Modersmål/studiehandledning

I Oxelösunds kommun kan du som elev få modersmålsundervisning om du talar ett annat språk än svenska. Kommunen erbjuder även studiehandledning.

Elever som läser modersmål utvecklar sina språkkunskaper tillsammans med andra elever med samma språk. Att kunna tala, skriva och läsa på sitt modersmål gör att eleven lättare kan lära sig andra språk.

Vem kan läsa modersmål?

  • Minst en av vårdnadshavarna har språket som modersmål
  • Ditt barn talar språket hemma och har grundläggande kunskaper i språket
  • Minst fem elever önskar undervisning i språket
  • Det finns en lämplig lärare för undervisningen

Särskilda regler för svenska nationella minoritetsspråk

(finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch)

  • Det räcker med att en elev tillhör någon av de nationella minoriteterna och vill ha modersmål i minoritetsspråket för att få rätt till det
  • Du behöver inte ha grundläggande kunskaper eller prata språket i hemmet
  • Det finns en lämplig lärare för undervisningen

Hur ansöker jag om modersmålsundervisning?

Du som vårdnadshavare ansöker om modersmålsundervisning för ditt barn i e-tjänsten Modersmål - anmälan Länk till annan webbplats.. E-tjänsten är öppen mellan 15 januari–15 april.

Hur anordnas modersmålsundervisningen?

Modersmålsundervisningen är ett frivilligt ämne för eleverna, men om du har anmält ditt barn måste barnet delta. Undervisningen sker på någon av Oxelösunds skolor, oftast i grupper årskurs 1–3, 4–6 och 7–9. Inskrivning av eleven görs i samband med läsårsstarten i augusti.

Sluta på modersmålsundervisning

Vill ditt barn sluta med modersmålsundervisning så prata med rektor eller administratör på ditt barns skola.

Vad är studiehandledning?

Barn och ungdomar som nyligen kommit till Sverige och inte kan tillräckligt med svenska för att följa undervisningen kan få den förklarad på sitt modersmål. Genom studiehandledningen får ditt barn möjlighet att utveckla sina kunskaper i olika ämnen, samtidigt som ditt barn lär sig svenska. Rektor beslutar om behov av studiehandledning.

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Oxelösund ingår i det finska förvaltningsområdet. Det innebär att sverigefinnar har vissa rättigheter i kommunen. Läs mer om det och kommunens skyldighet att skydda och främja de nationella minoriteternas kultur här. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer