Dags att ansöka om modersmålsundervisning

Ditt barn kan få modersmålsundervisning om du talar ett annat språk än svenska. Modersmålsundervisning erbjuds i årskurs 1 - 9. Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområde vilket innebär särskilda rättigheter vid modersmålsundervisning.

Observera att du inte behöver ansöka om ditt barn redan studerar modersmål.

Du ansöker i Självservice via e-tjänsten Modersmål - anmälan. Länk till annan webbplats.

Ansökan gäller för barnets hela studietid i grundskolan.

Sista dag att ansöka inför läsåret 2024/2025 är den 15 april 2024.

Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområde

Oxelösund ingår i finskt förvaltningsområdet vilket innebär att sverigefinnar har lagstadgade rättigheter att få viss service på finska och ska erbjudas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt. Läs mer om finskt förvaltningsomårde och hur kommunen arbetar för att skydda och främja minoritetsspråk. Länk till annan webbplats.

Vem kan få undervisning i modersmål?

  • Minst en av vårdnadshavarna har språket som modersmål.
  • Barnet talar språket hemma och har grundläggande kunskaper i språket. En bedömning av elevens grundläggande kunskaper görs av läraren i modersmål.
  • Barn som tillhör de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch behöver inte ha grundläggande kunskaper eller prata språket i hemmet.

Förutsättningar för undervisning i modersmål

För att ditt barn ska få modersmålsundervisning krävs det att:

  • det finns minst fem barn som önskar undervisning. Barn som tillhör de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch kan få undervisning även om endast ett barn önskar språket.
  • Det finns en lämplig lärare.

Här kan du läsa mer om modersmålsundervisning. Länk till annan webbplats.

Varför är det viktigt med modersmålsundervisning?

Förutom att utveckla kunskaperna i det egna språket har modersmålsundervisning stor betydelse för barnets identitet och självkänsla. Att kunna tala, skriva och läsa på sitt modersmål gör att barnet lättare kan lära sig andra språk och ämnen. Syftet med modersmålsundervisningen är att barnet blir tvåspråkigt och utvecklar sin kulturella identitet.

Kontakt

Har du frågor kontakta Marie Chamelian, chef och samordnare för modersmål och studiehandledning: marie.chamelian@oxelosund.se

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer