Dags att ansöka om modersmålsundervisning

Ditt barn kan få modersmålsundervisning om du talar ett annat språk än svenska. Modersmålsundervisning erbjuds i årskurs 1 - 9. Sista dag att ansöka inför kommande läsår är den 15 april 2023. Du behöver inte ansöka om ditt barn redan studerar modersmål. Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområde vilket innebär särskilda rättigheter vid modersmålsundervisning.

Talar ni ett annat språk än svenska hemma? Då kan ditt barn få modersmålsundervisning. Undervisning i modersmål erbjuds i årskurs 1–9.

Varför är det viktigt med modersmålsundervisning?

Förutom att utveckla kunskaperna i det egna språket har modersmålsundervisning stor betydelse för barnets identitet och självkänsla. Att kunna tala, skriva och läsa på sitt modersmål gör att barnet lättare kan lära sig andra språk och ämnen. Syftet med modersmålsundervisningen är att barnet blir tvåspråkigt och utvecklar sin kulturella identitet.

Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområde

Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområdet vilket innebär att sverigefinnar har lagstadgade rättigheter att få viss service på finska och ska erbjudas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt. Läs mer om finskt förvaltningsomårde och hur kommunen arbetar för att skydda och främja minoritetsspråk.

Ansökan

Du ansöker när ditt barn går i förskoleklass. Undervisning i modersmål startar i årskus 1.

Sista dag att ansöka inför kommande läsår är 15 april. Du ansöker i e-tjänsten Modersmål - anmälan i Självservice. Länk till annan webbplats. Du ansöker vid ett tillfälle och gäller för barnets hela tid i grundskolan.

Du behöver bara ansöka om ditt barn inte redan studerar modersmål. Är du nyinflyttad till kommunen behöver du ansöka på nytt även om ditt barn studerat modersmål på sin tidigare skola.

Vem kan få undervisning i modersmål?

  • Minst en av vårdnadshavarna har språket som modersmål.
  • Barnet talar språket hemma och har grundläggande kunskaper i språket. Barn som tillhör de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch behöver inte ha grundläggande kunskaper eller prata språket i hemmet.

Förutsättningar för undervisning i modersmål

För att ditt barn ska få modersmålsundervisning krävs det att :

  • det finns minst fem barn som önskar undervisning. Barn som tillhör de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch kan få undervisning även om endast ett barn önskar språket.
  • Det finns en lämplig lärare.

Läs mer

Här kan du läsa mer om modersmålsundervisning

Kontakt

Har du frågor kontakta Marie Chamelian, biträdande rektor modersmålsundervisning:

marie.chamelian@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer