
Ny skolorganisation 2025
På utbildningsnämnden 24 mars fattades beslut om ny skolorganisation i Oxelösunds kommun från höstterminen 2025.
Grundskoleorganisation från höstterminen 2025
Oxelösunds kommuns grundskoleorganisation från höstterminen 2025 ändras enligt utbildningsnämndens beslut till följande:
- Ramdalsskolan årskurs F–6
- Peterslundsskolan årskurs F–6 inklusive anpassad skola årskurs 1–9
- Oxelöskolan årskurs 7–9
Utbildningsnämndens ordförande berättar om fattat beslut om ny skolorganisaion
På utbildningsmänden 24 februari 2025 presenterades ett förslag om att omorganisera grundskolan i kommunen från höstterminen 2025. Ordföranden yrkade på återremiss för att få en fördjupad utredning om årskurs 6 tillhörighet, samt en utredning om placeringen av högstadiet bör vara på Oxelöskolan eller Ramdalsskolan.
Jag förstod att vi gick fram för snabbt i samband med nämndssammanträdet den 24 februari. Nämnden valde att återremittera ärendet för att få en bredare analys för att kunna fatta beslut. Samtidigt förstod vi att vi behövde lyssna in personal, vårdnadshavare samt eleverna. Under den här månaden har vi har lyssnat och vi har tagit till oss, säger utbildningsnämndens ordförande Eva Lantz (M).
Idag har ni beslutat att kommunen ska ha två skolor som omfattar förskoleklass till och med årskurs 6 och detta gäller inte bara för läsåret 25/26. Tanken är att organisationen F-6 ska bestå över tid. Hur landade ni i det beslutet?
Vi fick in många synpunkter, både för och nackdelar med att ha årskurs sex kvar i en F-6 organisation. Fler synpunkter stödde att låta eleverna stanna kvar i F-6-skolor än att årskurs 6 borde gå i samma skola som högstadieeleverna. Det sammanvägt med förvaltningens utredning kring förskoleklass till årskurs 6 ligger till grund för beslutet, berättar Eva Lantz.
Vi fick till oss att modellen med F-6 uppfattas som trygg. Både elever och vårdnadshavare känner sig bekväma med indelningen. Elevråden uttryckte en tydlig önskan om att bevara årskurs 6 i mellanstadiet. Det är också en arbetsmodell som många av lärarna förespråkar och känner sig trygga i. Vi fick också till oss att vi inte behöver göra några ombyggnationer för att kunna ha den här indelningen över tid, fortsätter Eva.
Finns det några nackdelar med det här beslutet?
Det är klart det gör. Bland annat blir nu låg- och mellanstadiet ganska stora enheter. Även om det fortsatt är små skolor. Vi kan sammanfatta den fördjupade analysen med att både F-6 och 6–9 har sina fördelar. F-6-modellen erbjuder stabilitet, trygghet och långsiktighet. Medan 6–9-modellen fokuserar på att skapa en mer sammanhängande och effektiv övergång till gymnasiet, säger Eva.
Ni har idag också fattat beslut om att Oxelöskolan blir kommunens högstadieskola. Vad var det som gjorde att ni fattade det beslutet?
Oxelöskolan är bra planerad för att rymma högstadiets organisation vilket ger möjlighet för god klassrumsundervisning samt att skolan har bra faciliteter för ämnesundervisning. Oxelöskolan har också en välutrustad skolgård som ger utrymme för lek och rörelse. Utöver det är skolan byggd så att den är lättöverskådlig vilket gör att lärarna kan ha kontroll över hela området vilket skapar en känsla av säkerhet och trygghet för både elever och lärare, säger Eva.
Varför valde ni inte Ramdalsskolan när den enligt flera argument ligger mer mitt i kommunen?
Eftersom Ramdalsskolan är den skola som har störst yta och kapacitet, lämpar den sig inte för en 7–9-organisation. Anledningen är att det skulle finnas en stor del outnyttjade lokaler där medan antalet elever i våra F till 6 skolor skulle bli svårt att hantera när vi nu har beslutat att årskurs 6 ska vara kvar i mellanstadiet. Enligt prognosen som finns med i analysen kommer vi utifrån dagens fattade beslut, att hösten 2025 ha drygt 390 elever på Peterslundsskolan, skolan har en kapacitet att ta emot 450 elever. Vi får cirka 520 elever på Ramdalsskolan som har kapacitet att ta emot 550 elever och vi får ungefär 380 högstadieelever på Oxelöskolan som har en kapacitet kan ta emot 500 elever, berättar Eva.
Om vi hade beslutat att ha Ramdalsskolan som högstadieskola, hade våra F-6-skolor blivit överfulla, vilket inte hade varit bra. Viktigt att komma ihåg är också att de synpunkter som kom in om var högstadiet skulle placeras var inte lika entydiga som de som stödde att behålla mellanstadiet intakt. Jag tycker att vi utifrån de förutsättningar vi har och utifrån alla synpunkter som inkommit och som nämnden samt förvaltningen har tagit del av, har nämnden kommit fram till ett väl avvägt beslut. Det är omöjligt att vara alla till lags i en förändring, avslutar Eva Lantz.
Vad händer nu?
Utbildningsförvaltningen påbörjar nu arbetet med omorganisationen utifrån nämndens fattade beslut. Information till medarbetare, elever och vårdnadshavare kommer att gå via Schoolsoft.
Utbildningsförvaltningens utredning och barnkonsekvensanalys Länk till annan webbplats.
Vanliga frågor och svar beslutet om ny skolorganisation – FAQ
På utbildningsnämnden 24 mars fattades beslut om ny skolorganisation i Oxelösunds kommun från höstterminen 2025. Här finns svar på vanliga frågor om beslutet:
Varför genomförs förändringen?
Vi ser en förändring i demografin, att antalet elever i Oxelösund kommer att minska i framtiden. Samtidigt är dagens skolorganisation inte hållbar, utifrån organisation och ekonomi.
Varför kan ni inte bara ändra den nuvarande organisationen?
Bedömningen är att om vi gör fler ändringar i den nuvarande organisationen riskerar vi att försämra kvaliteten på undervisningen. Vi behöver en skolorganisation som fungerar även när antalet elever förändras, anpassa oss efter den nya demografin.
Hur har befolkningsutvecklingen ändrats?
Under 2023 och 2024 föddes färre barn än väntat. Det betyder att det kommer att bli färre elever i skolan framöver. Vi behöver en skolorganisation som kan anpassa sig efter olika stora barnkullar, det har vi inte idag.
Vilka elever kommer att behöva byta skola?
- Peterslundsskolan: Nuvarande elever i årskurs 6.
- Ramdalsskolan: Nuvarande elever i årskurs 6, 7 och 8.
- Oxelöskolan: Blivande elever i förskoleklass och nuvarande elever i årskurs F-5.
Vilken skola kommer mitt barn placeras på?
Så snart beslutet är taget i nämnd kommer vi snabbt att börja planera vilka elever som ska gå på vilken skola.
Under våren kommer vi också att se över vilka lärare som ska arbeta på vilken skola. Flera lärare kommer att byta skola och därmed följa med elever till ny skola.
Kommer lärare att sägas upp?
Om beslut fattas kommer vi att behöva planera om personalen med personalplanering och tjänstefördelning. Med den nya organisationen kommer klassernas storlek att ses över och det totala antalet klasser på alla skolor kommer minska – därför kan det också bli färre tjänster i skolan. Vi vet ännu inte i vilken omfattning.
Varför ska Oxelöskolan bli högstadium och Ramdalsskolan en F-6-skola?
När vi tog fram förslaget tittade vi på var eleverna bor, vilka skolor de går i idag och hur ansökningarna ser ut i skolvalet. Vi har tittat på Barnets bästa-hjulet och lagt förslaget på grunderna kvalitet, likvärdighet, integration och hållbarhet. Vi har också undersökt vilka lokaler som är bäst anpassade för olika åldrar. Utifrån detta har vi lagt fram förslaget som nu ska beslutas.
Informationen på oxelosund.se stämmer inte om man ska ansöka om skolplats till hösten?
Den nya skolorganisation gör att information på webbplatsen, och i e-tjänsten för skolplacering, inte kommer att stämma helt under en övergångsperiod. Vi ändrar och uppdaterar informationen löpande inför höstterminen 2025.
Utbildningschefen förklarar förslaget på förändrad skolorganisation
I videon förklarar Marita Encke Dahlin, utbildningschef, processen runt nya förslaget, hur information har gått ut, varför en omorganisation behöver göras och hur förslaget är framtaget med eleverna i fokus:
Tidigare nyheter om skolorganisationen
2025-03-17 Kallelse med beslutsunderlag till utbildningsnämnden den 24 mars
Utbildningsnämnden förväntas att på den extrainsatta nämnden den 24 mars fatta beslut om förändrad skolorganisation.
Om utbildningsnämnden fattar beslut enligt det nya förslaget kommer Oxelösunds kommun från och med höstterminen 2025 och framåt ha följande skolorganisation:
- Ramdalsskolan kommer att omfatta förskoleklass till och med årskurs 6
- Peterslundsskolan kommer att omfatta förskoleklass till och med årskurs 6, inklusive anpassad skola för årskurs 1–9
- Oxelöskolan kommer att omfatta årskurs 7 till 9 (högstadiet)
Utbildningsförvaltningens förslag, baseras ekonomi, bemanning och kvalitetsmässiga konsekvenser av förändringarna samt den input förvaltningen har fått från elever, vårdnadshavare och personal. En barnkonsekvensanalys har genomförts och synpunkter från elevråden, som betonar vikten av att förändringarna måste ta hänsyn till elevernas trygghet och sociala liv har beaktats i analysen.
På den här sidan finns kallelsen till utbildningsnämnden
En sammanställning av inkomna synpunkter kommer att finnas tillgänglig efter nämndens sammanträde.
Bakgrund:
I samband med återremitteringen på utbildningsnämnden den 24 februari fick förvaltningschefen två uppdrag med sig att utreda.
Det första uppdraget var att utreda möjligheten för åk 5 att gå kvar ett år till på respektive skola, (alltså blivande åk. 6) under läsåret 25/26.
Det andra uppdraget var att genomföra en bredare utredning kring placeringen av högstadiet, om högstadiet ska hamna på Ramdalsskolan eller Oxelöskolan
Ingen del i återremissen har handlat om huruvida det ska ske en omorganisation eller inte, utan nämnden önskade sig en fördjupad information i två frågor för att kunna fatta beslut.
Samtidigt som förvaltningen har genomfört sitt uppdrag med kompletterande utredningar har majoriteten i kommunen som består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna samt Kristdemokraterna bjudit in vårdnadshavare på de tre skolorna för att tillsammans med oppositionen lyssna på synpunkter kring det återremitterade förslaget. Deltagare från samtliga partier i kommunen har träffat elever på respektive skola via elevråden. Utöver de synpunkter som inkommit till partierna har hänsyn tagits till synpunkter som skickats direkt till både verksamhet och politiker.
2025-02-24 Återremiss för beslutet om förändringar i grundskolans organisation
Idag den 24 februari på utbildningsnämnden behandlades ärendet om förändringar i grundskolans organisation höstterminen 2025. Ärendet skickades på återremiss. Det innebär att ärendet tas upp för beslut igen på den extrainsatta nämnden den 24 mars.
I samband med återremitteringen är det två uppdrag som förvaltningschefen får med sig att utreda. Ingen del i återremissen handlar om huruvida det ska ske en omorganisation eller inte, utan man önskar fördjupad information i två frågor för att kunna ta beslut.
Det första uppdraget är att utreda möjligheten för åk 5 att gå kvar ett år till på respektive skola, (alltså blivande åk. 6) under läsåret 25/26.
Det andra uppdraget handlar om att genomföra en bredare utredning kring placeringen av högstadiet, om högstadiet ska hamna på Ramdalsskolan eller Oxelöskolan. Det ingår alltså inte i uppdraget att titta på alternativ om att ha två högstadieskolor kvar.
Varför valde utbildningsnämnden att återremittera ärendet?
Beslutet att förändra grundskolans organisation står fast. Men vi har fått in synpunkter där vi ser att två delar i beslutet behöver utredas ytterligare så vi kan försäkra oss om att vi kan fatta ett väl underbyggt beslut, säger Eva Lantz (M) utbildningsnämndens ordförande.
Vad händer nu?
Vi har tillsatt en extranämnd den 24 mars och då kommer vi fatta beslut utifrån den kompletterande information som förvaltningschefen fått i uppdrag att ta fram. Det är viktigt att vi inte drar ut på processen om omorganisationen. Drar vi ut på processen kommer det få konsekvenser som kommer att drabba de andra nämnderna. Utbildningsnämnden måste ha en ekonomi i balans. Vi som politiker måste ta vårt ekonomiska ansvar, avslutar Eva Lantz.
Handlingarna till extranämnden finns tillgängliga under Utbildningsnämnden på sidan Möten, kallelser och protokoll från 17 mars, vilket är en vecka innan nämnden har sitt möte.
2025-02-17 Förslag på ny skolorganisation
Oxelösunds utbildningsnämnd förväntas den 24 februari fatta beslut om förändrad skolorganisation. Här hittar du kallelse till utbildningsnämnden med beslutsunderlag, ett videoklipp i vilket Marita Encke Dahlin, utbildningschef, förklarar utförligt runt förslaget, och svar på vanliga frågor som kommit in från invånare i Oxelösund.
Förslaget, som presenterades för skolpersonalen den 10 februari och för elever och vårdnadshavare den 11 februari, innebär en anpassning som syftar till att skapa en mer hållbar skolstruktur.
Om utbildningsnämnden beslutar enligt förslaget om förändring kommer Oxelösunds kommun från och med höstterminen 2025 att ha två skolor för förskoleklass till årskurs 5 – Peterslundsskolan och Ramdalsskolan – medan Oxelöskolan blir skolan för årskurs 6–9.
Förändringen beror delvis på elevantal utifrån organisationens utformning men även ekonomiska och kvalitetsmässiga skäl ligger till grund för förslaget.
Målsättningen är att skapa en skola med bättre möjligheter att tillvarata lärarnas kompetens, stärka likvärdigheten och integrationen samt säkerställa en hög utbildningskvalitet för alla elever.
Beslut fattas den 24 februari.
Kallelse med beslutsunderlag
I kallelsen till 24 februari hittar du beslutsunderlaget som nämnden ska ta ställning till:
Kallelse till utbildningsnämnden 24 februari Pdf, 2.3 MB.
På den här sidan finns alla kallelser till utbildningsnämnden
Sidan uppdaterad: