Stipendiater inom idrott och kultur 2018

Kultur- och fritidsnämnden i Oxelösunds kommun har tagit beslut om årets stipendiater inom idrott och kultur.

 

Idrottsstipendium, till ett värde av 10 000 kr, tilldelas Charlie Carlsson, Oxelösunds och Nyköpings Bordtennisklubb

Motivering:

Charlie är en driven bordtennisspelare i Nyköping Oxelösunds Bordtennisklubb, som tillhör de bästa i landet i sin åldersklass. Charlie är en mycket god ambassadör för sin klubb och hemkommun. Han är i november uttagen på Kadettläger i Söderhamn av Svenska Bordtennisförbundet. Kadett är en ung landslagsspelare i bordtennissammanhang. Vid goda prestationer på lägret kan en landslagsplats bli aktuell, men konkurrensen är stenhård. Han har även fått chansen att åka tre veckor till Kina för att träna i januari 2019.

 

Eldsjälsstipendium idrott, till ett värde av 5 000 kr, tilldelas Lars Johnsson, OK Måsen

Motivering:

Ett mångårigt engagemang i OK måsen som bl a kassör. Tagit stort ansvar för datasystemhantering i samband med anordnandet av tävlingar, tar sig an eventuella problem i samband med detta med ett lugn och en stor portion humor.
Sedan två år tillbaka även engagerad i Sörmlands orienteringsförbund. OK Måsen kommer vara en av arrangörerna av O-ringen 2019, där har Lars tagit på sig att vara huvudansvarig för arbetet med alla starter, ca 150 funktionärer beräknas behövas.

 

Kulturstipendium, till ett värde av 10 000 kr, tilldelas Lennart Wantzin 

Motivering:

Musikern, vissångaren och underhållaren Lennart Wantzin är sedan många år en framträdande musikalisk profil i Oxelösund. Med sin musik har han spridit glädje och väckt engagemang som både soloartist och genom sina många bandkonstellationer som bland annat Abbey Road och duon Speldosan med Gullmar Bergman. Med bandet Ikaros levandegjorde han Björn Afzelius låtskatt och bandet kom att omfamnas av en stor publik över hela Sverige.  

Lennart har förgyllt Oxelösunds högtidsfiranden, kulturnätter, krogkvällar, bröllop och begravningar. Det som utmärker honom är den enorma musikaliska bredd genom genrer och epoker, där den svenska visan har en särskilt framträdande plats, oavsett om det rör sig om Taube, Ferlin, Olle Adolphson eller Hoola Bandola Band. 

 

Eldsjälsstipendium kultur, till ett värde av 5 000 kr, tilldelas Kai Tamminen

Motivering:

Med sitt fenomenala sätt att knyta ihop kulturen, nostalgin, föreningslivet, företagandet, kommunen och hela länet är Kai mycket väl värd att nomineras till Kulturstipendiet. Kais myntade uttryck "Oxelösunds Museer" har slagit väl ut och tillsammans har tex. Oxelösund och Eskilstuna knutit kontakter och utbyten mellan varandra. Kais logiska och problemlösande tänk, har gjort att

Föreningen Sörmlands Veteranjärnväg är en av få föreningar i Sverige som idag innehar det nya trafiktillståndet, som möjliggör att Oxelösund har personförande tågtrafik ut i stort sett hela Sverige. För Oxelösund och Sörmland har Kai Tamminen gjort mycket förtjänstfulla insatser inom kulturområdet.

 

Prisutdelning kommer att ske på Oxelösundsgalan 8 december. 

Stort grattis till Charlie, Lars, Lennart och Kai!

 

 

Kontakt för sidan: Kommuncenter