Sveriges tuffaste segeltävling finns i Oxelösund

Visste du att Oxelösund är värd för Sveriges största och tuffaste segeltävling? En tävling med lång tid till sjöss, lite sömn och en rad meriterade seglare. Vid starten i Fiskehamnen, Östersviken ger sig cirka 100 segelbåtar ut på havet. De tävlande ska ta sig till Visby och Oskarshamn innan de når målet i Oxelösund.

I sommar går flera stora segeltävlingar av stapeln i Oxelösund. En av dem är Seapilot2star, som är Sveriges största segeltävling med tvåmannabesättning. Där medverkar alpina världstjärnan Pernilla Wiberg tillsammans med Volvo Ocean Race-seglaren Anders Lewander. Pernilla är uppvuxen på segelbåt och har ofta seglat i området från Oxelösund ner mot Oskarshamn. Även en annan världsmästare, bandyspelaren Jonas Claesson, är med och tävlar.

Seapilot2star går från Oxelösund till Visby och Oskarshamn och därefter tillbaka till Oxelösund. Det är en av Sveriges populäraste segeltävlingar med runt 100 deltagande båtar varje år. Ombord är man bara två personer vilket gör tävlingen på cirka 300 sjömil till en av de mest utmanande tävlingarna.

Starten går från Fiskehamnen på måndag morgon 29 maj och målgång är beräknad till torsdag morgon 1 juni.

Oxelösunds segelsällskap, OXSS, är med och arrangerar tävlingen. Ove Söder från OXSS var den som, förstås med en hel del hjälp av andra, drog igång det hela 2008.

- Seapilot2star är en avlöpare från det som hette Östersjömaran en gång i tiden, säger han.

Det började med 30 båtar och snart var man uppe i ungefär 100 tävlande båtar. Tävlingen har körts vid samma tidpunkt varje år sedan 2008.

- En nackdel med att vi har den i slutet av maj är att många inte hunnit få båtarna i sjön till dess, säger Ove.

Men nackdelarna överväger fördelarna. Anledningen till att tävlingen ligger så tidigt på säsongen är att man är beroende av att gästhamnarna i Visby och Oskarshamn är tomma så att tävlingsbåtarna kan få komma in.

Deltagarna i tävlingen kommer framför allt från Sverige och ostkusten, men det kommer även båtar från västkusten, Malmö och Finland. Alla seglar till start- och målplatsen Oxelösund.

Den bästa platsen att se starten på Seapilot2star är vid Östersviken. Antingen vid OXSS startkur eller vid restaurangen Sailorkickis.

Ett filmteam följer båtarna på alla tre orter; Oxelösund, Visby och Oskarshamn. Dessutom finns en kamera på en av båtarna så att man kan följa tävlingen online på www.seapilot2star.se.

I år är det glädjande nog fler kvinnor än vanligt som deltar i Seapilot2star.

- Vi satsar på att det ska vara fler damer och mixed-besättningar med. Nu är ungefär 10% av de som anmält sig mixed-besättningar. Så mycket har det aldrig varit tidigare, säger Ove Söder och berättar att det är sponsorn Seapilot som drivit på det i den riktningen.

Ove menar att tävlingen betytt mycket för Oxelösund och framför allt för OXSS.

- All uppskattning vi fått runt om i Sverige sen vi drog igång det här 2008 har betytt väldigt mycket för OXSS. Det har varit ganska omskrivet under alla år.

För den som vill titta på båtarna innan starten finns de flesta på plats under söndagen. En stor del av deltagarna kommer redan på lördagen. Båtarna kommer att ligga i Östersviken.

För mer info se www.oxss.nu
Fotnot: Seapilot är ett navigationssystem.

Fler stora segeltävlingar i Oxelösund i år:

ORCi-SM

1-4 juni blir det ORCi-SM och segling med kölbåtar och stora besättningar på oka typer av banor i havet utanför Oxelösund. Det kommer att vara båtar med tio besättningsmän per båt.

Arkö Runt

9 september är det dags för den årliga familjekappseglingen från Oxelösund ned till Arkösund och tillbaka. Start på förmiddagen och målgång under eftermiddag/kväll.

- I år flyttar vi tävlingen från den varma sommarmånaden augusti till en bit in i september. Vädret brukar vara bra fortfarande då. En av anledningarna till flytten är att vi konkurrerar med färre andra tävlingar, säger Ove Söder, OXSS.

Nytt för i år är att också att OXSS även har erbjudit klubbarna runtomkring att ha egna klubbmästerskap som hemsegling på söndagförmiddagen.

Se även www.visitoxelosund.se

 

 

Kontakt för sidan: Kommuncenter