Oxelösunds logga

Stenviks förskola

Rektorn har ordet

Varje barn är unikt. På Stenviks förskola är vi redo att se, lyssna på och bekräfta just ditt barn. I alla aktiviteter uppmuntrar vi barnens nyfikenhet och lust att lära, för på Stenviks förskola tror vi på det livslånga lärandet.

Alla barn har olika behov och därför vill vi ge barnen möjlighet att leka och utforska i sin egen takt, ofta i en mindre grupp. Pedagogerna finns som medforskare som stöttar och utmanar barnen.

Stenviks förskola består av sex avdelningar med förskolebarn i åldrarna 1-5 år varav tre avdelningar för de yngre barnen och tre för de lite äldre barnen.

Förskolan har stora fina gårdar och skogen precis utanför grinden på baksidan. Med våra lådcyklar kan vi enkelt ta barnen med på utflykt till såväl havet som till stadens kulturella utbud.

På Stenviks förskola äter vi i en matsal och i anslutning till byggnaden har vi vår ateljé och en alldeles egen gymnastiksal.

Vi är den enda förskolan i Oxelösund som kan erbjuda omsorg till alla barn mellan 1 och 13 år på kvällar, nätter och helger. Omsorgen delar lokaler med förskolan.

Läs mer om omsorg på kvällar, nätter och helgeröppnas i nytt fönster

Stenviks förskola består av sex avdelningar med två pedagoger per grupp. Förskolan har en hög andel utbildade förskollärare och barnskötare.

På Bullerbyn skolas våra allra yngsta barn in i en trygg och lugn miljö. Avdelningarna Villekulla och Katthult är för våra 2-åringar. Junibacken tar emot 3-åringarna och på Saltkråkan finns våra 4-åringar. Det sista förskoleåret går barnen som är 5 år på avdelningen Hoppetossa.

Närvaro

Du som vårdnadshavare ansvarar för att rätt schema är ifyllt i vår Självservicelänk till annan webbplats minst två veckor i förväg. Du skriver in lämnings- och hämtningstider (schema) för ditt barn.

Finns det inget schema utgår vi ifrån att barnet är ledigt dessa dagar.

Är du timanställd och inte har fasta arbetstider ska du lämna schema så långt i förväg som möjligt, dock minst två dagar i förväg.

Kontrollera också att dina uppgifter är uppdaterade.

Frånvaro

När ditt barn är frånvarande behöver du meddela förskolan att ditt barn inte kommer. Ring eller skicka sms till ditt barns avdelning. Det är viktigt att du skriver ditt barns namn och ditt eget om du skickar sms.

Har ditt barn specialkost måste du ringa till Björntorps kök 0155-387 10 och avbeställa maten senast klockan 8.00 varje dag som ditt barn är frånvarande.

Har ditt barn inte specialkost räcker det att du hör av dig till förskolan.

Om barnet blir sjukt på förskolan

Om ditt barn blir sjukt på förskolan ringer vi till dig. Därför är det viktigt att vi har rätt telefonnummer till dig. Är ditt barn så sjukt att det inte orkar med förskolans aktiviteter ska ditt barn vara hemma.

Meddela när ditt barn kommer tillbaka

Meddela oss, helst dagen innan, att ditt barn kommer tillbaka till förskolan igen. Ditt barn måste orka delta i förskolans verksamhet och därför är det viktigt att allmäntillståndet är gott innan ditt barn kommer tillbaka till förskolan.

För smittorisken är det också av stor vikt att ditt barn är helt friskt innan det träffar sina kompisar på avdelningen. Vid magsjuka ska ditt barn vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén samt fått tillbaka sin matlust. Kontakta gärna pedagogerna på avdelningen om du har några frågor eller funderingar.

Försening

Om du blir försenad när du ska hämta ditt barn, ring och berätta det, annars blir både ditt barn och pedagoger oroliga.

Förskolans personalen har planering och studiedagar med kompetensutveckling följande datum under läsåret 2020/2021.

Förskolan har stängt hela dagen

 • 28 augusti
 • 21 september
 • 2 november
 • 7 januari
 • 12 april
 • 14 juni

Förskolan stänger klockan 16.00

 • 17 augusti
 • 14 september
 • 12 oktober
 • 9 november
 • 7 december

Har du frågor kontakta tillförordnad rektor Madeleine Svanström.

När du blivit erbjuden en plats och tackat ja tar förskolans pedagoger kontakt med dig. Du kommer att få hem ett välkomstbrev med den information du behöver inför ditt barns introduktion på förskolan.

Under de första tre dagarna är det vårdnadshavaren som har huvudansvaret för ditt barn. Det ger trygghet och stöd för ditt barn, och du lär också själv känna verksamheten, pedagoger och våra rutiner.

Under introduktionen lägger vi tillsammans grunden för dig och ditt barn. Ni kommer få en god insyn i förskolans värld och den utbildning vi erbjuder. Vi vill att ditt barn ska få en bra start i sitt livslånga lärande i en trygg och stimulerande miljö.

Introduktionen brukar kunna ta mellan fem och tio dagar.

Matsedel

På Stenviks förskola har vi ett mottagningskök med ett mottagningsbiträde. På morgonen ordnar pedagogerna frukost och till lunchen kokar mottagningsbiträdet potatis, ris eller pasta. Här förbereder biträdet också grönsaker och mellanmål. Från Björntorps kök levereras måltider till förskolan. Specialkost serveras efter särskild beställning.

AivoMeny är en app där du kan se matsedeln för skolorna i Oxelösund. Du laddar ner appen där du vanligtvis laddar ner dina appar. I appen kan du lägga exempelvis din skola som favorit.

Här kan du se menyn via din webbläsare.länk till annan webbplats

Måltider och specialkost

Vår ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden. Samtliga matsedlar och måltider planeras enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och skollagen.

Frukost på förskola och fritids

Frukost serveras på buffé och vi varierar mellan fil, yoghurt och havregrynsgröt till frukost. Det finns också äppelmos, sylt, bär, banan eller russin till gröten samt till flingor och müsli till yoghurten.

Mjukt bröd (1-2 sorter) och knäckebröd med smörgåsmargarin serveras varje dag. Det finns två sorters pålägg att välja mellan där ost alltid är ett alternativ. Det andra pålägget kan vara skinka, kalkon, fläskpastrami, leverpastej, ägg & kaviar. Till smörgåsarna serveras något grönt, till exempel gurka, paprika.

Ekologisk lättmjölk serveras varje dag.

Övriga livsmedel som är ekologiska är lättyoghurt, filmjölk (3 % till mindre barnen på förskolan), havregryn, havrekuddar, bananer och russin. Det finns även ekologiskt ost och brödsorter som vi serverar.

Mellanmål förskola och fritids

Mellanmål serveras på buffé och innehåller ekologisk lättmjölk, mjukt bröd (1-2 sorter), knäckebröd, smörgåsmargarin samt frukt och grönt varje dag.

Två sorters smörgåspålägg serveras varje dag och kan vara ost, färskost, skinka, kalkon, fläskpastrami, ägg & kaviar, leverpastej, keso, hummus, makrill i tomatsås.

En dag i veckan serveras hemmagjord bär- eller fruktyoghurt eller smoothie till mellanmål.

Korv med bröd serveras till mellanmål cirka 2 gånger per termin.

Måltidsordning och energifördelning över dagen

Energifördelningen av det totala dagliga intaget bör fördelas på tre huvudmål, frukost, lunch och middag, och ett till tre mellanmål. Frukosten bör ge 20-25 % av dagens energiintag. Lunch och kvällsmat 25-35 % vardera och resterande del från mellanmål. För att barnen ska få i sig tillräckligt med näring är det viktigt att mellanmålen är näringstäta.

Barn/ elever som äter frukost, lunch och ett mellanmål i förskola/skola får i sig cirka 70 % av dagens totala energibehov. Resterande 30% ska barnen äta hemma.

Specialkost inom förskola och skola

I Oxelösunds kommun kan du få specialkost av medicinska, religiösa eller etiska skäl. För att få specialkost behöver du ett medicinskt utlåtande eller annan dokumentation vid ansökan om specialkost inom förskola och skola.

Du ansöker om specialkost via självservicelänk till annan webbplats. Sista ansökningsdag för läsåret 2020/2021 är 1 augusti 2020.

Specialkost vid medicinska skäl

För att få rätt kost krävs

 • en diagnos för födoämnesöverkänslighet ställd av sjukvården
  eller
 • en bedömning gjord av sjukvården vid andra typer av matsvårigheter och/eller tillfälliga kostförändringar. Det kan gälla vid exempelvis påverkad tillväxt eller ätande med neuropsykologisk problematik. Du ansöker via självservice och bifogar medicinskt utlåtandelänk till annan webbplats

Rutinbeskrivning för specialkostPDF

Anpassad meny (exempelvis vid neuropsykologisk problematik)

Måltidsleverantören tillhandahåller en gemensam anpassad meny, inte en individuell.

Rutinbeskrivning för anpassad menyPDF

Specialkost vid religiösa eller etiska skäl

För att få rätt kost krävs

Hur länge är ansökan och intyg giltigt?

Ansökan ska förnyas varje år inför höstterminstart. Ny ansökan skickas också in om den ätande byter förskola/skola. Läkarintyg för födoämnesöverkänslighet förnyas endast om allergi tillkommer. Ansökan om specialkost görs vid varje läsårsstart. Vid intyg som gäller vid särskilda behov (matsvårigheter av andra skäl än allergi) ska det framgå när uppföljning ska göras.

Läsåret 2020/2021 fokuserar vi på följande områden för att arbeta för en likvärdig förskola.

Interkulturellt perspektiv

Vi skapar förutsättningar för barnen att förstå värdet av kulturell mångfald, att interagera med varandra för ett berikande samspel och att utveckla förmågan att ta hänsyn, visa respekt och förståelse för alla människors lika värde.

Normkreativitet

Vi skapar förutsättningar för barnen att utvecklas utan att begränsas av andras föreställningar och inspirerar barnen att bredda sina förmågor och intressen på ett sätt som går utöver könsstereotypa val.
Vi stärker barnens självkänsla genom att ge uttryck för att de duger som de är.

Språkstödjande arbetssätt

Vi skapar förutsättningar för barnen att utveckla olika uttrycksformer. Vi stimulerar barnens intresse för kommunikation genom att utmana barnen språkligt och medvetet använda ett beskrivande språk som stödjer språkutvecklingen.

Kontaktinformation

Stenvik förskola
613 35 Oxelösund

Besöksadress
Segelvägen 4

Telefon
Avdelning 1-3 år 0155-384 38, 070-567 28 43
Avdelning 4-5 år 0155-385 55, 070-567 28 45

E-post stenviksforskola@oxelosund.se

Rektor Madeleine Svanström 0155-385 88

Sidan uppdaterad: 1 oktober 2020

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer