Specialkost inom förskola och skola

För den som av någon anledning (allergi eller intolerans till exempel) inte kan äta den ordinarie skolmaten erbjuder vi specialkost som är likvärdig den mat som serveras för dagen.

Du som behöver specialkost för ditt barn ska ansöka om det. Ansökan måste göras inför varje nytt läsår och för att säkerställa att barnet får sin specialkost vid höstterminens start ska ansökan skickas in redan innan sommarlovet.

För att ansöka fyller du i blanketten ”Ansökan specialkost” (gäller även ändringar).

I särskilda fall kan läkarintyg krävas. I sådana fall återkommer vi till dig.

När du har fyllt i blanketten ska du skicka den till

Björntorps produktionskök, Oxelösunds kommun, 613 81 Oxelösund.

Förskolorna Oxelö, Frösäng, Dalgången och Blåklockan har egna tillagningskök som du ska lämna eller skicka blanketten till. Adresser hittar du på hemsidan (länk).

Avbeställ specialkost om ditt barn är sjukt eller ledigt
Det är viktigt att du avbeställer specialkost vid sjukdom eller ledighet eftersom vi vill minska matsvinnet och spara resurser. Du behöver också anmäla när barnet är tillbaks och ska serveras specialkost igen. Tillfällig avbeställning eller anmälan om specialkost ska göras direkt till Björntorps produktionskök innan 8.00 samma dag eller till respektive förskolas tillagningskök (se ovan). Tillfällig avbeställning av kvällsmat (Stenviks förskola) ska göras innan 12.00 till Björntorps produktionskök. 

Lämna information om allergier
Vårdnadshavaren ansvarar för att lämna fullständig information om barnet får allvarliga reaktioner vid intag av vissa födoämnen. Barn som behöver medicinering på grund av sin allergi ska själv ha med sin medicin. 

Mer om specialkost inom förskola och skola
Till den som av medicinska och/eller religiösa skäl inte kan äta av ordinarie mat serveras fullgoda alternativ utifrån en varierad matsedel som innehåller såväl fisk, nötkött, kyckling som vegetariska alternativ. 

Specialkost gäller inte för barn som undviker viss mat för att man inte tycker om maträtten eller livsmedel. Vårdnadshavare ska intyga att barnet äter specialkost även vid måltider som serveras i hemmet.

Måltider som innehåller nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön får inte serveras inom förskola och skola.

Kontakt

Oxelösunds kommun
Kommuncenter
613 81 Oxelösund 

Besöksadress 
Järntorget 7

Telefon 0155-380 00
kommun@remove-this.oxelosund.remove-this.se


Avbeställning specialkost

Björntorps produktionskök
Telefon 0155-387 10, 0155-387 15

Mer information

Kontakt för sidan: Kommuncenter