Plocka skräp för renare natur

Lördagen den 15 september är det Håll Sverige Rent-dagen. En dag då människor uppmanas att plocka och prata om skräp för att minska nedskräpningen i vårt land. Du kan redan nu ladda ned Håll Sverige Rent-appen ”Skrappen” och börja plocka.

Skräp från tobak är det vanligaste skräpet i tätorter och absolut vanligast är cigarettfimpar. Runt 1 miljard fimpar hamnar på gator och torg varje år. I de kommuner som mäter skräp har det visat sig att 62 % utgörs av fimpar och dessa är ett farligt skräp. Filtret på cigaretten är gjort av plast och i filtret samlas farliga ämnen från tobaken, ämnen som är farliga för människor och natur.

Det mesta av skräpet utmed kusten och i havet består av plast. Vanligaste skräpet i de mätningar som Håll Sverige Rent har genomfört består av plast (86 %) och olika typer av förpackningar. Naturen kan inte bryta ned plast helt utan det bildas mikroplaster som sprids i miljön.

För att minska nedskräpningen startar nu Håll Sverige Rent-dagen, som också sammanfaller med World Cleanup Day. En dag då människor över hela världen engagerar sig mot skräpet. Som privatperson kan du bidra genom att plocka och prata om skräp. Håll Sverige Rent har tagit fram en app, Skrappen, som du kan ladda ned för att registrera ditt bidrag till en renare natur. All skräpplockning under perioden augusti-september kommer att räknas in som bidrag till Håll Sverige Rent-dagen. Ett tips är att av hygieniska skäl använda handskar när du plockar.

Håll Sverige Rents hemsida kan du läsa mer om skräp och vad du som privatperson kan göra. Där finns också möjlighet för barn att lära sig mer om skräp genom spel, filmer och quiz i Skräplabbet.

Oxelösunds kommun har under sommaren 2018 genomfört en skräpmätning. Resultatet kommer att redovisas i slutet av september på kommunens hemsida.

Kontakt för sidan: Kommuncenter