den. Då ser du tydligt att ditt skolarbete blir gjort.

Prioritera din tid

Bestäm alltid dagen innan vilken tid du ska gå upp på morgonen och vilka skoluppgifter du ska göra under kommande dag. När du stiger upp i tid får du en bra dygnsrytm och ditt skolarbete blir gjort i tid. Studera enligt den planering som gäller för din kurs. Kom ihåg att ta pauser och att du behöver röra på dig under dagen! Du kan gå ett varv runt kvarteret för att komma i gång – det är en bra start på skoldagen! Det blir mer stillasittande då du kommer att arbeta mer på dator än vanligt.

Mål

Att arbeta med mål är viktigt för att kunna veta vad som ska uppnås. En tydlig målbild gör att fokus läggs på rätt saker. Sätt lagom höga mål för dig själv. Att ha för höga mål kan få dig att tappa motivationen. Lägg tid på att utarbeta en lagom och realistisk plan. Håll dig till schemat. Jobba med en kurs i taget om du läser fler kurser samtidigt.

När du sätter upp mål är det viktigt att målet är ditt eget och att det är nåbart.

Välj en bra studieplats

Om det är möjligt, hitta en skild plats för dina studier och gör den så trevlig och funktionell så mycket som du kan. Undvik att sitta i soffan eller sängen då detta inte är en ergonomisk arbetsställning.


När du studerar, koncentrera dig bara på det

Bestäm tider då du låter bli att använda sociala medier, detta då det är svårt att använda tiden effektivt och att du då koncentrerar dig på för många saker. Tänk efter och undvik saker som lätt distraherar dig: vänner, e-post, sociala medier, Youtube, tv-serier, tvätt och disk.

Lär på olika sätt

Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig, läs, lyssna, skriv eller kombinera flera olika sätt!

Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet är det viktigt att planera och hålla den planen. Studera när barnet är i skolan eller på förskolan. Du kan få behålla dina bidrag och lån från CSN om du är hemma för att ta hand om ett sjukt barn och inte kan studera. De tar också hänsyn till att du varit hemma för vård av barn när de till exempel prövar dina studieresultat. Men då måste du anmäla din frånvaro och fått den godkänd av CSN.

På CSN:s hemsida hittar du mer information om vad du behöver göra om du behöver anmäla vård av sjukt barn.

Studietakt

Tänk igenom vilken studietakt du ska ha, med tanke på hur din livssituation ser ut!

Lycka till!

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer