Riktlinjer för förskola, omsorg på kvällar, nätter och helger samt fritidshem

Inledning

Utbildningsnämnden i Oxelösunds kommun ansvarar som hemkommun för att erbjuda alla barn och elever en plats i förskola eller fritidshem.
Barnens rätt till plats i förskola och fritidshem bestäms i enlighet med skollagen 2010. Utöver lagstiftningen behöver varje kommun göra vissa avväganden och förtydliganden om vad som gäller i samband med placering i förskola och fritidshem. I denna riktlinje gör nämnden dessa avväganden och förtydliganden, både som hemkommun och som huvudman. Riktlinjen är ett politiskt styrdokument. Den anger vilka förhållningsregler som gäller för verksamheten när de sedan arbetar med verkställighet.

Utgångspunkten i riktlinjen är att med barnets bästa i fokus erbjuda en god service i relation till de krav som ställs via lagstiftningen. Riktlinjen beaktar även Barnkonventionen.

Generellt för förskola, omsorg på kvällar, nätter och helger samt fritidshem

Tystnadsplikt

Alla som arbetar i kommunal förskola, omsorg på kvällar, nätter och helger samt fritidshem omfattas av sekretesslagen. Det innebär att personalen har tystnadsplikt om enskildas personliga förhållanden.

Samverkan och anmälningsplikt till vård- och omsorgsnämnden

Huvudman ansvarar för att all personal känner till anmälningsplikten enligt socialtjänstlagen, vad den innebär och hur de ska agera vid oro för ett barn samt att det finns dokumenterade rutiner för detta. Huvudmannen ska även, på initiativ från vård- och omsorgsnämnden, samverka i frågor om barn som far illa eller riskerar att fara illa.

Barn med skyddade personuppgifter

Huvudman ansvarar för att det finns rutiner för hur uppgifter om barn och vuxna med skyddad identitet hanteras. All personal ska vara införstådd i dessa rutiner.

Verksamheter

Förskola erbjuds barn från ett års ålder och till och med att barnet börjar förskoleklass (1–6 år). Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barnen och deras behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Öppna förskolan är en del av Familjecentralen och erbjuds till vårdnadshavare som tillsammans med sitt barn vill delta i en kostnadsfri pedagogisk gruppverksamhet (0–6 år). Mer information om verksamheten och öppettider finns på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Omsorg på kvällar, nätter och helger kan erbjudas till de vårdnadshavare vars arbete skapar behov av omsorg när ordinarie förskole- och fritidsverksamhet är stängd.

Fritidshemmet vänder sig till barn mellan sex och 13 år som är placerade på en skola i kommunen. Undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda eleverna en meningsfull fritid. Verksamheten ska bidra till barns utveckling, omsorg och lärande och samarbeta med skolan för elevernas långsiktiga utveckling. Verksamheten erbjuds från och med 1 augusti det år barnet börjar förskoleklass och till och med 1 augusti det år barnet fyller 13 år.

Ansökan

Förskola

Vårdnadshavare ansvarar för att ansöka om plats i förskola. Ansökan kan ske tidigast sex månader innan plats önskas. Vid ansökan anges tre alternativ. Detta gäller även familjer som avser att flytta till Oxelösunds kommun. Plats för nyinflyttade familjer tilldelas först när adress i Oxelösunds kommun och inflyttningsdatum kan uppvisas.

Ansökan genomförs på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats.. När vårdnadshavare har registrerat en ansökan om plats i förskola erbjuds en plats inom fyra månader.

För barn placerade i familjehem kan familjehemsföräldrar ansöka om plats om barnet är folkbokfört eller bor i kommunen.

Om ett första- eller andrahandsval inte kan erbjudas ställs barnet automatiskt i kö till dessa val. Om vårdnadshavaren tackar nej till ett erbjudande om förskoleplacering har kommunen fullgjort sin placeringsskyldighet enligt garantitiden och ansökan avslutas. Därefter behövs en ny ansökan göras om behov av placering i förskola kvarstår.

Omsorg på kvällar, nätter och helger

Ansökan till omsorg på kvällar, nätter och helger sker i e-tjänsten på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats.. Ansökan ska skickas in minst en månad innan plats önskas. Handläggningstiden är vanligtvis en månad från det att ansökan är komplett. En noggrann prövning görs i varje enskilt fall.

Följande dokument ska bifogas tillsammans med ansökningsblanketten:

  • Intyg från arbetsgivare där det framgår typ av anställning, anställningsperiod samt vilken typ av obekväm arbetstid som arbetet innebär. I intyget skall kontaktuppgifter till personen som utfärdat intyget finnas.
  • Arbetstidsschema som omfattar minst två veckor där arbete på obekväm arbetstid styrks.

Fritidshem

Ansökan genomförs via e-tjänsten på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats.. När vårdnadshavare har registrerat en ansökan om plats i fritidshem erbjuds en plats inom en månad.

Information om hur en ansökan går till finns på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Placering och turordning vid kö

Placering

Barn erbjuds placering i förskola från ett års ålder fram till att barnet börjar i förskoleklass. Barn erbjuds placering i fritidshem på den skola eleven är placerad i, från det att barnet börjar förskoleklass fram till det år barnet fyller 13 år. Fritidshemmet kompletterar och samverkar med utbildningen i skolan. Vårdnadshavare och elevs önskemål om var eleven ska gå i fritidshem är dock alltid viktiga att beakta. Ett barn kan endast vara placerat på en förskola eller ett fritidshem.

Omsorg på kvällar, nätter och helger kan sökas vid behov och kan endast sökas för barn som är folkbokförda i Oxelösunds kommun och har en placering på en ordinarie förskola eller fritidshem i kommunen. Placering i omsorg på kvällar, nätter och helger tidsbestäms utifrån vårdnadshavarens anställningsform. Visstidsanställda beviljas placering enligt anställningsintyg. Timanställda beviljas placering i max 6 månader. Intyg ska lämnas in på begäran.

  • Vårdnadshavare med enskild vårdnad
    Placering beviljas det barn vars vårdnadshavare har enskild vårdnad och har arbetstid förlagd på kvällar, nätter och helger när ordinarie förskole- och fritidsverksamhet är stängd.
  • Vårdnadshavare med gemensam vårdnad, folkbokförda på samma adress
    Placering beviljas det barn vars båda vårdnadshavare har arbetstid förlagd samtidigt på kvällar, nätter och helger när ordinarie förskole- och fritidsverksamhet är stängd.
  • Vårdnadshavare med gemensam vårdnad, folkbokförda på olika adresser
    Placering beviljas det barn vars båda vårdnadshavare har arbetstid förlagd samtidigt på kvällar, nätter och helger när ordinarie förskole- och fritidsverksamhet är stängd.

Placeringserbjudande

Placeringserbjudande meddelas via e-post. Vid erbjudande av placering ska samtliga vårdnadshavare tacka ja eller nej till platsen inom 7 dagar. Om vårdnadshavare tackar nej eller om svar inte inkommit inom denna tid, avslutas ansökan och ny ansökan får göras om behov av placering i verksamheten kvarstår.

Turordning vid fördelning av placering

Placering i förskola sker i turordning som utgår från önskat startdatum.

Vid kö placeras barn i följande turordning:

  • Garantidatum; plats inom fyra månader
  • Barn i behov av särskilt stöd
  • Syskonförtur¹ för yngre syskon
  • Hänsyn till närhet av förskola från hemmet

Barn i behov av omsorg på kvällar, nätter och helger har förtur till plats på Stenviks förskola till den dagen barnet fyller fyra år.

¹ Med syskon menas de barn som är folkbokförda på samma folkbokföringsadress.

Byte av verksamhet

Byte mellan kommunala förskolor sker vanligtvis i augusti och januari. Önskas byte av förskola ska en ny ansökan skickas in via självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats.. Ny placering erbjuds i mån av plats och i turordning vid fördelning av platser.

När barnet slutar på förskolan och börjar i förskoleklass avslutas placeringen automatiskt den 31 juli. Ska barnet gå i kommunalt fritidshem måste en ansökan göras. Information om hur en ansökan går till finns på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Uppsägning av placering

Vårdnadshavaren ska säga upp barnets placering när den inte längre behövs. Uppsägningstiden är två månader och räknas från och med den dag då uppsägningen har genomförts i självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Placeringen debiteras under hela uppsägningstiden oavsett om barnet vistas i verksamheten eller inte.

Om placeringen inte används har kommunen rätt att ifrågasätta behovet av placering, vilket kan leda till uppsägning av placeringen. Om kommunen beslutar om uppsägning gäller samma uppsägningstid och debitering som ovan.

Omsorg på kvällar, nätter och helger

Vårdnadshavare som blir föräldraledig, arbetslös eller sjukskriven i mer än 90 dagar ska säga upp sin placering. Placeringen upphör automatiskt om intyg som styrker behovet av omsorg på kvällar och helger inte inkommer i tid.

Vistelsetid

Huvudregeln för barnets och elevens vistelsetid i verksamheten bestäms av vårdnadshavares arbetstid, studietid, restid samt sovtid vid nattarbete samt utifrån barnets behov. När vårdnadshavare har semester är även barnet ledigt. Det är viktigt att barnet får en sammanhängande ledighet om minst 4 veckor/år.

Barns rätt till vistelsetid i förskola, omsorg på kvällar, nätter och helger samt fritidshem beslutas utifrån följande grunder:

Förskola

Vistelsetid ges i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarens sysselsättning. Vårdnadshavare är skyldiga att tillhandahålla intyg från arbetsgivare, studieanordnare, a-kassa eller liknande om verksamheten efterfrågar detta.

Omsorg på kvällar, nätter och helger

Vistelsetid på kvällar, nätter och helger erbjuds året runt i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavares förvärvsarbete. Barn till vårdnadshavare som arbetar natt har möjlighet att delta i omsorgen under den tid som vårdnadshavaren behöver sova för att få skälig sov- och vilotid.

Fritidshem

Vistelsetid ges i den omfattning det behövs med hänsyn till vårdnadshavarens sysselsättning. Vårdnadshavare är skyldiga att tillhandahålla intyg från arbetsgivare, studieanordnare, a-kassa eller liknande om verksamheten efterfrågar detta.

Vårdnadshavare som blir sjukskriven, får graviditetspenning eller uppbär sjuk- och aktivitetsersättning behåller rätten till placering i fritidshem. Om vårdnadshavaren blir arbetslös har denne rätt att utan uppsägningstid säga upp placeringen från den dag då anställningen upphör, alternativt behålla placeringen i upp till en månad mot debitering.

Arbete eller studier

Huvudregeln för ett barns vistelsetid i verksamheten bestäms av vårdnadshavares arbetstid, studietid, restid, sovtid vid nattarbete samt utifrån barnets behov.

Vårdnadshavare som kombinerar föräldraledighet med arbete/studier kan välja att antingen basera vistelsetiden på föräldraledigheten eller på arbete/studier. Studieintyg eller arbetsgivarintyg som styrker detta krävs.

Sjukdom är att jämställa med arbete, där graviditetspenning är att jämställa med sjukdom.

Oregelbunden arbetstid vid exempelvis skiftarbete och timanställning

Barn vars vårdnadshavare har lediga dagar på grund av exempelvis skiftarbete eller timanställning har rätt till kontinuitet och kan därför få extra tid så att vistelsen totalt blir 20 timmar i veckan.

Vistelsetiden för lediga dagar dessa veckor förläggs kl. 09:00-14:00 till dess att 20 timmar uppnås.

Barn till vårdnadshavare som arbetar eftermiddag har rätt till tre timmars vistelsetid, så att vistelsen inte blir för kort. Barn som har behov av att sova lämnas före lunch. Detta gäller även eventuella syskon så länge behovet av sömn på dagen kvarstår.

Vårdnadshavare som arbetar natt kan ha rätt till skälig sov- och vilotid före och efter nattarbete.

Arbetssökande

Barn till vårdnadshavare som är aktivt arbetssökande har rätt till förskola enligt nedan. Att vara aktivt arbetssökande innebär att vårdnadshavaren är inskriven hos Arbetsförmedlingen.

I Oxelösunds kommun finns följande alternativ för arbetslösa vårdnadshavare med barn i förskola:

  • 20 timmar per vecka i förskola mot avgift enligt gällande maxtaxa. Vistelsetiden är förlagd kl. 09:00-14:00, fyra dagar/vecka. Vilka veckodagar som omfattas beslutas av respektive förskola.
  • Allmän förskola

Permitterade vårdnadshavare på heltid likställs med arbetssökande.

Föräldraledighet

Vid föräldraledighet kan vårdnadshavare ha barnet på förskolan enligt tidigare vistelsetid en månad efter det nya syskonets födelsedatum.

I Oxelösunds kommun finns följande alternativ för föräldralediga vårdnadshavare med barn i förskola:

  • 20 timmar per vecka i förskola mot avgift enligt gällande maxtaxa. Vistelsetiden är förlagd kl. 09:00-14:00, fyra dagar/vecka. Vilka veckodagar som omfattas beslutas av respektive förskola.
  • Allmän förskola

Inlämning av schema

Inlämning av schema för barnets vistelsetid i förskolan och fritidshem sker via självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats.. Inlämning av schema till omsorg på kvällar, nätter och helger sker direkt till verksamheten.

Schema för barnets/elevens vistelsetid ska lämnas minst fem dagar i förväg för att kommunen ska ha möjlighet att planera bemanning utifrån den aktuella vistelsetiden. Inför skollov ska schema läggas in med längre framförhållning. Respektive verksamhet meddelar när de vill att schemat ska vara inlämnat.

Vårdnadshavare som inte har fasta arbetstider ska lämna schema så långt i förväg som möjligt, dock minst två dagar innan för att beviljas vistelsetid.

Önskemål om ändringar av schema under pågående vecka kan göras direkt till förskolan/fritidshemmet och beviljas om verksamhetens planering tillåter det.

Allmän förskola

Från 1 september det år barnet fyller tre år erbjuds allmän förskola. Allmän förskola omfattar 15 timmar i veckan och följer grundskolans läsårstider. Det innebär att det inte är någon allmän förskola när grundskolan har lov.

Vistelsetiden för allmän förskola är förlagd kl. 09:00-14:00, tre dagar/vecka. Vilka veckodagar som omfattas beslutas av respektive förskola.

För barn som redan har en placering i förskola ingår den allmänna förskolan som en del i den vanliga förskoleverksamheten och dessa 15 timmar blir avgiftsfria från och med 1 september det år barnet fyller 3 år. Därmed reduceras avgiften med 30% under tiden 1 september till och med 31 maj.

För den vistelsetid som överstiger 15 timmar per vecka betalar vårdnadshavaren enligt gällande maxtaxa. Avgift debiteras enligt maxtaxan under månaderna juni, juli och augusti.

Anmälan om avgiftsfri allmän förskola

Om en vårdnadshavare endast önskar 15 timmars avgiftsfri allmän förskola behöver en särskild anmälan göras. Denna anmälan görs via självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Öppethållande

Förskola

Förskolorna har öppet 06:00-18:00 under helgfria vardagar. Förskolorna har öppet till 18:30 vid behov. Vid behov av vistelsetid efter 18:00 kontaktas verksamheten minst två veckor i förväg.

Fem dagar per läsår är förskolan stängd för utvärdering, planering och kompetensutveckling. Information om vilka dagar och tider det gäller meddelas minst två månader i förväg.

Vid behov av omsorg under dessa dagar kontaktas verksamheten minst två veckor i förväg. Då erbjuds barnet en ersättningsplats.

Dessutom arbetar pedagogerna gemensamt med verksamhetsutveckling en dag i månaden och den dagen stänger verksamheten klockan 16:00.

Omsorg på kvällar, nätter och helger

Omsorg på kvällar, nätter och helger erbjuds mellan 18:30-06:00 året runt. Helgdagar och röda dagar när ordinarie förskola och fritidshem är stängt har omsorgen öppet dygnet runt.

Verksamheten har rätt att stänga fem dagar per år i samband med studiedagar. Verksamheten ska ge tydlig information om datum för dessa dagar minst två månader i förväg.

Fritidshem

Fritidshemmen har öppet 06:00-18:00 alla helgfria vardagar. Verksamheten håller öppet till 18:30 vid behov.

Fem dagar per läsår är fritidshemsverksamheten stängd för utvärdering, planering och kompetensutveckling. Information om vilka dagar och tider det gäller ska ges minst två månader i förväg.

Vid behov av omsorg under dessa dagar kontaktas verksamheten minst två veckor i förväg. Då erbjuds barnet en ersättningsplats.

Sammanslagning av verksamheter

Under jul och under sommaren har förskolorna och fritidshemmen begränsat öppethållande. För att garantera att omsorg ändå kan ordnas kan en sammanslagning av flera verksamheter bli aktuell.

Information om vilka verksamheter som håller öppet meddelas senast en månad innan sammanslagningen.

Barn och elevers ledighet vid semester, större helger och så kallade klämdagar ska anmälas i god tid. Sommarledighet ska meddelas under april månad.

När vårdnadshavare har semester eller är ledig är även barnet ledigt. Alla barn har rätt till sammanhängande ledighet med minst 4 veckor/år.

Avgifter

Oxelösunds kommun tillämpar avgift enligt maxtaxa för både förskola och fritidshem. Avgiften för omsorg på kvällar, nätter och helger ingår i den ordinarie avgiften.

Maxtaxa är en månadsavgift baserad på inkomsttaket. Den är indexreglerad och justeras varje år efter Skolverkets fastställande.

Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive vårdnadshavares hushåll. Det är vårdnadshavares ansvar att lämna samt uppdatera uppgift om inkomst via självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Det datum som vårdnadshavare erbjudits placering och tackat ja till, räknas som startdatum för placeringen oavsett om inskolningen påbörjas den dagen eller inte. Från det datumet betalar vårdnadshavare avgift.

Månadsavgiften debiteras i efterskott och betalas 12 månader per år. Beräkningen grundar sig på 30 dagar, oavsett hur många dagar aktuell månad har.

Avgift betalas även om vårdnadshavares barn inte varit närvarande med anledning av sjukdom, semester eller annan ledighet.

En placering enligt reglerna för allmän förskola (525 timmar per år) för barn i åldern 3–5 år är avgiftsfri. Det betyder att från och med 1 september det år barnet fyller 3 år, om vårdnadshavaren anmäler kontraktsändringen till Utbildningsförvaltningen, reduceras avgiften motsvarande allmän förskola fram till 31 maj. Under juni, juli och augusti betalas avgift enligt ordinarie maxtaxa.

Inlämnad inkomstuppgift kontrolleras mot Skatteverket, vilket innebär att om de inkomstuppgifter som lämnats är felaktiga kan avgiften justeras i efterhand. Vid sådan kontroll kan avgiften komma att justeras för ett längre tidsintervall.

Om vårdnadshavare inte betalar avgiften i tid debiterar kommunen dröjsmålsränta från och med förfallodagen enligt gällande lagstiftning.

Avgiftsgrundande inkomst

Hushållets gemensamma ekonomi ligger till grund för avgiften. Det är hushållets sammanlagda bruttoinkomst per månad, lön före skatt, och alla andra skattepliktiga inkomster som ska anges.

Anmälan av inkomst genomförs via självservice på www.oxelosund.se Länk till annan webbplats..

Förändrade familjeförhållanden som till exempel skilsmässa, giftermål eller nytt samboförhållande påverkar avgiften.

Vårdnadshavare ska omgående anmäla ändrade familjeförhållanden som påverkar avgiften.

Om ett barn har växelvis boende och båda vårdnadshavarna har behov av barnets placering, blir båda vårdnadshavarna debiterade efter att vårdnadshavare anmält önskemål om delad faktura.

Avgiften grundar sig då på respektive vårdnadshavares schema och hushållsinkomst.

Varje hushåll betalar avgift utifrån registrerade inkomstuppgifter. De sammanlagda avgifterna för de båda hushållen kan inte överstiga maxavgift för barnet.

Inkomstjämförelse

Kommunen kan genomföra en inkomstjämförelse där inlämnade inkomstuppgifter jämförs med redovisad inkomst till Skatteverket. Den eventuella kontrollen räknas två år bakåt i tiden.

En avstämningsfaktura skickas med rättelser om för hög eller för låg inbetalning av avgift för förskola eller fritidshem.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer