Är du en bra förebild för ungdomar i Oxelösund?

Vill du ge ungdomar i Oxelösund en positiv förebild och bidra till ökad självkänsla hos dem? Bli mentor! En mentor är en extra vuxen eller en extra kompis som man ska kunna prata med om vad som helst. En möjlighet som Oxelösunds kommun vill erbjuda ungdomar i åldern 13–17 år med start i höst. Allt i samarbete med den ideella organisationen Mentor.

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med om det som är jobbigt, känns viktigt eller precis vad som helst. Det är här den som väljer att bli mentor kommer in i bilden.

Som mentor träffar man en ungdom under ett års tid och blir ett betydelsefullt stöd i stort och smått.

Ge ungdomar självkänsla
Under våren valde Oxelösunds kommun att gå in i ett samarbete med Mentor Sverige, som är en ideell organisation.

Mentor arbetar för att ge ungdomar i åldern 13–17 år självkänsla och kraft att växa genom mentorskap. Med stöd och självkänsla är det lättare att fatta positiva beslut och välja bort våld och droger. Mentorprogrammet är 12 månader långt.

–Målet är att vi ska få ihop 40 mentorspar så att vi kan konkurrera om titeln ”Årets Mentorkommun”. När det gäller gymnasieelever hoppas vi på ett framtida samarbete med Nyköping, säger Peter Rasmussen, utbildningschef

Mattias Jensen Pettersson (S), Vård- och omsorgsnämndens ordförande och 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen, är en av dem som anmält sitt intresse för att bli mentor.

– För mig är det ett enkelt val att ställa upp som mentor, om någon vill ha mig. Det som är så bra med Mentor är att det är ungdomarnas vilja som ska styra och att det riktas till alla. Förhoppningsvis kommer många av våra ungdomar hitta stöd i vuxna man kan resonera med utan att ha familjerelationer i bakgrunden, säger Mattias.

Mattias har engagerat sig på fler sätt i ungdomar. Under det senaste året har han tagit emot ett flertal prao-elever från årskurs 8 och 9 i sitt arbete.

Veckorna med praktikanter har varit otroligt roliga. De är så nyfikna på livet och vad en politiker gör. Alla frågor ger mig såklart möjlighet att sprida en positiv bild, men man tvingas också att reflektera över vad man gör och varför!

Vill du också bli mentor?
Vill du också göra skillnad för en ungdom i Oxelösund? Läs mer nedan hur du ska gå tillväga.

Så här fungerar det

Hur blir jag mentor?
Så här gör du om du är intresserad av att bli mentor. 

  • Gå in på Mentor Sveriges hemsida www.mentor.se. Du ansöker direkt via hemsidan om att bli mentor. När ansökan tagits emot blir du kallad till en intervju där du även får lämna 2 referenser. Du får också lämna ett utdrag ur belastningsregistret.
  • När du blivit godkänd som mentor får du genomgå en halv dags utbildning och därefter matchas du med en ungdom. Tjejer får en kvinna som mentor och killar en man.
  • Som mentor träffar du din ungdom ungefär varannan vecka. Var ni ses och vad ni gör är upp till ungdomen att bestämma.
  • Mentorskapet är ideellt, men man får ett bidrag för exempelvis fika.
  • Som mentor träffar du ungdomens föräldrar innan programmet startar. Föräldrarna får också lämna sitt medgivande.
  • Nya mentorer tas in löpande under året. 

Hur får jag en mentor?
Så här gör du om du vill ha en mentor.

  • Du ska vara 13–17 år och bo i Oxelösund.
  • Gå in på Mentor Sveriges hemsida www.mentor.se och anmäl dig!
  • I början av höstterminen 2013 kommer du även att få information om mentorprogrammet på din skola. 

 

 

Kontakt för sidan: Kommuncenter