Friluftsliv och motion

Välkommen att uppleva det fantastiska friluftslivet i Oxelösund! Det finns många vackra områden i kommunen som är väl värda ett besök. Här finns också många möjligheter för dig som vill motionera. Här hittar du all information du behöver.

Badplatser

I Oxelösund finns många bra badställen, både på fastlandet och sådana som kan nås med båt. Här nedan presenterar vi de mest populära badställena i Oxelösund. Läs gärna mer på www.visitoxelosund.se, som är Oxelösunds officiella besöksguide.

Jogersö
Jogersö har sandstrand, klippor, stora gräsytor, bryggor, hopptorn, gungor, toalett och omklädningsrum. På Jogersö finns också kajakuthyrning, strandcafé, restaurang, camping, motionsspår och hundbad.

Femöre

Femöre är en ö med många möjligheter. Här kan du uppleva havet på riktigt nära håll utan att behöva ha tillgång till båt. Klipporna inbjuder till sol, bad och picknick. Utsikten och naturen är såväl magnifik som unik hela året.

Stenviksbadet
Stenviksbadet är det lilla familjebadet med sandstrand, klippor, bryggor, gungor samt toaletter på gångavstånd från centrum.

Vivesta
Vivesta är ett mysigt och pittoreskt litet havsbad, vackert beläget invid klipporna. Här finns sandstrand, klippbad och gräsytor för solning och aktiviteter. 

Beten
Ön Beten nås med båt och kan erbjuda såväl klippbad som en härlig vit barnvänlig sandstrand.

Båtar och hamnar

Oxelösund har två stycken djuphamnar som trafikeras dagligen, nio småbåtshamnar, två gästhamnar och ett flertal naturhamnar vid obebodda öar. Servicen för båtburna är mycket god. Här finns ett komplett utbud av båttillbehör och annan kringservice såsom vinterförvaring och renoveringsvarv med stor erfarenhet av båtar i alla storlekar och modeller.

Länk till Oxelösunds gästhamn

Läs mer om segling på Oxelösunds SS


Cykling

Oxelösunds kommun har ett väl utbyggt cykelvägnät. På Oxelösundskartan finns cykelbanorna utstakade, så plocka fram cykel, hjälm och matsäckskorg för en cykeltur i de fantastiska omgivningarna.

 

Dykning

Oxelösunds historia som lotssamhälle och den förbipasserande farleden har medfört att en och annan båt förlist och hamnat på havets botten i Oxelösunds skärgård. Många av de båtar som förlist finns numer att beskåda vid dykning efter vrak i Oxelösunds skärgård.

Dykarklubben Aquatic i Oxelösund anordnar vår- och sommarturer med dykning bland vrak från 1600-talet till 1960-talet i Oxelösunds skärgård för medlemmar och övriga.
Länk till Dykarklubben Aquatic
 

Elljusspår

Vill du ge dig ut och motionera efter mörkrets inbrott så finns det på Jogersö ett motionsspår med elljus från mörkrets inbrott till kl. 20.30. Spåret är 2,5 km långt i  vacker natur.

Hitta till Jogersö.

Fiske

Eftersom Oxelösund är en halvö ut i Östersjön så är fisket runt Oxelösund lättillgängligt och de fyra årstiderna ger fiskeåret ett varierande innehåll. 
Det finns bra gäddfiske i innerskärgården. Flundra och ål fiskas hela sommaren medan du fångar storabborren på sensommaren. Sik fiskas med nät på hösten och metas med mask på våren. Strömming går till både vår och höst. Öringfiske under höst, vinter och vår. 
Oxelösunds fiskehamn är en bra utgångspunkt för fisketuren. I hamnen finns parkering för bil och husvagn, sjösättningsramp och båtplatser. 
Femöre Marina ordnar med arrangerade fisketurer och de har även sex stugor som går att hyra året runt.

Läs mer om fiske hos Visitoxelösund 

Lekplatser

I Oxelösund finns det flera roliga lekplatser, klicka på länken för att se var du hittar dem.

Lekplatser i Oxelösund 

Paddling

Att paddla kanot är en härlig upplevelse. Du färdas i nära kontakt med naturen och glider fram ljudlöst i vår vackra skärgård. Det finns många trevliga platser att stanna på. Du kan även följa med på guidade turer.

Här kan du hyra kanot eller kajak:
Kajak och fritid
Stjärnholms slott

Här kan du hyra flytväst: 
Oxelösunds turistinformation.
Koordinaten Järntorget 7-9 
Telefon: 0155-383 50

Ridning

Stjärnholms ridhus
Stallet och ridskolan ligger mellan Nyköping och Oxelösund med Stjärnholms kyrka och Stiftsgård som grannar. Området ligger naturskönt med vackra rid- och promenadstigar.

Mer ínformation

Skateboard

Oxelösunds skateboardpark ligger på parkeringen vid Ramdalens idrottsplats. Det är en betongyta med curbs, pipes och banks och är öppen dygnet runt.

Hitta till skateparken.

 

Tennis

Oxelösunds Tennisklubb driver en tennishall samt två utomhusbanor på Ramdalens idrottsplats.
Mer info på tennisklubbens hemsida

Utegym

2011 blev Oxelösunds ute-gym färdigt. Utegymmet ligger på vid Ramdalens IP, vid Ekbacken. Det finns en informationstavla på plats där du ser hur du kan träna din kropp och hur du ska använda redskapen. Här finns även en grillplats.

Vandringsleder och strövområden

I Oxelösund finns omfattande ströv- och friluftsområden i väldigt omväxlande landskap såsom tätorts-, kust-, skogs- och grönområden. På Femöre, Jogersö och vid Brannäs våtmark kan du uppleva en underbar natur på fina stigar och i stora strövområden. Oxelösund är till ytan en liten kommun, där du lätt kan ta dig till fots mellan de olika kommundelarna.

Brannäs
Här finns en 4 km lång led. Längs leden finns det fågeltorn, grillplats och informationstavlor. Det finns även möjlighet till klippbad.

Femöre naturreservat
Här finns flera vandringsleder som erbjuder både skog och skärgårdsmiljö. Till Strandstugan är det handikappled, där finns grillplats, soldäck och toalett.

Kulturstigen i Gamla Oxelösund
Kulturstigen är en skyltad promenadstig som ger dig chans att ta del av kulturmiljöerna och dess historia i det gamla lotssamhället. I Gamla Oxelösund finns även Skärgårdsmuseet och en sjökrog med anor från 1600-talet

Hälsans stig
En 6 km lång promenad genom de centrala delarna av Oxelösund. Start och mål i centrum. Ta ett steg för ett sundare liv. Klicka här för karta.

Jogersö  
På Jogersö finns motionsspår (elljus från mörkrets inbrott till kl. 20.30), Spåret är 2,5 km långt. Du springer eller går i vacker natur.

Sörmlandsleden 
1 000 km markerad vandringsled som slingrar sig fram genom ett omväxlande Sörmlandslandskap, med vildmarksliknande natur, kulturbygd och förbi historiska minnesmärken. Längs leden finns iordningställda rastplatser och skärmskydd för övernattning. Leden sträcker sig från Stockholm i norr, till Bråviken i söder. I Oxelösund finns det etapper på bland annat Furön och Femöre.

Läs mer på Föreningen Sörmlandsledens hemsida 

Kontakt

Fritid Oxelösund
Koordinaten, Järntorget 7-9
613 81 Oxelösund
Telefon: (+46) 0155-383 70
fritid@remove-this.oxelosund.remove-this.se

Anette Ivarsson
Fritidssekreterare
Telefon: 0155-383 70

Kontakt för sidan: Kommuncenter